Vše o zdraví zubů vašeho psa

Správná ústní hygiena není klíčová pouze pro člověka, ale i pro naše čtyřnohé miláčky. Přestože psi nejsou náchylní ke kazům, nepřítelem číslo jedna psí tlamy je zubní kámen. Jeho nadbytek může vést nejen k nepříjemnému zápachu, ale také k bolesti, onemocnění dásní a zánětu. Abychom tomu předešli, měl by každý majitel dbát na zdravou výživu svého mazlíčka a pravidelně mu čistit a kontrolovat zuby. Bohužel, tato péče není vždy jednoduchá, úkolem psího rodiče je nejen pečovat o zdraví psa, ale také ho seznámit s péčí a zavádět do našeho společného života rituály, které příznivě ovlivňují zdraví jejich úst.

Vývoj psího chrupu

Pes se rodí zcela bez zubů. První z nich, mléčné zuby, se začínají objevovat až v prvním měsíci života. V této době jsou velmi slabé, ale zpočátku nebudou potřeba, protože štěně se živí mateřským mlékem. Pamatujte však, že když začnete měnit jeho potravu na pevnou, suchou potravu, nezapomeňte v prvních fázích tohoto procesu potravu namočit do vody. Granule díky tomu nebudou tak tvrdé a malý pejsek se snadněji a rychleji naučí  kousat a jíst z vlastní misky. Tuto metodu však nepoužívejte příliš dlouho, protože později bude pro psa obtížnější tento zvyk změnit. Mléčný chrup dvouměsíčního pejska je plně vyvinut, takže může bez problémů jíst hotové krmivo určené pro štěňata.

Kolem 8. měsíce věku by se měl každý správně vyvíjející pes zbavit mléčných zubů a nahradit je trvalými. U štěňat, která nejsou krmena suchou, ale pouze “mokrou” stravou, může být tento proces výrazně opožděn. To se děje proto, že místo toho, aby se zuby staly pohyblivými, uvolněnými a vypadávajícími, jsou stále pevně zasazeny do dásní. To by se nemělo stávat, někdy se vyplatí dát štěněti velkou hovězí kost ke žvýkání. Určitě mu to neublíží a váš mazlíček si u kousání užije spoustu zábavy. Zároveň se mu budou masírovat dásně a uvolní se mléčné zuby.

Výměna mléčných zubů

Nezapomeňte pečlivě sledovat proces výměny mléčných zubů za stálé zuby. V závislosti na plemeni se může počet zubů lišit, ale nejběžnější je 22 zubů v horní čelisti a 20 v dolní čelisti. Je velmi důležité, aby jejich počet byl správný, zvláště u psů z chovatelských stanic určených pro speciální výstavy. Pokud pes nemá plné zuby, nesplní kritéria plemene. To mu samozřejmě nebude zasahovat do běžného života, ale nebude smět chodit na výstavy. 

Kolem 4. měsíce života vašeho mazlíčka se vyplatí vzít ho k veterináři. Zjistí, zda se skus vašeho psa vyvíjí správně a zda nemá nějaké vrozené vady. Pro štěně je taková návštěva důležitá, protože vám umožní zkontrolovat, zda zbývající mléčné zuby nebrání růstu nových. Když je váš pes dospělý, neznamená to, že byste měli přestat věnovat pozornost stavu jeho zubů. Právě naopak! Je vhodné pravidelně chrup kontrolovat, protože onemocnění zubů je velmi častým důvodem návštěv veterinární ordinace.

Pes nám bohužel neřekne, že ho něco bolí, a tak úkolem majitele je pečlivě pozorovat příznaky nemoci.

Nemoci psích zubů a dásní - příznaky

Mezi nejčastější příznaky onemocnění zubů a dásní patří:

  • nepříjemný zápach z úst
  • hnědý nebo žlutá povlak pod linií dásní
  • nadměrné slinění
  • nechuť k jídlu / výrazná bolest při jídle
  • obtížnost kousání
  • krvácející dásně
  • otok kolem úst
  • absces
  • obecná nevolnost, slabost

Tendence k rychlejšímu ukládání zubního kamene je nejčastěji pozorována u malých plemen (maltézský psík, jorkšírský teriér). V případě velkého množství zubního kamene může veterinář doporučit sanaci. K provedení zákroku je nutná celková anestezie, která nelze dát každému psovi, záleží na jeho celkovém zdravotním stavu. Bývá to velký problém zejména u starších psů, kteří na jednu stranu potřebují sanitaci, ale kvůli nemocem souvisejícím s věkem je pro ně narkóza velmi nebezpečná. Stojí za to vědět, že ztráta zubů u starších psu není součástí přirozeného procesu stárnutí, je způsobena pokročilými onemocněními zubů a dásní, kterým lze účinně předcházet.

Zubní kazy u psů

Kaz je nejčastějším zubním problémem u lidí, u psů je však ojedinělý, postihuje pouze 5% psí populace. Skutečnost, že zubní kaz je u domácích zvířat poměrně vzácný, neznamená, že jsou vůči němu psi zcela imunní, může se stát, že postihne i vašeho psa. To je do značné míry ovlivněno stravou bohatou na sacharidy a také špatnou ústní hygienou. Vzhledem k tomu, že zubní kaz není mezi domácími mazlíčky příliš oblíbený, je třeba věnovat zvláštní pozornost příznakům, které jej doprovázejí:

  • Zpočátku tento stav poznáte podle lehce zašedlé a matné zubní skloviny.
  • Když se bakterie zodpovědné za rozklad povrchu zubu dostane k dentinu, změní se i jeho barva na hnědou. To je správný okamžik, kterého si lze všimnout a reagovat, než se situace zhorší.

Neléčení takového zubu může vést k jeho úplnému poškození a kazu, což v konečném důsledku vede k tomu, že pes přijde o část nad dásní a zůstane pouze kořen zubu. Toto je konečná fáze, která způsobuje také bolest vašemu pejskovi. Nevystavujte ho proto zbytečnému utrpení a včas reagujte na změny, které si všimnete v jeho ústní dutině.

Věděli jste, že donedávna byl zub s kazem jednoduše odstraněn? Nyní se používají zubní výplně a defekty skloviny se vyplňují například fluorescenčním lakem. Po každém zákroku by měly být zuby průběžně kontrolovány, zda se kaz nerozšířil i na zbývající zuby.

psi-chrup

Prevence

Pamatujte, že stejně jako u mnoha dalších jiných onemocnění je velmi důležitá prevence. Aby kaz neovlivnil zuby vašeho psího mazlíčka, musíte zajistit jeho správnou výživu. Vybírejte pouze potraviny s nízkým obsahem sacharidů, protože ty jsou hlavním důvodem jeho vzniku.

TIP! Čas od času dopřejte svému psovi různé dentální pochoutky a pamlsky, které zakoupíte v každém zverimexu. Umožňují vyčistit zuby od zbytků jídla, což zabraňuje růstu bakterií.

Jaký vliv má výživa psa na zdraví ústní dutiny?

Strava má obrovský vliv na stav zubů psa. Pamatujte, že lidské jídlo a zbytky ze stolu mají negativní dopad nejen na trávicí systém psa, ale také na stav jeho zubů. Toto jídlo je lepkavé a měkké, takže se snadněji usadí na sklovině a zůstane tam. To může způsobit záněty nebo paradontózu. Toto by mělo být varováním pro všechny majitele, aby své mazlíčky krmili pouze krmivem pro psy.

Nejjednodušší způsob péče o zuby je krmit psa suchým krmivem, které neobsahuje příliš mnoho sacharidů Právě cukry, jsou zodpovědné ve většině případů za tvorbu zubního kazu.. Vyhněte se měkkému krmivu, které se hůře odstraňuje ze zubů. 

Kvalitní strava pro psy musí splňovat několik klíčových kritérií. Nejenže by měla být bezpečná pro zdraví psa a přispívat k celkovému zdraví jeho organismu, ale také by měla být lákavá pro jeho chuťové pohárky. Důležitým faktorem ovlivňujícím zdraví ústní dutiny je rovněž kvalita granulí, a to včetně velikosti, tvaru a textury. Naše granule Mister Mix Dog lisované za studena jsou lehce stravitelné a mají všechny živiny, které uspokojí vašeho čtyřnohého kamaráda. Když pes rozkouše granuli, měla by se snadno přizpůsobit jeho zubům, fungovat jako jakýsi kartáček, který mechanicky odstraňuje nečistoty. Pes by měl granule poctivě rozkousat a rozžvýkat, až poté spolknout. Správná velikost a tvar granulí jsou proto zásadní pro podporu tohoto procesu. Abrazivní textura granulí hraje rovněž důležitou roli při mechanickém čištění zubů. Musí však být dostatečně jemná, aby neohrozila pevnost zubů (aby si pes nemohl zlomit zub) a zároveň dostatečně odolná, aby nezůstala lepit na zubech a nepodporovala tvorbu zubního plaku.

Jak naučit psa čistit zuby?

Aby měl pes čisté a zdravé zuby, vyplatí se je pravidelně čistit speciálními přípravky. Prostředky dentální hygieny pro psy se neomezují pouze na zubní pasty, existují také gely a spreje, které byly vyvinuty tak, aby majitelům ošetření usnadnily.

Jak naučit psa čistit zuby? V první řadě postupně. I když se to může zdát jako triviální, začněte tím, že se psa dotknete obličeje a oblasti čelisti. Teprve když se pes cítí uvolněně jednoduchým dotykem a hlazením, byste měli přejít k dalšímu kroku. Nezapomeňte svého pejska odměnit za odvahu pamlskem. Když vám váš pejsek dovolí dotýkat se a odhalovat zuby, začněte ho zvykat na dotýkání se dásní. Poslední fází je zvykání si na kartáček a čištění zubů. Stejně jako u lidí se i u psa čistí krouživými pohyby, důkladně se čistí místa, kde se zub napojuje na dáseň. Čištění zubů vašeho psa nemusí trvat dlouho - minuta by měla stačit, tím spíše, že dentální přípravky pro psy jsou založeny na enzymatickém působení, nikoli na mechanické obrušování.

Pozor! Nikdy nepoužívejte lidskou zubní pastu. Kartáček by měl být určen pro psa. V nouzovém situaci poslouží gázový polštářek umístěný na prstu lépe než lidský zubní kartáček.

Váš pes si nebude sám čistit zuby ani se starat o tlamu. Pokud chcete, aby měl zuby zdravé, musíte dbát na základní hygienická pravidla. Pravidelné čištění zubů, kontrola jejich stavu, ale i správně vyvážená strava a vybrané krmivo zajistí, že se váš psí miláček nebude muset potýkat s různými onemocněními ústní dutiny.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.