Proč má pes horké uši?

A jak poznat teplotu u vašeho psího kamaráda? Horečka je jedním z prvních příznaků zdravotních problémů psa. Teplý nos však není dostatečnou indikací, a každý majitel by měl být schopen rozpoznat a zkontrolovat, o kolik stupňů je vyšší teplota jeho psího mazlíčka.

Jaká je teplota psa

Normální teplota u psů je v průměru 37 - 39,3 °C. Malá plemena typu jorkšír mohou mít dokonce o jeden stupeň vyšší teplotu než střední a velká plemena. Je dobré vědět, kolik stupňů má váš zdravý pes, abyste mohli posoudit nárůst teploty během nemoci.

Teplota, která přesahuje 40 °C je jasným příznakem, že se psem není něco v pořádku.

nemocny-pes

Proč má pes horečku?

Horečka u psa je normální reakcí těla na:

  • infekce (např. ušní infekce u psa),
  • očkování,
  • toxiny (např. otrava).

Psi mají horečku během mnoha nemocí. Zvyšování teploty je velmi nespecifickým příznakem a bez dalšího vyšetření není možné určit příčinu. Teplota psa může být vodítkem pro veterináře. V případě infekce jsou příčinou teplotních odchylek od normy viry, bakterie, houby nebo paraziti, které způsobují zánět v těle.

V určitých situacích může i u zdravého psa dojít ke zvýšení teploty. Celkem často se stává, že pes dostane horečku 24 - 48 hodin po očkování. Může to být alergická reakce, ale teplota by neměla být tak vysoká.

Každý majitel by měl být schopen rozpoznat příznaky onemocnění u domácího mazlíčka. Vysoká teplota ovlivňuje náladu a chování zvířete. A jaké jsou příznaky horečky? 

Příznaky horečky

  • apatie
  • teplé uši a nos
  • zimnice
  • červené oči
  • ztráta chuti k jídlu
  • kašel 
  • zvracení 
  • slabost

Teplota psa se obvykle měří v konečníku. Měření standardním teploměrem trvá asi minutu. Lze však použít speciální teploměry určené pro psy.

Jak měřit teplotu:

  1. Před umístěním teploměru do konečníku je nutné jej namazat lubrikantem nebo jiným parafínovým olejem či vazelínou.
  2. Teploměr by měl být umístěn do konečníku psa o délce 1 - 2 cm, v závislosti na velikosti psa. 
  3. Je lepší namířit špičku teploměru směrem ke stěně střeva.
  4. Výsledek je znám po 1 - 2 minutách.

Je normální, že se psi zdráhají tento typ měření provádět. Někteří psi mohou mít silné zúžení řitního svěrače a v takovém případě je lepší teploměr nenutit, aby nedošlo ke zranění a bolesti.

TIP: Teplotu psa lze měřit také v uchu. Pro tento účel se používají speciální digitální teploměry. Nejsou však tak spolehlivé jako rektální měření. Měření je však jednodušší. Teploměr by měl být umístěn v úhlu 90 stupňů k hlavě psa, aby dosáhl k bubínku. Neměřte teplotu v uchu, pokud tam má pes infekci, mohlo by ho to bolet a výsledek teploty by byl stejně díky infekci zkreslený!

Jak snížit psovi teplotu?

Pokud se nemůžete okamžitě dostavit k veterináři, můžete psovi několika způsoby ulevit.  

Pes by měl být v dobře větrané a nepřehřáté místnosti. Dejte mu k pití studenou vodu a pokud je teplota vašeho psa vysoká, můžete mu na tělo aplikovat chladící zábaly. 

Během horečky je lepší vzdát se namáhavých procházek a udržovat psa v klidu.

Pozor! Nikdy nedávejte psovi léky určené pro člověka. Tím byste mu jen ublížili. Mohou způsobit žaludeční vředy a záněty zažívacího traktu, selhání ledvin nebo dokonce záchvaty.

Než se rozhodnete podávat jakékoli přípravky, raději kontaktujte svého veterináře a poraďte se s ním!

Zdravé tělo psa je vždy teplejší než tělo člověka. Většina majitelů ví, zda je teplota jejich psích kamarádů správná hned po přiložení rukou k tělu zvířete. Zvýšené teplo je jen jedním z mnoha příznaků horečky. Doufáme, že vám náš článek pomohl k tomu, abyste poznat, když se horečka u vašeho pejska objeví.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.