Péče o staršího psa

idos-kutya

S přibývajícím věkem se psi stávají méně pohyblivými, jejich smysly již nefungují tak dobře a jsou náchylnější k různým onemocněním, stejně jako my lidé. Stárnutí však není rozsudek smrti a při správné péči mohou prožít zbytek života ve zdraví a spokojenosti.

Stárnutí je normální součástí života a v určitém okamžiku zestárnou všichni psi. Je důležité vědět, že potřeby staršího psa v oblasti péče a výživy se liší od potřeb mladšího psa. V tomto článku se na tuto problematiku podíváme.

Co se děje s přibývajícím věkem psů?

Malá plemena jsou považována za stará ve věku 10 nebo 11 let. Středně velká plemena, jako jsou zlatí retrívři, se stávají starými v 8-10 letech a obří plemena v 5-6 letech, ale genetika, výživa a prostředí psa hrají roli v tom, jak rychle naši mazlíčci stárnou. 

U psů může s věkem docházet k určitým ztrátám sluchu a zraku, ale mohou také oslepnout nebo ohluchnout. To může způsobit, že budou narážet do předmětů, které se jim postaví do cesty, a zhoršit jejich orientaci.

U starších psů se může vyvinout artritida nebo jiná degenerativní onemocnění, která mohou způsobit zpomalení pohybu. Nemusí být schopen tolik chodit nebo si hrát tak dlouho a snadněji se unaví. Může být obtížné vstát nebo najít pohodlnou polohu na spaní. Může mít potíže při chůzi do schodů a ze schodů nebo při nastupování a vystupování z auta.

S přibývajícím věkem jsou čtyřnozí přátelé méně aktivní a začínají přibírat na váze. Nadváha představuje u psů závažný zdravotní problém. Obezita je spojena s téměř všemi rizikovými faktory kardiovaskulárních onemocnění, vysokým krevním tlakem a cholesterolem, závažnými onemocněními dýchacích cest a také s cukrovkou a onemocněním kloubů. Tlustí psi mají kratší život než psi s ideální hmotností, obvykle 6-12 měsíců.

S přibývajícím věkem psů mohou tkáně obklopující jejich klouby degenerovat, a to i v případě, že nejsou tlustí. Degenerativní onemocnění kloubů (osteoartróza) zahrnuje úbytek chrupavky a zánět kloubů.  V závažných případech se může degenerovaná chrupavka oddělit a znemožnit pohyb větší části kloubu nebo celého kloubu.  Při poškození buněk chrupavky se uvolňují látky, které způsobují zánět, způsobují bolest a další poškození chrupavky. Jak se degenerace zhoršuje, kloub se stává nestabilním. To může způsobit i závažné muskuloskeletální příznaky, včetně neustálé bolesti.

Starší psi často trpí onemocněním ledvin, jater a srdce a dalšími chorobami, které mohou způsobit úbytek hmotnosti.

Často se v tlamě našich starších mazlíčků setkáváme se zažloutlými, zhnědlými, vyštípanými, opotřebovanými a zkaženými zuby. Onemocnění dutiny ústní však nejsou jen důsledkem věku, ale také nešetrného zacházení.

Jak pečovat o staršího psa?

S věkem se psovi zhoršuje zrak a sluch, nemusí slyšet signály nebo rozpoznat nebezpečí, proto mu najděte bezpečná místa, kde může volně běhat a chodit. Starší psi jsou citliví na extrémní počasí - horko i chlad. Mějte to na paměti, když uvažujete o cvičení nebo hře venku.

Pokud se o tlamu svého psa nijak nestaráte, může přijít o některé zuby. Onemocnění zubů může být bolestivé, takže zvíře nemusí jíst nebo může mít potíže s příjmem potravy. To může vést ke ztrátě hmotnosti a zanedbané srsti. Mezi další příznaky onemocnění zubů patří nadměrné krvácení, zapáchající dech.  Čištění zubů psa se může zdát jako zvláštní nápad, ale může pomoci udržet tlamu vašeho psa zdravou.

Může se stát, že starší psi si zuby nečistí dostatečně, nebo to vzdají úplně. Udržování kůže a srsti vašeho domácího mazlíčka v dobrém stavu je důležité pro jeho zdraví.

Pravidelná péče pomáhá prokrvení a dává vám možnost zkontrolovat případné kožní léze. V případě výskytu boulí zkontrolujte, zda nedošlo ke změně tvaru nebo velikosti, a co nejdříve navštivte svého veterináře.

starypes

Starší psi mají tendenci více spát a potřebují klidné místo mimo hluk, děti a ostatní domácí zvířata.

Ujistěte se, že vše, co váš pes potřebuje, je na dosah, aby nemusel chodit příliš daleko, když hledá vodu, jídlo, hračky a pelíšek. Starší psi mají potíže s chůzí po hladkých a kluzkých podlahách, proto jim položte podložku. Pes s artritidou může mít prospěch ze speciálního pelíšku na spaní. Mohou také používat rampy, které jim pomohou překonat schody.

Naši starší mazlíčci nemusí být vždy schopni kontrolovat močení a vyprazdňování, takže se mohou vyprazdňovat v domácnosti. Jejich pelíšek a přikrývky by měly být pratelné.

Pravidelný pohyb pomůže udržet vašeho čtyřnohého přítele na ideální váze a prospěje také jeho celkovému zdraví. Vezměte ho na pravidelné procházky a buďte s ním trpěliví, pokud mu problémy s klouby ztěžují chůzi.

Krmení staršího psa

S přibývajícím věkem psů se mohou jejich nutriční potřeby měnit. S přibývajícím věkem jsou méně aktivní a mají nižší energetické nároky, což může vést k přibývání na váze. Nadváha a obezita mohou vést k srdečním onemocněním a přispívat k problémům s klouby. Krmte svého staršího psa kvalitní stravou a vybírejte stravu, která odpovídá jeho věku a životnímu stylu.

Obézní psy je třeba krmit opatrně, aby byly splněny jejich nutriční potřeby a zároveň jim bylo umožněno zhubnout. K dispozici jsou pro ně speciální diety s nižším obsahem kalorií.

Zvažte doplnění stravy starších psů o mastné kyseliny. Mezi ně patří DHA a EPA, protože ty jsou prospěšné pro psy s artritidou nebo jinými kloubními onemocněními. Prospěšné jsou pro ně také doplňky stravy na ochranu kloubů, jako je glukosamin a chondroitin.

Pokud má váš mazlíček nemocné srdce nebo ledviny, pomůže vám s výběrem vhodné diety váš veterinář.

Závěrečné myšlenky

Může být velmi obtížné a bolestivé být svědkem všech změn, které může stárnutí přinést do života vašeho milovaného psa. To nejlepší, co můžete udělat, je žít přítomností a užívat si čas, který s ním trávíte. Pes by měl být jednou ročně vyšetřen, i když se zdá být zdravý, protože mnoho nemocí zůstává skrytých. Nezapomeňte, že je mnohem levnější nemocem předcházet než je léčit!

 

 

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.