Jak začít s canicrossem

beh-se-psem

Začít s canicrossem můžete kdykoliv a s jakýmkoliv psem. Pro tento sport neplatí žádná omezení. Jde zde především o radost z pohybu a společný čas, který se svým psím parťákem strávíte.

Pokud se tomuto sportu nechcete věnovat vrcholově, tak opravdu nezáleží, zda je váš pejsek moc mladý nebo starý, zda je štíhlý nebo silný a nezáleží ani na vašich sportovních dovednostech.

Společně si postupně vybudujete fyzičku a uděláte něco pro své zdraví. Na canicrossových trénincích se setkává pestrá směsice lidí i psů. Uvidíte, že vás zkušenější namotivují a pomohou vám překonat vaše canicrossové začátky.

Základní vybavení

Kromě psího parťáka potřebujete jen tři věci - a to postroj pro psa, vodítko s amortizérem a sedák pro vás. Samozřejmě můžete najít i kompletní set, který obsahuje vše potřebné. 

Vy budete navíc potřebovat ještě běžecké boty a pohodlné oblečení. A můžete vyběhnout! Na běžeckém vybavení pro vás i vašeho psa nešetřete - pokud u canicrossu zůstanete, tak budete vybavení využívat dlouhé roky, proto vybírejte takové, které…

  • je pohodlné vám i psovi, 
  • neomezuje vás v pohybu,
  • vás ani psa nebude dřít,
  • dává dostatečnou volnost psovi v běhu.

Jak trénovat

Pokud chcete svého psa pohodlně ovládat i při běhu, musíte zapracovat na základní poslušnosti i náročnějších úkonech, které vám vaše canicrossové snažení velmi ulehčí.

Zapracujte na základních povelech

Mezi základní povely patří: sedni, lehni, čekej, ke mně nebo k noze. Pokud tyto povely váš pes zvládá levou zadní, další canicrossové povely budou pro něj hračka.

Zkuste běhat se psem bez postroje

Než na psa nasadíte postroj na canicsross, vyzkoušejte si běhat se psem jen tak. Pes by se měl držet u nohy, nezastavovat a poslouchat na povel. Zároveň tak zapracujete i na vaší fyzičce a pejska pak v tahu nebudete tolik brzdit.

Naučte psa tahat

Základním předpokladem pro canicross je, aby pes uměl tahat. Pokud uvidí pes postroj, měl by vědět, že si nebude hrát, ale že jde pracovat. Na psa netlačte, pomůže vám, když na trénink pozvete sparring partnera, který poběží kousek před vámi. Pejska také nepřetěžujte. Ze začátku stačí jen chvilka a dostatek pozitivní motivace.

Zapojte se do skupinových tréninků

Zkuste se přihlásit na skupinový trénink, instruktor vám poradí a navíc skupina motivuje i vaše chlupáče. Můžete se přihlásit do sportovního klubu nebo zkusit otevřené tréninky v canicrossu.

Přihlaste se na závody

Psi závody milují, čeká vás skvělá atmosféra, spousty dalších hafanů a nových kamarádů, který mají stejný zájem jako vy. Nejrychlejší vyhrává, ale nejde o to vyhrát, ale zúčastnit se a mít hezké zážitky.

Pravidla na závodech

Pokud se chcete účastnit canicrossového závodu, nastudujte si pečlivě propozice, ve kterých najdete podmínky pro účast. Obecně platí tato pravidla: 

  • Na závodech mohou startovat psi starší 12 měsíců.
  • Pokud budete předbíhat jiný tým, je dobré ho na to upozornit pokřikem, např. zleva, pozor, atd.
  • Při startu nesmí pes ani člověk přešlápnout startovací čáru.
  • Délka tažné šňůry by neměla přesáhnout 2 metry.

Jak krmit psa, který sportuje?

Pokud budete mít doma psího sportovce, myslete i na jeho fyzickou kondici a zdraví. Krmení by mělo odpovídat aktivitě, kterou pes odvádí. Také nezapomínejte (především před závodem) na dobrou hydrataci psa.

Granule pro aktivní psy by měly mít vyvážené složení a dodávat větší množství energetických výživných látek, které jsou nutné pro regeneraci a zdraví organismu. 

Dbejte také na správné krmení psa - nikdy nekrmte svého psího kamaráda těsně před tréninkem. Po běhu počkejte alespoň 1 hodinu než svého psa nakrmíte.

Věříme, že teď už vám nic nebrání vyběhnout s vaším hafanem. Držíme palce a přejeme mnoho společných kilometrů!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.