Kam se psem, když ne k sousedům? Vše o hlídání psů, když jedete na dovolenou

Chystáte se v létě na dovolenou, ale cesta s vaším čtyřnohým miláčkem nepřipadá v úvahu, nebo jste v poslední době velmi pracovně vytížení a nechcete pejska nechávat opuštěného. Důvodů, kvůli kterým se majitelé domácích mazlíčků poohlížejí po hlídání, je celá  řada. Ať už je ten váš jakýkoliv, několik tipů na to, jak vybrat ideální řešení pro vás a vašeho mazlíčka, vám jistě přijde vhod.

Jaké jsou vlastně možné varianty?

Možností hlídání, ubytování a venčení psů je celá řada a vybrat ten ideální může zabrat spoustu času. Podmínky jsou velmi individuální a v každém zařízení se do jisté míry liší. Základní možnosti se dají shrnout do dvou skupin - dlouhodobé a krátkodobé. Některá zařízení nabízí oboje, některá jsou vyhrazena pouze na určité služby.

Psí hotel

Asi nejznámějším řešením problémů s hlídáním je psí hotel. Dnes už je najdeme skoro v každém větším městě, ačkoliv úroveň luxusu se může značně lišit. Jsou ideálním řešením, pokud z domu odjíždíte na dovolenou či služební cestu a nemáte nikoho, kdo by vám psa na tak dlouhou dobu pohlídal. 

Existují takzvané domácí hotely, které se ve většině případů specializují na hlídání menšího počtu psů a ubytovávají je ve vnitřních prostorách domů, ke kterým zpravidla patří i venkovní prostory. V takových hotelech bývá rodinná atmosféra a individuální přístup ke každému psovi, tudíž by si měl na změnu prostředí zvyknout bez větších komplikací. Tento typ hotelů bývá mezi majiteli populárnější už jen proto, že jim poskytuje větší záruku bezpečnosti a dohledu nad zvířetem.

Dále je tu možnost větších psích hotelů, ve kterých pejsci nezažívají až tak vysoce individuální přístup. Pobývají v kotcích s výběhem, kde dostávají pravidelně krmení a venčení je samozřejmě také během dne zajišťováno.

Oblíbených hotelů je v České republice celá řada, a proto tu pro vás máme i několik konkrétních tipů.

V Praze a okolí jsou to:

Všem psím páníčkům z Brna a Jihomoravského kraje doporučujeme:

A tipy pro pejsky z okolí Hradce Králové a Pardubic jsou:

A na kolik pobyt v psím hotelu vyjde?

Stejně tak jako na své dovolené, tak i při pobytu pejska v psím hotelu musíte počítat s určitými náklady.  Ceny psích hotelů se odvíjí od služeb a prostředí které nabízí, ale průměrně se cena za noc pohybuje od 200 do 700 kč. Záleží také na sezóně a na době, kterou váš pes v hotelu stráví.

Většinou platí pravidlo že čím více dní, tím nižší cena. Svou roli také hraje krmivo. Zda má pes vlastní, nebo bude v hotelu s “all inclusive”, jestli bere nějaké léky či doplňky stravy. Celé je to velmi individuální, takže je třeba si tyto informace zjistit u konkrétního, vámi vybraného hotelu.

psi-hotel

Hlídání u soukromníka           

Takový druh hlídání většinou nabízí soukromníci přes nejrůznější inzeráty, které je třeba důkladně projít. Jde o princip, kdy svěříte psa na určitou dobu do “náhradní rodiny”, která si ho vezme na starosti se vším všudy, a jde spíše o několikadenní pobyt než dlouhodobou spolupráci.

Bývají to většinou matky na rodičovské dovolené, aktivní senioři nebo zkrátka spíše usedlejší rodiny, které většinu času tráví doma a dokáží se tak bezvadně přizpůsobit potřebám a návykům vašeho psa. Cena je samozřejmě absolutně v kompetenci poskytovatele a záleží především na osobní domluvě.

Psí školka na každodenní hlídání

Ideální řešení pro pracovně vytížené majitele, kteří svému psovi zkrátka nedokáží věnovat tolik času, kolik by si přáli. Psích školek není zdaleka tolik, jako psích hotelů, ale ve spoustě případů jsou právě jejich součástí. Fungují na stejném principu jako mateřské školky. Pejska ráno odvezete, po práci vyzvednete, a o celodenní program se postará školka.

V psí školce se pes zabaví na celý den a také se tam bude socializovat a učit různé povely. Ceny se pohybují ve stejném rozmezí jako v hotelech, ale s cenou výrazně hýbe počet hodin strávených ve školce. Tato zařízení často nabízí různé druhy permanentek a dá se s nimi tak navázat dlouhodobý vztah.

Nadšenec nebo profesionální venčitel

Poslední známou variantou jsou venčitelé. Takovýto typ pomoci jistě ocení starší majitelé, kteří tempu svých čtyřnohých kamarádů již nestačí, nebo pro ty, kteří odjíždí pouze na krátký čas a potřebují někoho, kdo jejich psa přijde každý den nakrmit, pohladit a vyvenčit.

Takový typ pomoci se dá domluvit s někým ze známých, přátel, s někým, na koho jste dostali kladná doporučení, nebo stejně jako u soukromého hlídání, přes inzerát. Nevýhoda je pak samozřejmě v tom, že tím do svého domu vpouštíte cizího člověka. Je to forma spolupráce, která je často přínosem pro obě strany a může trvat klidně několik let.

hlidani-psu

Což takhle vzít psa s sebou?

Pokud jedete na delší dovolenou, zkuste se poohlédnout po hotelech a jiných ubytovacích zařízeních, kde je možnost pobytu se zvířaty. Také dnes již řada cestovních kanceláří nabízí zájezdy do “dog friendly” hotelů, takže váš pes bude vítaným hostem.

Vyberte to nejlepší!

V tento moment už tedy máte jasno, jaké možnosti existují. I tak bude ale nutné najít všechna zařízení ve vašem okolí, pročíst si recenze, porovnat ceny a spousty dalšího. Dobrým pomocníkem vám v tuto chvíli mohou být články, které porovnávají různá ubytování pro psy či obsahují jejich databázi (zkuste například iDatabaze nebo hlídačky.cz). 

Také se vám při výběru ubytovacího zařízení jistě bude hodit několik tipů, na co se při výběru zaměřit a na co si dát pozor. V první řadě jistě budete filtrovat možnosti podle lokace a ceny. S tím se pojí i úroveň služeb, které vám psí hotel dokáže nabídnout. Stanovte si priority a těch se při výběru držte. Nemusíte nutně vybrat ten nejluxusnější, ale především ten, který splňuje vaše požadavky a který ve vás vzbudí pocit důvěry.

Velmi důležité také je vybrané zařízení navštívit, nechat se provést, dobře si prohlédnout stav vybavení a celého prostředí, vysvětlit si vše důležité a především se zajímat. Nebojte se ptát na cokoliv, co vás napadne. K

Na co se při návštěvě hotelu ptát?

  • Kolikrát denně se krmí?
  • Jak často se pejsek dostane na čerstvý vzduch?
  • Jak vypadá program?
  • Jaké mají zaměstnanci zkušenosti a jaký veterinář pomůže v případě nouze?

Jak psa připravit a co mu sbalit?

Když už jste pevně rozhodnuti pro konkrétní variantu, nezbývá nic než na ni psa pečlivě připravit, aby byl vystaven co nejmenšímu možnému stresu. Tím nejdůležitějším pro pejska bude poznání prostředí a případně lidí, kteří s ním pobyt mimo domov stráví.

V případě psího hotelu je nutné ho alespoň jednou s pejskem navštívit a vyzkoušet si den “nanečisto”. Pokud se neobjeví žádné větší komplikaci, můžete se spolehnout, že váš pes pobyt zvládne bez problémů. Pokud se psovi v zařízení nebude líbit, je nezbytné pokusy zopakovat nebo případně vyzkoušet jiné.

Se soukromím hlídáním platí v podstatě totéž. Pes musí dobře poznat náhradního majitele i prostředí jeho bydliště, vyzkoušet si venčení a podobně.

Také dost možná přichází otázka, co psovi s sebou na pobyt zabalit. U většiny hotelů je to individuální a dočtete se to na jejich webových stránkách, případně při osobní schůzce. Mezi základní věci ale patří tyto:

  • obojek,
  • krmení (záleží, zda hotel vyžaduje vlastní, případně zda pes dostává nějaké speciální),
  • očkovací průkaz,
  • léky a rozpis (pokud bere),
  • pelíšek, hračku, misku (není nutné).

Při pobytu u náhradního majitele jistě záleží na domluvě a na době, jakou u něj pes stráví. Většinou s ním však musíte přestěhovat vše, na co je zvyklý a důkladně popsat všechny jeho potřeby.

V tuto chvíli již víte vše potřebné a stačí se pouze pustit do výběru toho nejlepšího náhradního domova pro vašeho mazlíčka.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.