Pomoc! Srst mého psa rezne

Zaznamenali jste rezavá místa na srsti vašeho psa? Za tím může stát přebytek vitaminu A. Tento klíčový vitamin, známý především pro podporu zraku a kůže, může ovlivnit nejen estetiku srsti, ale i celkové zdraví psa. Přečtěte si, jak správná strava a prevence mohou být klíčové pro udržení optimální barvy a kvality srsti vašeho mazlíčka

Funkce vitaminu A pro psy

Tento základní vitamín pomáhá udržovat téměř každý orgánový systém, od kosterního až po reprodukční systém. Vitamin A je nejznámější pro podporu zraku a zdraví kůže, ale jeho funkce sahají daleko za oči a srst. Potřeba vitaminu A začíná v děloze, kde je nezbytný pro vývoj mozku a kostry. 

Vitamin A hraje klíčovou roli v prevenci onemocnění psů tím, že podporuje posílení imunitního systému a přispívá k tvorbě ochranného hlenu, který chrání plíce. Vzhledem k tomu, že je přítomen téměř v každém tělesném systému, někteří veterináři přirovnávají vitamin A k “oleji”, který udržuje lidské a psí tělo správně v chodu.

Doporučený denní příjem

Odborníci doporučují 3 333 - 5 000 IU vitaminu A na kilogram sušiny stravy pro psy všech životních fází a plemen. I když podle Merck Veterinary Manual mohou psi bezpečně pozřít až 100 násobek tohoto množství.

Normální obsah vitamínu A v krmivu je kolem 16 000 IU, pokud váš pes reaguje na vitamin A změnou barvy srsti, jednou z možností je změnit krmivo tak, aby obsahovaly méně tohoto vitaminu.

Jak zabránit reznutí srsti?

Pokud je strava zodpovědná za změnu barvy srsti, tato změna obvykle nastává s určitým časovým zpožděním. Často se nemění celý chlup, ale pouze určitá část, která byla při svém růstu vystavena odlišnému poměru pigmentů v růstové cibulce chlupu.

Při krmení psa potravou s vysokým obsahem betakarotenu po dobu dvou týdnů a následném přerušení této stravy se může na chlupu objevit rezavý proužek. Celková barva srsti se však často nemění. Tím lze odhadnout, kdy k této změně došlo, a zjistit, zda je za tímto jevem skutečně strava nebo spíše některý z vnějších faktorů.

Betakaroten podporuje metabolismus vitaminu A a působí jako silný antioxidant. Příliš velké množství této látky v těle psa může způsobit změnu barvy srsti na rezavou nebo žlutou. Reznutí srsti se často vyskytuje u tmavých plemen, zatímco žloutnutí postihuje spíše psy s bílou srstí. Tato změna barvy srsti představuje výzvu především pro výstavní jedince, kteří musí splňovat standardní požadavky na barvu.

reznuti-srsti-psa

Jak upravit stravu proti změně barvy srsti?

Vyhýbejte se doplňkům stravy bohatým na betakaroten a vybírejte granule s nízkým obsahem vitamínu A. V krmivu MisterMixDog je vitamin A v syntetické formě s bezpečnou hodnotu 18 000 jednotek, což psovi nezpůsobí reznutí srsti.

Dejte také pozor na vysoký obsah tyrosinu, jedná se o aminokyselinu přítomnou v mase, důležitou pro správnou funkci štítné žlázy. Důležitou roli hraje také při zvýšené psychické a fyzické zátěži. Ovlivňuje i tvorbu pigmentu, takže může přispívat ke změně barvy srsti.

Kromě krmiva, je důležité se ohlédnout také na složení celkového jídelníčku a to včetně pamlsků vašeho psa. 

Potravinové zdroje

Zvířata získávají vitamin A trávením potravy obsahující beta-karoten, který jejich tělo přeměňuje na esenciální vitamin. Jak je známo, zelená listová zelenina, jako je špenát, je přeplněná beta-karotenem, ale tento základní vitamin se skrývá v některých dalších potravinách, které by vás mohly překvapit. 

Mezi další plnohodnotné potraviny, které obsahují vitamin A, patří:

  • dýně
  • mrkev
  • brokolice
  • kapusta
  • vejce
  • játra
  • losos

Příznaky nedostatku vitaminu A u psů

Mezi vedlejší účinky nedostatku vitaminu A u psů jsou problémy s kůží a srstí. Psi s nedostatkem vitaminu A mají běžně řídkou srst nebo bezsrsté skvrny a suchou, šupinatou kůži s hrbolky nebo lézemi.

Někdy se na těchto otevřených skvrnách může vyvinout i bakterie nebo kvasinkové infekce, které mohou způsobit nepříjemný zápach. Není neobvyklé, že psi s nízkou hladinou vitaminu A mají také časté infekce uší.

Nízký obsah vitaminu A je známý tím, že způsobuje abnormality v buňkách, které produkují hlen. Tyto abnormality se mohou projevit jako suché, svědivé oči a plicní problémy.

Psi s vážným nedostatkem vitaminu A bývají velmi slabý a mohou odmítat jídlo úplně. Mohou mít také potíže s orientací v noci kvůli šerosleposti

Nedostatek vitaminu A hraje velkou roli u mladých psů, protože retinol hraje klíčovou roli v růstu a restrukturalizaci kostí. To se může promítnout do zastavení růstu a nepravidelnosti kostí ve vnitřním uchu, což způsobí, že někteří psi ohluchnou nebo špatně slyší. Deformace plodu se mohou objevit také u březích psů, kteří mají nedostatek vitaminu A. 

Nedostatek vitamínů má jen zřídka co dočinění s jídlem, zvláště, když psi jedí vysoce kvalitní a nutričně vyvážené krmivo. Nedostatky často pramení z genetiky a malabsorpce (porucha příjmu a transportu živin, vitamínů a stopových prvků střevní sliznicí).

Doplňky vitamínu A pro psy

Zatímco vyvážená strava se obvykle postará o psí potřeby vitamínu A, někteří psi vyžadují doplňky s různých důvodů.

Ne všichni psi dokáží absorbovat vitamin A z potravy, z důvodu léků, které blokují vstřebávání nebo zažívací problémy. Některé genetické mutace mohou ztížit nebo dokonce znemožnit metabolismus určitých vitamínů. Tato štěňata budou obvykle těžit z doplňků vitamínů A pro psy.

Doplňky vitamínu A jsou skvělým energetickým posilovačem pro psy s menšími nedostatky. Suplementace může také podpořit zdravější, lesklejší srst. Vzhledem k tomu, že vitamin A je klíčový pro vývoj kostí, mohou štěňata využít trochu vitaminu A navíc, aby udržela svůj růst na správné cestě.

Doplňky vitaminu A mohou také pomoci psům, když stárnou, protože podporují zdraví očí a mohou snížit nástup šerosleposti.

Co je však důležité! Majitelé psů by nikdy neměli doplňovat vitamin A bez předchozí konzultace se svým veterinářem, protože jeho doplňování, když není potřeba, by mohlo způsobit více škody než užitku.

I když si můžete koupit vitamíny specifické pro psy volně prodejné, je dobré si o nich promluvit s veterinářem, než je dáte svému mazlíčkovi. Váš veterinář může provést krevní testy, aby zjistil, kde jsou hladiny vitaminu vašeho psa.

Nikdy nedávejte svému psovi lidské vitamínové doplňky, ty mohou být příliš silné nebo mohou obsahovat složky, které vašemu psovi můžou ublížit. 

Vitamin A hraje klíčovou roli v celkovém zdraví psa, a jeho nedostatek může způsobit řadu komplikací. Majitelé psů by měli být obezřetní při výběru krmiva, sledovat příznaky nedostatku vitaminu A a v případě potřeby konzultovat s veterinářem. Kvalitní a vyvážená strava je klíčovým prvkem prevence, který může zajistit optimální zdraví a pohodu psa.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.