Jak vybrat vhodné krmivo pro vašeho psa?

Podle čeho vybrat vhodný typ granulí?

Všichni chceme pro naše psí kamarády to nejlepší - pokud jde ovšem o jejich stravu, musíme si uvědomit, že nic jako ‘’nejlepší krmivo’’ pro všechny pejsky neexistuje. Každý pes je totiž jedinečný tvor, jehož stravování ovlivňuje řada faktorů, jako je jeho váha, věk, plemeno, atd. Nebojte se, výběr těch správných granulí na konec není tak těžký, jak by se mohlo zdát. Bude vám stačit pouze selský rozum a pár základních informací o vašem čtyřnohém společníkovi.

Jaké granule pro malé psy?

Aktivní plemena

Když vybíráte granule pro malé plemeno, musíte ještě zvážit, zda se jedná o aktivního nebo klidného psa. U aktivních pejsků dochází k rychlému spalování energie, proto potřebují dostatek tuků a proteinů. Důležité jsou také antioxidanty na podporu imunity. Organismus aktivních plemen bývá vysoce zatížený, proto je důležité dbát na pořádný přísun vitamínů. Vše musí být lehce stravitelné, aby váš pejsek neměl trávicí potíže a jeho tělíčko nebylo zatěžováno složitými trávicími procesy, když už takhle spaluje obrovské množství energie. Podívejte se na naši pestrou nabídku krmiv pro malá plemena.

krmivo-pes

Jaké granule pro střední psy?

Granule pro středně velká plemena mají obvykle střední velikost, tedy ani malou, ani velkou, ideální právě pro psy, kteří se hmotnostně pohybují od 10 do 25 kg. Pro středně velké psy je důležitá pravidelná aktivita a to bez ohledu na to, kde žijí. Jako chemická, fyzická a mechanická obrana proti vnějším vlivům při častém pohybu venku jim slouží právě jejich kůže, která se neustále obnovuje. Granule by tedy měly obsahovat aminokyseliny a látky pro zdravou srst a kůži, jako je zinek, omega-3 mastné kyseliny a samozřejmě vitamíny

Jaké granule pro velké psy?

Velcí psi bývají často ve vysoké zátěži - například jsou cvičení jako společníci lidem s postižením, stopaři či záchranáři. I když máte velkého psa “jen” jako domácího mazlíčka, je pro něj nesmírně důležitý pohyb. Tito psi jsou totiž určení ke zvládání velké zátěže, jako jsou dlouhé procházky, hlídání stáda… Všechny zátěžové aktivity u pejska mohou přirozeně vyvíjet stres, který klade vysoké nároky na jejich přirozenou obranyschopnost. Trávicí systém velkého plemene představuje okolo 2,7 % jeho celkové hmotnosti, proto je velice důležité zvolit  granule s velmi lehkou stravitelností. Nároky na výživu velkého plemene je důležité pokrýt plně již při jeho vývoji, aby nedocházelo například k malformaci kostry. Vápník a fosfor jsou tedy nezbytné složky jejich stravy.

Čím se vyznačuje složení granulí - podle jakých látek a hodnot především vybírat?

Přesná pojmenování

Pokud se výrobce má čím pochlubit, pochlubí se. Proto hledejte při výběru granulí co nejpřesnější pojmenování surovin - tak najdete nejvyšší kvalitu.

Maso - zdroj bílkovin

Psi sice nejsou čistě masožraví, ale přesto by v jejich stravě měly převažovat zdroje živočišných proteinů nad těmi rostlinnými. Bílkoviny jsou nejdůležitější složkou psího krmiva. Hledejte maso ve složení, pokud jej najdete, je důležité rozlišovat, zda je v sušeném nebo čerstvém stavu. Maso v čerstvém stavu totiž při výrobě granulí ztrácí vodu a jeho podíl v krmivu se tím snižuje. Čerstvé maso by tedy ve složení mělo být vždy společně s masem sušeným, či moučkou. 

Sacharidy

Neboli cukry se dělí na monosacharidy, disacharidy a pro psy nejdůležitější polysacharidy. Polysacharidy se rozkládají na jednoduchou glukózu, která je zdrojem energie pro srdce a nervový systém. 

Tuky

Jsou zdrojem energie, dodávají krmivu na chuti a jsou vysoce stravitelné. Slouží k absorpci vitamínů A, D, E, K, jsou stavebními látkami buněčných stěn a podporují správnou funkci ledvin.

Tabulka zobrazující požadavek na tuky a bílkoviny s ohledem na životní stádium psa.

unnamed-9

Tabulka zobrazující požadavek na tuky a bílkoviny s ohledem na životní stádium psa.
Zdroj: https://www.zverokruh-shop.cz/informace-a-akce/ve-znameni-dobre-rady/bilkoviny-cukry-tuky-pes

Rozhoduje aktivita, stáří i zdraví psa

Prvním důležitým aspektem, který je potřeba mít na mysli při výběru psích granulí je věk psa. Je tomu tak, protože štěňata a mladší pejskové mají jiné požadavky na vývoj organismu než třeba psí senioři. Starší psi totiž oproti mladším již nerostou a tím pádem potřebují mnohem méně tuku, ale o to více bílkovin. 

 

Jak starý je váš pes?

štěně

dospělý

senior

malá plemena

do 12 měsíců

do 8 let

od 9 let

střední plemena

do 16 měsíců

do 7 let

od 8 let

velká plemena

do 24 měsíců

do 6 let

od 7-8 let

zdroj: https://www.psikrmivoradce.cz/clanky/jak-vybrat-spravne-granule-pro-psa/

Důležitá je také velikost plemene. Malá plemena jsou energická stvoření, která potřebují vyšší množství tuku i bílkovin jako zdroj energie. Zatímco takový pes “gaučák” má požadavky pro vývoj a růst zcela jiné, nadbytečný tuk by se u něj zbytečně ukládal a vedl by k nadváze. 

 

Základní velikosti plemen

malá plemena

do 10 kg

střední plemena

10 kg - 25 kg

velká plemena

nad 25 kg

zdroj: https://www.psikrmivoradce.cz/clanky/jak-vybrat-spravne-granule-pro-psa/

Nesmíme zapomínat také na aktivitu psa a jeho celkový zdravotní stav. Aktivnější psi budou pochopitelně potřebovat více tuku než například psí senioři, či pejsci nějak tělesně postižení. U psů stejně tak jako u lidí se mohou objevit různé alergie.. Existují však hypoalergenní krmiva, která neobsahují nejznámější alergeny a předchází tak z velké části alergické reakci. 

 

Nejvýraznější alergeny v psím krmivu

  • kuřecí maso
  • pšeničný lepek
  • mléko a mléčné výrobky
  • sója
  • kukuřičný gluten

Věříme, že nyní budete vědět, jaké granule jsou pro vašeho pejska vhodné. Pokud byste potřebovali pomoci, tak jsme vám k dispozici.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.