10 důležitých otázek pro budoucího majitele psa

10-point-rounds-a-leendo-dog-owner's-ass

Pes má ve svém životě mnoho úkolů. Tím nejdůležitějším je, aby byl šťastný. Na nás lidech je, abychom mu to umožnili.

Když si někdo kupuje pračku nebo ledničku, obvykle věnuje výběru spotřebiče velkou pozornost a hledá odpovědi na otázky typu "Jak funguje?", "Kolik stojí?", "Jak je to s údržbou?". Naproti tomu při koupi psa často nepřemýšlíme vůbec o ničem. Výsledkem může být řada problémů, které mohou vadit nám, našemu psovi a v horším případě i našemu okolí. Nákup psa bychom měli pečlivě zvážit.

Následujících 10 otázek vám může pomoci při rozhodování, zda si čtyřnohého mazlíčka pořídit, či nikoliv:

1. Proč vlastně chci psa?

Na první pohled se tato otázka může zdát zcela zbytečná. Chci psa, tak si ho koupím, a proč bych to měl dále rozebírat? Přesto doporučujeme se nad důvody trochu více zamyslet. Pokud někdo hledá psa jako hlídacího psa, přítele nebo pro jinou činnost či profesi, je si většinou svým rozhodnutím jistý. Je však velmi špatné, pokud si pořizujete domácího mazlíčka, protože máte krásný, dobře zařízený dům nebo byt, pěkné auto, ale přesto vám něco chybí a potřebujete módní plemeno. Pokud zájemce o psy uvažuje takto, může si vybrat z poměrně velkého množství plemen. Ale čtyřnohý přítel, který žere, štěká, chce chodit ven a chce být s člověkem, který ho bude mít rád a kterého může milovat, se vůbec nehodí jako "ozdoba"! Také není dobré, když vědí, že chceme psa, a darují nám takového, který se pro nás nehodí.

2. Má vaše rodina alergie?

Počet lidí trpících různými alergiemi se neustále zvyšuje a psí srst je bohužel jedním z alergenů. Pokud máte dítě s astmatem, koupě psa rozhodně není nejlepší nápad.

3. Souhlasí s příchodem psa všichni členové rodiny?

Pes může být pro rodinu společnou radostí, ale může také způsobit problémy. Samozřejmě není příliš rozumné pořizovat si velkého čtyřnohého přítele, pokud se jeden člen rodiny bojí i menšího jezevčíka.

4. Dá se vycvičit?

Počet nevycvičených psů se zvyšuje. To nemusí nutně znamenat, že zvíře je agresivní, ale někteří psi mohou způsobovat potíže ostatním, například cyklistům a běžcům, které pronásledují kvůli nedostatečnému výcviku. Důležité je zjistit, k jakému účelu bylo plemeno, které si vybíráte, vyšlechtěno. Pokud si například kupujete krásně zbarveného výmarského ohaře, měli byste vědět, že se jedná o loveckého psa, který vyžaduje hodně pohybu a není zrovna přátelský k domácnosti.  Pravděpodobně to není nejlepší volba pro velmi vytížené lidi.

5. Mám dostatek času?

Pes není televize, kterou lze vypnout, ani koloběžka, kterou lze uložit do sklepa. Pokud si pořizujete psa, měli byste počítat s tím, že ho budete mít alespoň deset let. Rozhodně není rozumné kupovat si psa v době, kdy se chystáte na roční stáž v zahraničí.

6. Kdo vezme psa na procházku?

To, že svého psa potřebujete pravidelně venčit, asi nikoho nepřekvapí. Ne každý si však uvědomuje, že některá plemena vyžadují hodně pohybu. Proto je třeba zvážit, zda máme dostatek času a energie, abychom mohli potřebám svého psa vyhovět. Každodenní procházky s vaším mazlíčkem nemusí být radost v zimních mínusech, nebo pokud máte vyražený jeden ze zubů moudrosti. Někteří lidé si myslí, že pokud pes žije v zahradním domku, není třeba ho venčit. To je velký omyl, protože zahrada nemusí nutně poskytnout psovi prostor, který potřebuje. Není nic srdcervoucnějšího než smutný a zanedbaný pes sedící za plotem.

7. Kde by měl váš pes bydlet?

Je třeba se rozhodnout, zda bude pes u vás doma, nebo venku v boudě. Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, je vhodné se informovat také u sousedů. Vytrvale štěkající pes obtěžuje nejen sousedy, ale i celou ulici.

8. Kdo se o něj může postarat v mé nepřítomnosti?

Svátky jsou obdobím v roce, po kterém každý touží. Jsou místa, kde nás psi mohou doprovázet, a jsou místa, která jsou pro naše mazlíčky nevhodná nebo kam psi prostě nesmějí. Musíme tedy zvážit, zda se o něj můžeme postarat v době naší nepřítomnosti. Podobné problémy mohou nastat, pokud je pes naším jediným společníkem. Musíme se o něj také postarat, když nás chřipka položí na lůžko nebo když musíme strávit nějaký čas v nemocnici.

9. Mám dostatek peněz na jeho péči?

Nepřehlížejte ani finanční otázku. Jedna věc je zaplatit pořizovací cenu za psa při jeho koupi. Musíte počítat s náklady na krmení a veterinární péči a s mnoha dalšími výdaji, které jsou s chovem domácího zvířete spojeny.

10. Jsem schopen nechat psa psem?

Odlidštění psů lze označit za jeden z největších problémů majitelů. Tendence obdařit zvíře lidskými vlastnostmi a vzorci chování je naprosto nevhodná. Každý, kdo se chce vyhnout problémům, chce být se svým psem šťastný a chce, aby byl jeho pes šťastný s ním, si musí uvědomit, že i když jeho zvíře vypadá krásně, vypadá moudře a téměř "mluví", je to stále zvíře, a i když je inteligentní, nelze ho přimět, aby se chovalo jako člověk.

Pokud je to možné, doporučujeme zájemcům o štěně najít důvěryhodného chovatele, ale v útulcích je také spousta starších i mladších psů, kteří hledají lásku. Vyhledejte si velmi pečlivě potřeby vybraného plemene, protože může nastat mnoho problémů, pokud nový člen rodiny nesplní vaše očekávání nebo bude mít na majitele nároky, které jste nečekali.

Jste-li přesvědčeni, že pro nového člena rodiny najdete místo, jak u vás v srdci, tak doma, máme pro vás tip na článek: Jak se starat o štěně.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.