5 nejčastějších chyb při výběru psího krmiva

Nepozornost při výběru krmiva

Řada majitelů čtyřnohých společníků se nezajímá ani zdaleka dostatečně o složení krmiv a pamlsků, které svému psovi každý den podávají. Zdá se to být zanedbatelné, ale na trhu najdeme nespočet nekvalitních krmiv, a pokud s nimi psa krmíte, mohou mu způsobit i dlouhodobé potíže

Je velmi důležité, aby krmiva pro psa obsahovala dostatek potřebných nutričně hodnotných látek. Nekvalitní krmiva často obsahují příliš mnoho plnidel, umělých látek a málo skutečných živin, což může vést k nadváze, obezitě a dalším zdravotním komplikacím. Pokud se psovi nedostává dostatečné množství bílkovin, minerálů, vitamínů a dalších živin, může trpět nedostatečným vývojem kostí a svalů, problémy s trávením nebo oslabenou imunitou. Kvalitní krmivo také obsahuje látky, které pomáhají udržovat čisté a zdravé zuby. Naopak, při nevhodném krmení dochází k tvorbě zubního plaku, zánětu dásní a dalším problémům se zubní hygienou.

Krmivo pro vašeho pejska musí být co nejlépe přizpůsobeno věku, velikosti, rase a také zdravotnímu stavu psa. Pokud si nejste jistí se správným výběrem krmiva, nebojte se obrátit na odborníka, nebo si přečtěte více podrobností o jednotlivých kategoriích krmiv na našem webu.

krmeni-psu

Překrmování psů

Ne nadarmo jsou, nebo by minimálně být měly, na obalech granulí a jiných psích krmiv instrukce ke správnému dávkování. Samozřejmě je možné dávku lehce upravit vzhledem k potřebám konkrétního pejska a jeho velikosti, ale nelze mu dopřávat vše. Psi jsou od přírody tvorové, kteří nejsou úplně schopni krotit svoje chutě a snědli by skoro neomezené množství jídla. Zároveň je potřeba mu dávky ideálně rozmístit do celého dne, aby se nepřejídal ale ani nehladověl, a kontrolovat pravidelně jeho váhu. Proto si chovatelé opravdu musí dávat pozor na to, aby nepodléhali psím očím. Překrmování vede často k obezitě, problémům s trávením, průjmům a nevolnostem, což celkově ve k malé fyzické výdrži a zhoršení kvality života

Nedostatek pitné a čisté vody

Voda je pro psy stejně důležitá, ne-li důležitější než správná strava a proto je nutné, aby k ní měli stále přístup. Každému se někdy stane, že na psovi nevymění vodu dostatečně včas a najde u boudy už jen prázdnou misku, ale to se za žádnou cenu nesmí opakovat často. Nedostatek vody může vést k dehydrataci, což je stav, při kterém pes ztrácí více tekutin, než dokáže nahradit. Dehydratace může mít vážné důsledky pro zdraví psa, včetně selhání orgánů, poruchy srážlivosti krve a problémů s termoregulací. Nedostatek čisté vody také ovlivňuje správnou funkci ledvin a močového systému. Když pes nemá dostatek vody, ledviny přestanou odstraňovat toxiny z těla a mohou se stát přetíženými, což vede k vážným potížím.

Majitelé by proto měli vždy zajišťovat svým psům dostatek čisté a čerstvé vody v misce, která je umístěna na psovi dostupném místě.

Krmení psa lidským jídlem

Dopřávání našeho vlastního jídla psovi je zřejmě nejčastější chybou, kterou dělají téměř všichni, aniž by si byli vědomi negativních důsledků. Lidská potrava není pro psa vůbec vhodná a to z několika důvodů. Mnoho potravin, které my jíme prakticky na denní bázi, obsahuje látky, které jsou pro psi toxické a mohou jim způsobovat vážné zdravotní problémy. Také je v lidské stravě velké množství soli, tuků a koření, které psímu trávení velmi škodí. Mastné potraviny zejména, takže do psí tlamy rozhodně nepatří žádné uzeniny a podobné lahůdky. 

Mimo jiné, pokud krmíte psa od stolu, může tím dojít k rozhození celého jeho stravovacího cyklu a také k nežádoucím změnám v chování.

pitny-rezim-psa

Alergie a intolerance u psa

Velkým problémem může být, pokud si při krmení psa nevšimnete, nebo zkrátka jen nepoznáte, že s ním není něco v nepořádku a je možné, že trpí nějakou alergií či citlivostí na určité složky potravy. Zejména levná krmiva často obsahují potenciální alergeny, jako jsou obiloviny (především pšenice a kukuřice), sója, umělá barviva a konzervanty. Tyto složky mohou u některých psů vyvolat alergickou reakci nebo přecitlivělost. Pokud tedy máte nějaké podezření, tak je důležité sledovat jeho reakce na jednotlivé složky potravy, kterou běžně krmíte.

Alergické reakce u psů se mohou projevit různými způsoby. Nejběžnějšími příznaky jsou svědění, zarudnutí a zánět kůže, které mohou vést k nadměrnému škrábání, olizování nebo dokonce vypadávání srsti. Psi s alergiemi na potraviny mohou také trpět zažívacími problémy, jako je průjem, zvracení, nadýmání a nevolnost.

V případě, že jste si u svého pejska všimli nějakého z těchto příznaků, nebo zkrátka již delší dobu pozorujete potíže, které by s tím mohly souviset, bez váhání se poraďte s veterinářem

Správná strava je zásadní pro zdraví psa, a proto je důležité vybírat kvalitní psí krmiva, která jsou vyrobena tak, aby minimalizovala riziko alergických reakcí a citlivostí na potraviny.

Z naší široké nabídky vysoce kvalitních krmiv si jistě vyberete to pravé pro vašeho čtyřnohého parťáka, i pokud ho trápí nějaká alergie.

Přejeme vám i vašim mazlíčkům spokojené letní dny plné dobrého a zdravého jídla!



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.