Jak se starat o štěně?

Rozhodnutí pořídit si do rodiny štěňátko je potřeba předem detailně promyslet. Takový psí kamarád vyžaduje spoustu času a energie, proto byste měli zvážit, zda jste schopni intenzivní péče o nového tvora. Pokud jste zvážili všechna pro i proti, tak jsme pro vás připravili článek plný tipů, jak si štěně vybrat.

Jak si vybrat štěně?

Než začnete posuzovat štěněcí batolata, zeptejte se sami sebe, za jakým účelem si psa pořizujete. Budete mít psa v bytě na gauči nebo budou vaším cílem výstavy či snad s pejskem chcete sportovat?

Věnujte pozornost vlastnostem, které předurčují psa v daném směru, kterému se budete věnovat. Pokud např. plánujete běhat, pořiďte si sportovní typ pejska, který je právě pro běh předurčený.

Pokud si vyberete své vysněné plemeno, podívejte se blíže na popis a detaily dané rasy.

Nebo požádejte zkušené chovatele o radu a nevájte se zeptat na to, co Vás k danému plemeni zajímá.  Věnujte pozornost charakteristikám konkrétního plemene - každé plemeno má své plusy (ale i minusy), které je dobré znát dopředu. 

Zjistěte si reference na chovatelské stanice, které chcete navštívit a domluvte si návštěvu. Chovatel by vám měl věnovat dostatek času a ukázat vám i rodiče štěňat. Pozorujte v klidu celý vrh a vyberte si jedince, který se k vám bude hodit. Pokud nejste tak zkušení, nevybírejte si velmi dominantní a akční štěně. Zvolte raději klidnějšího psa, který se stane vaším pohodovým parťákem.

Zkuste se také poohlédnout v okolí po zkušeném pejskaři, který by mohl jet psa vybírat s vámi. Samozřejmě je dobré věřit své intuici, ale rada od zkušenějšího se může vždy hodit. 

Granule pro štěňata

Štěňata jsou velmi aktivní a zvědavá na svět kolem sebe. Aby mohla objevovat vše nové, potřebují velké množství energie, kterou jim dodá právě kvalitní a vyvážené krmivo pro štěňata.

Štěňata mají malé žaludky a citlivé trávicí ústrojí, proto potřebují krmit častěji a méně než velcí psi. Pokud si nejste jisti, jak správně dávkovat krmení, poraďte se s chovatelem nebo se obraťte na nás. Rádi vám poradíme, jak ideálně vašeho pejska krmit.

Krmnou dávku rozdělte do celého dne. Obecně se může jednat o následující postup:

  • od začátku krmení do odstavu (cca 2 měsíce ): 4 - 6 porcí denně,
  • od 2 - 3 měsíců: 4 porce denně,
  • od 4 do 6 měsíců: 2 - 3 porce denně,
  • více než 6 měsíců: 2 porce denně.

pece-o-stene

Krmivo pro štěňata je koncentrované krmivo, které umožní růst a prospívat ve zdraví vašemu malému čtyřnohému kamarádovi. V krmení není místo pro zbytečné přísady jako jsou barviva, dochucovadla a konzervanty. Takové látky jsou nevhodné i pro dospělé jedince, natož pro štěňátka, která ještě nemají tak vyvinutý trávicí systém.  Štěně by nemělo dostávat potravu přesolenou nebo kořeněnou. Nevhodné jsou kosti ostré nebo lámavé, mohou ublížit nejen štěňátku, ale i dospělému psu.

Kvalitní receptury pro štěňata jsou bohaté na vysoce vstřebatelné bílkoviny, které podporují správný vývoj tkání a orgánů. Kvalitní krmivo pro štěňátka již obsahuje vše, co by pejsek v období vývoje a růstu měl dostat, tedy kromě kvalitních použitých surovin např. chondroprotektiv (výživa kloubů a vazů) a probiotik, obsahují také větší množství základních minerálů, jako jsou vápník, fosfor, hořčík, zinek a železo i vitamín D, který pomáhá vytvářet  silné kosti a zuby. 

Proto není nezbytně nutné ke krmivu přidávat další vitamíny. Platí, že u velkých plemen psů byste měli pozorně sledovat poměr bílkoviny a tuku v krmivu,  protože příliš vysoké hodnoty rychle rostoucímu štěňátku neprospějí. Dbejte na to, aby mělo štěňátko k dispozici stále dostatek čerstvé vody.

TIP: Pokud váháte nad výběrem krmiva pro vaše štěňátko, můžete nejdříve vyzkoušet vzorky krmiv zdarma.

Základní povely

Pokud máte štěňátko už doma a našli jste to nejvhodnější krmivo, tak máte položené důležité základy. Nyní je ovšem stěžejní zaměřit se na láskyplnou výchovu, díky které si vybudujete se svým psem krásný vztah.

Jak naučit psa na vodítku?

Nejprve je potřeba, aby si štěně zvyklo na obojek. Ten mu připněte například na chvilku při hraní. Když si pejsek na obojek zvykne, zkuste připnout vodítko a jen tak choďte za ním, kam se mu zachce. Pamatujte, že pro začátek stačí jen chvilka.

TIP: Pro štěně není vhodné samonavíjecí vodítko, které učí psa, že je stále v tahu, a to je to, co přesně od psa nechcete.

Jakmile si pejsek vodítko trochu očuchá a prozkoumá, můžete s ním vyrazit na malou procházku. Měli byste se také zásobit dobrotami, které budou odměnou a dokonalým motivátorem, zejména, když se vše učíte. Začněte na klidném místě, kde váš pes nebude rušen jinými podněty, jako jsou auta, jiní psi nebo třeba děti.

jak-se-start-o-stene

Proč pes na vodítku tahá?

Možná se budete potýkat i s tímto obvyklým nešvarem - vaše štěňátko na vodítku potáhne. Dokud je štěně ještě malé, nemá cenu toto nějak výrazně řešit. Zkuste výcvik brát spíše jako hru. Když vás pejsek někam potáhne, zavolejte na něj a když se vrátí k vám a vodítko uvolní, nabídněte pamlsek.

Zaměřte se na to, aby vodítko bylo pro začátek dostatečně dlouhé a štěně, které zatím vše poznává, mělo dostatek prostoru pro zkoumání.

Jak váš pejsek poroste, tak už je na místě vysvětlit, že vodítko by mělo zůstávat volné. Se psem se nepřetahujte - když vodítko napne, lehce cukněte. Po nějaké době pochopí, že napínání je nežádoucí. Nezapomeňte psa také průběžně chválit, když jde způsobně na volném vodítku. 

Jak naučit štěně čůrat venku?

Na začátku musíte být připraveni na časté procházky, protože močový měchýř štěňátka je malý a poměrně rychle se plní - počítejte min. každé 2 hodiny s malou procházkou. Určitě musíte vzít štěně ven ihned po probuzení. Výhodou je, pokud bydlíte v domě se zahradou. Pokud žijete v bytě, možná se vám stane, že než si obujete boty, štěnátko to nevydrží a udělá loužičku. Nezapomeňte psa za úspěchy pochválit a neúspěchy (loužičku) zpočátku ignorovat. Jakmile se pejsek vyčůrá venku, pochvalte ho a odměňte pamlskem.

Doufáme, že vám naše rady budou přínosem a budeme rádi, když nás budete sledovat na Facebooku a třeba se podělíte o vaše zkušenosti s pořízením štěněte.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.