Proč nás psi rádi očichávají?

dog-brain-sniffing-latash

Psi dokáží najít mnoho způsobů, jak nás svým chováním uvést do rozpaků, od aportování spodního prádla před hosty až po neustálé skákání po sousedech na chodníku před naším domem. Ale žádné z těchto chování není tak trapné, jako když začnou dotěrně očichávat rozkrok našeho přítele nebo cizího člověka. Jaké informace tímto způsobem získávají?

Většina lidí se stydí, když k nim přiběhne pes a začne jim čichat k rozkroku nebo přitiskne čenich na zadek. Zvíře netuší, že jeho chování může být pro člověka nepříjemné. Nic špatného, když to dělá, jen využívá svůj nejbystřejší smysl, čich, aby získalo co nejvíce informací.

Psi mají v nose 125-250 milionů čichových receptorů ve srovnání s 5-6 miliony v lidském nose. Některé části jejich mozku, které analyzují pachy (čichová kůra), jsou 40 krát větší než naše. Jejich čich je natolik silný, že dokáže odhalit i kapku jiné látky než vody ve velkém bazénu. Část této úžasné schopnosti u psů pochází z druhého čichového systému v orofaryngu, který se nazývá orgán (nebo Jacobsonův orgán). Pomáhá psům rozpoznat pachy, které člověk nedokáže zaznamenat, například pach matky u kojeného štěněte. Dokážou najít lanýže, odhalit drogy a výbušniny, štěnice a dokonce i nemoci, jako je rakovina. Psi používají svůj čich k tomu, aby aby poznaly svět kolem sebe, a ať se vám to líbí, nebo ne, klidně si přičichnout i k pachu našich nohou. Plemena psů s nejlepším čichem jsou bloodhound, vizsla, německý ovčák, jezevčík, králičí ohař, baset, červený a modrý strakatý mýval.

Proč psi čichají lidem k rozkroku?

Apokrinní žlázy produkující feromon jsou typem potních žláz, které se u člověka nacházejí ve velkých podpažích, tříslech a v okolí konečníku. Tyto žlázy produkují pot, který ve směsi s přirozenými bakteriemi na naší kůži způsobuje tělesný zápach. Někteří se potí, abychom se jim nezapařili v podpaží, takže psi jsou náchylnější k očichávání mezi stehny.

pes-mozek-čichá-atas2

Apokrinní žlázy vylučují vyšší množství feromonů, když je žena těhotná nebo menstruuje, nedávno porodila a kojí, což vyvolává větší zájem psů. Jak bylo uvedeno výše, mnoho lidí reaguje negativně, když pes začne očichávat tělo a hledat pachy. Jedním z příkladů, kdy něčí reakce zachází do extrémů, je případ Barbary Monsky, místní politické aktivistky ve Waterbury v Connecticutu. Monsky podala žalobu na majitele psa, konkrétně ho obvinila ze sexuálního obtěžování.

Proč se psi očichávají?

Zatímco u lidí jsou apokrinní žlázy nejvíce soustředěny v bederní oblasti a podpaží, u psů jsou přítomny po celém těle. Ale pokud je tomu tak, proč se tak namáhají, aby očichali zadnici psího kolegy? Odpověď se skrývá v análních žlázách umístěných v psím konečníku. Ty produkují nepříjemně páchnoucí sekret, který se do konečníku dostává při každém vyprazdňování psa, ale může se vylučovat i v době stresu nebo vzrušení. Pach sekretu análních žláz je pro každého psa jedinečný a liší se od ostatních psů, kteří si pamatují, zda se s ním již setkali. I když se jedná o staré přátele, charakteristický pach výměšků análních žláz vám může prozradit důležité věci, například kde pes byl a co jedl. Někteří odborníci tvrdí, že čichání mezi psy je forma pozdravu podobná tomu, když si dva lidé podávají ruce.

Jak zabránit tomu, aby se od nás pokusili odebrat pachový vzorek?

Psi se úspěšně přizpůsobili soužití s lidmi, ale tak, že určité chování prostě změnit nelze nebo je to obtížné. Ačkoli většina odborníků tvrdí, že malé očichávání není nic, čeho byste se měli obávat, pokud se jedná o větší problém nebo se zdá, že váš mazlíček považuje za svou práci očichávat každého, koho potká, musíte něco udělat. Přirozené chování, jako je očichávání, není rozhodně třeba trestat! Může to vést k plachosti nebo v horším případě k agresi. Je lepší držet ho na vodítku, když někdo přijde na návštěvu, a nařídit mu, aby si sedl. Můžeme ho časem odnaučit vodítku, nebo mu třeba dát povel, aby šel na speciální místo, případně poprosit návštěvu, aby udržovali otevřené dlaně pár centimetrů od třísel. Tím pes nasměruje čenich na ruku člověka místo na jeho slabiny. Odměňte poslušnost svého psa. Zkuste odvést pozornost a vyndat z kapsy pamlsek nebo si s ním zahrát hry.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.