Co dělat, když pes kašle

V chladných dnech jsou k nemocem náchylní lidé, ale i jejich domácí mazlíčci. Zatímco páníčci ví, že nemoc vyléčí nejlépe v posteli s hrnkem horkého čaje s medem, u psů to tak jednoduché být nemusí. Jak poznat nachlazení u psa? A jak mu předcházet? Čtěte dál a dozvíte se v našem článku.

Kašel může psa potrápit

Kašel u psa je nejčastěji příznakem infekce dýchacích cest. Kašel u psa se však mírně liší od toho lidského. Obvykle má podobu hlubokého mručení a výbuchů hlasitého a chraplavého výdechu. Dalším příznakem je také silné lapání po dechu, ohýbání krku a únava. To vše jsou jasné symptomy dušnosti, která psa při kašli velice trápí.

Co s nachlazením u psa?

Nejčastější chorobou, kterou provází spousta nepříjemností, je právě rýma a nachlazení.  U psů se (stejně jako u lidí) projevuje zarudlou sliznicí, výtokem z nosu nebo výkyvy teplot a únavou. Rýmu také doprovází červené a hnisající oči. Vašemu pejskovi pomůžete nejvíce tím, když mu dopřejete pár dní klidu bez dlouhých procházek. Je to velmi běžné onemocnění a ve většině případů po několika dnech samo odezní. V žádném případě psovi nepodávejte léky pro lidi. Pokud se zdravotní stav nelepší a trvá déle než 3-4 dny, raději navštivte vašeho veterináře, který doporučí vhodnou léčbu.

pes-alergie-kasel

Na psincový kašel pozor

Další častou chorobou je kašel, který se projevuje neustálým suchým dráždivým kašláním. To může psa nutkat až k zvracení. Tzv. psincový kašel, neboli infekční laryngotracheitida, je vysoce infekční onemocnění, které váš pejsek může chytit kontaktem s jiným psem, ale šíří se i vzduchem.  Jedná se o nejběžnější infekční onemocnění, avšak jeho průběh je třeba včas podchytit. Dusivý kašel může psa trápit klidně několik týdnů a obzvláště u slabších psů mohou nastat vážné komplikace, vedoucí až k zápalu plic. 

Zvýšené riziko je v místech, kde je vysoká koncetrace psů: cvičáky, výstavy nebo psí parky. V těžších případech, které provází horečka, slabost a nechutenství je nutné s pejskem navštívit svého veterinárního lékaře. Ten vám poradí a zvolí vhodnou medikaci, která se pravděpodobně neobejde bez antibiotik. Spolu s klidovým režimem by měl být pejsek opět brzy fit. Proti tzv. psincovému kašli existuje i vakcinace, která lze očkovat od 12. měsíce věku psa

Chřipka může potkat i psa

Třetí a zároveň nejvážnější z těchto chorob je chřipka. Je váš pejsek malátný, nemá chuť k jídlu a trápí ho dráždivý kašel?  Možná někde chytil právě chřipku. Stejně jako u jiných infekčních onemocnění je největší riziko ve větším kolektivu psů a inkubační doba bývá 4 až 9 dní. Vakcinace proti chřipce je samozřejmě dostupná a pokud dojde ke správnému očkování, jsou příznaky nemoci naprosto minimální. Dokonce se může vašemu pejskovi zcela vyhnout.

Pokud však u svého mazlíčka pozorujete již zmíněné příznaky a máte podezření, že se jedná o chřipku, je třeba to řešit. Zajděte s ním raději okamžitě k veterináři, který posoudí závažnost onemocnění a doporučí vhodnou léčbu.

nachlazeny-pes

Když pes kašle a dusí se

Pokud váš pes kašle a dusí se, příčiny mohou být různé a to jak ty neškodné, tak i ty mnohem závažnější. Je způsobeno buď některým z onemocnění dýchacích cest, nebo jinými vlivy, které zde také popisujeme.

 Jak už bylo zmíněno, nejběžněji se lehké dušení pojí s nachlazením. Stejně jako u lidí dochází ke stažení hrdla a v důsledku podráždění nemůže pes volně dýchat. Proto může vydávat různé chraplavé, mručící a podobné dusivé zvuky. To však patří mezi běžné příznaky těchto nemocí, a pokud uděláte vše potřebné pro pejskovo uzdravení, pravděpodobně brzy odezní.

Někdy se však můžou vyskytnout i mnohem závažnější onemocnění a zdravotní vady, které k pejskovu trápení vedly.  Jedná se například o kolaps průdušnice, zvětšený srdeční sval, infekce plic či nádorové onemocnění. Takové případy jsou ale mnohem méně časté, oproti klasickým infekčním onemocněním. Na takovou vadu však jistě přijde veterinář.

Pokud u svého pejska nepozorujete žádný jiný příznak některého onemocnění, ale přesto vám přijde, že nemůže volně dýchat, bude to pravděpodobně způsobeno něčím naprosto obyčejným. Tím je myšleno například vdechnutí nějakého cizího tělesa nebo příliš rychlé hltání potravy. S takovým problémem si pes může poradit sám, ale záleží na konkrétní situaci a vdechnutí předmětu.

V noci nás budí psí kašel

Jestliže u pejska pozorujete kašel, který se objevuje zejména večer a v noci při spánku, dost možná se nejedná o běžné nachlazení, ale o onemocnění srdce. Takzvaný ,,srdeční” kašel je právě tímto typický. Nemocné srdce způsobuje kašel jednak tím, že je značně zvěčené, tedy tlačí na průdušnici a tím ji dráždí, ale také krev, kterou srdce nestíhá pumpovat, zalévá psovi plíce tekutinou. V takovém případě se jedná o kašel vlhký, při kterém pes může vykašlávat až růžovou pěnu.

Co se děje, když pes vykašlává krev?

Důvod vykašlávání krve nelze doma bezpečně určit, jelikož i k němu existuje spousta příčin. Je však více než jasné že se jedná o velice vážnou komplikaci a je třeba ji okamžitě řešit. Vykašlávání krve může být způsobeno jak pouhým podrážděním hrtanu a průdušnice, ale také krví stagnující v plicích či žaludku. Může se jednat o nádorová onemocnění, tuberkulózu, cévní plicní onemocnění, zápal plic, parazita který postihuje plíce a další.

Jak může pes nastydnut?

K nachlazení psa může vést samozřejmě mnoho důvodů. Pokud chcete onemocnění svého psa předcházet, dejte si pozor na následující: 

  • kontakt s jiným nemocným psem,
  • rozehřátý pes se napije studene vody,
  • podchlazení v chladném počasí,
  • prudké přechody z horka do zimy (např. z přetopeného bytu),
  • snížená imunita.

Také však existují faktory, které kašel vyvolávají, ale s žádnou nemocí nesouvisí. Mezi takové patří například:

  • otok hrtanu (způsobený např. bodnutím hmyzu nebo dlouhodobým štěkáním),
  • podráždění způsobené tlakem příliš těsného obojku,
  • nedostatečný přístup k vodě,
  • vystavení velkému množství prachu či kouře.

Tipy na léčbu a prevenci

Nejjednodušší léčbou je dodržovat klidový režim a vyhnout se namáhavým aktivitám. Zajistěte pejskovi teplo, pohodlný pelíšek a dostatečný přísun tekutin i krmiva, případně sirup prosti kašli. Pokud budou příznaky přetrvávat nebo se ještě zhoršovat, zajděte raději    k veterináři.

A jak na prevenci? Základem je samozřejmě kvalitní krmivo a dostatek pohybu. Obézní nebo i podvyživení psi jsou náchylnější k různým chorobám, které umí pěkně potrápit. Pomoci mohou i granule pro psy se sklonem k obezitě. Do jídelníčku vašeho chlupáče můžete zařadit i doplňky stravy, které podpoří zdraví a vitalitu

Doufáme, že pro vás byl náš článek přínosný a přejeme vašim pejskům mnoho zdraví!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.