Artritida u psů: proč vzniká a jak ji lze léčit?

 izületi-betegseg-kutyaknal

 Jak naši domácí mazlíčci stárnou, dochází u nich stejně jako u nás k přirozenému zhoršování stavu kloubů. Úbytek chrupavky a záněty mohou výrazně snížit kvalitu života psa, proto je nezbytné předcházet zhoršování stavu a udržovat pohyblivost pomocí podpory životního stylu a veterinární terapie.

Je zcela přirozené, že starší pes je na procházkách pomalejší nebo se mu nechce překonávat tak dlouhé vzdálenosti, ale může to být také známkou toho, že trpí bolestmi kloubů. Bez léčby se výrazně sníží kvalita jeho života a negativně ovlivní jeho chování. Onemocnění kloubů se však nemusí týkat pouze starších psů.

Proč vzniká?

Plynulý čas bohužel může ovlivnit zdravotní stav psů a i oni mohou být postiženi onemocněním kloubů. Odření kloubní chrupavky (artróza) je u nich běžné a postihuje především psy, kteří jsou vystaveni nadměrné fyzické zátěži nebo nadváze, ale může se rozvinout i v případě, že váš mazlíček utrpěl výron nebo zlomeninu. Jak pes stárne, tkáně obklopující jeho klouby mohou degenerovat. Degenerativní onemocnění kloubů (osteoartróza) zahrnuje rozpad chrupavky a zánět kloubu.  V závažných případech se může degenerovaná chrupavka odloučit a znemožnit pohyb větší části kloubu nebo celého kloubu. Při poškození buněk chrupavky se uvolňují látky, které způsobují zánět, bolest a další poškození chrupavky. Jak degenerace pokračuje, kloub se stává nestabilním. To může způsobit i závažné muskuloskeletální příznaky, včetně neustálé bolesti. Naštěstí lze tyto příznaky účinně léčit změnou životního stylu, moderními léky proti bolesti a zánětu a k dispozici jsou také doplňky stravy, které mohou zpomalit postup onemocnění a pomoci chrupavce se uzdravit. Problém se častěji vyskytuje u obézních psů, protože nadváha více zatěžuje klouby.

Moderní degenerativní onemocnění kloubů může mít mnoho příčin: úraz, abnormální opotřebení kloubů a chrupavky nebo vývojovou poruchu, jako je dysplazie kyčelního, ramenního nebo loketního kloubu, případně osteochondritis dissecans. Při posledně jmenované poruše část kostní chrupavky na povrchu kloubu odumírá a poté a je odmítána. Dysplazie je způsobena nesprávným uspořádáním konců kostí a povrchu chrupavky kloubu, přičemž může dojít k vykloubení, opotřebení chrupavky a artritidě.

Jaké jsou příznaky degenerativního onemocnění kloubů?

U psů je nejzřetelnějším příznakem kulhání, ale existuje mnoho dalších příznaků, že váš mazlíček může trpět bolestmi kloubů, včetně:

  • větší spavost
  • pomalejší procházky nebo nechuť jít tak daleko
  • nemá rád, když se ho někdo dotýká na určitých místech nebo když se mu češe srst
  • má drobné nehody v domě nebo při chůzi, močení nebo kálení
  • vstávání z lehu mu trvá kratší dobu
  • hůře se mu nastupuje do auta
  • drží hlavu nebo ocas níže než obvykle
  • nechce jít do schodů, skáče na postel
  • sedí s nataženýma zadníma nohama

Můžeme této nemoci nějak zabránit?

Jako u každého onemocnění je velmi důležitá prevence. Obecně platí, že zvýšená velikost a hmotnost psa předurčují k problémům s klouby, proto je nutné, aby byl pes držen na kontrolované stravě. Nízkokalorická nebo omezená strava pomůže zabránit nadměrnému přibývání na váze a napomůže hubnutí. K dispozici je řada redukčních diet, které velmi dobře fungují pro většinu psů, a také řada krmiv speciálně určených pro psy s nadváhou.  Mister Mix Senior Light Dogs je dieta určená pro dospělé a starší psy s nadváhou a kastrované/kastrované psy. Základním rysem krmiva je, že má vyváženou a vhodně zvolenou energetickou hodnotu s přídavkem sacharidů dextrinů se středně nízkým glykemickým indexem.

Váš veterinární lékař vám pomůže navrhnout vhodný program hubnutí. Je důležité, aby měl váš pes dostatek pohybu a aby byla jeho stravě věnována odpovídající pozornost. V praxi to mimo jiné znamená podávat psovi stravu bez obilovin. Mnoho psů se s obilovinami nedokáže vyrovnat, což může vést k alergickým reakcím a zánětům.

Jak se léčí degenerativní a abrazivní onemocnění kloubů?

Velká část poškození způsobených tímto onemocněním je nevratná. Cílem léčby je zlepšit kvalitu života minimalizací bolesti a nepohodlí a oddálením progrese onemocnění. Zajistěte, aby se váš pes mohl snadněji pohybovat po domě, například tím, že nebude narážet do nábytku. Nikdy mu nedávejte léky proti bolesti používané v humánní medicíně, pokud mu je nepředepsal veterinář. Mnoho volně prodejných léků může způsobit vážné problémy a vedlejší účinky.

Nesteroidní protizánětlivé léky vyvinuté pro zvířata lze použít ke zmírnění zánětu kloubů a úlevě od bolesti a v závažných případech lze zvážit protetickou operaci. Před podáním jakýchkoli léků proti bolesti vašemu psovi veterinář doporučí krevní testy, aby zkontroloval, zda jeho játra a ledviny fungují správně a zda nemá žádné základní problémy, které by se užíváním těchto léků mohly zhoršit. Veterinární lékař vám také doporučí, abyste po zahájení léčby onemocnění nechali pravidelně kontrolovat jaterní a ledvinové funkce vašeho psa. Pokud zjistíte, že má vaše zvíře nějaké vedlejší účinky léků, přestaňte je používat.


Další možnosti

  • zvýšení prokrvení kloubu
  • zabránit tvorbě škodlivých enzymů, které zvyšují destrukci chrupavky v kloubu, jakmile už jednou začala
  • podporuje tvorbu vláknité pojivové tkáně, která hojí poškozená místa
  • podpora tvorby chrupavky

 Jaké doplňky stravy a další léky lze použít?

Veterinární lékař může doporučit injekce chondroprotektiv na podporu tvorby chrupavky a zpomalení jejího poškození a na stimulaci tvorby kloubní mazací tekutiny obsahující kyselinu hyaluronovou.  Pomáhají doplňky stravy, jako je glukosamin, chondroitin sulfát a omega-3 mastné kyseliny.  Omega-3 mastné kyseliny jsou silné antioxidanty, které mohou zmírnit zánět v kloubech. Mnoho přípravků obsahujících tyto sloučeniny, stejně jako další stopové minerály a vitamíny, je pro psy chutných.
Mister Mix Iperartoflex Dogs je navržen tak, aby obsahoval základní prvky pro vytvoření, podporu a obnovu správné pohyblivosti kloubů v základní stravě. Žraločí ploutev pomáhá předcházet osteoporóze. Komplex podobný mukopolysacharidům obsahuje množství bílkovinných a nebílkovinných látek, denaturovaný kolagen a glukosaminoglykan, jehož součástí je glukosamin chondroitin sulfát. Zelené mušle a extrakt z indického kadidlovníku doplněné o omega-3 mastné kyseliny mají antiartritické účinky. Síra a dlouhodobě vstřebávaný vitamin C přispívají k tvorbě kolagenu. Mister Mix Iper Effe Dogs je dokonalý přírodní produkt, který k základní stravě přidává bohatý zdroj polynenasycených omega-3 mastných kyselin (kyselina alfa-linolenová  eikosapentaenová, dokosahexaenová). Ty si tělo nedokáže vytvořit a je třeba je přijímat s potravou.

Další léčba

Rehabilitace je rychle se rozvíjejícím oborem veterinární medicíny, podobně jako fyzioterapie u lidí. Kvalifikovaní rehabilitační specialisté nabízejí širokou škálu kloubních procedur, včetně laserové terapie, hydroterapie, ultrazvuku a svalové terapie. Účinným nástrojem při zmírňování bolesti může být také akupunktura. K léčbě pacientů s artritidou se také používají injekce plazmy bohaté na krevní destičky (PRP).

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.