Jak správně krmit psa?

Každý, kdo má pejska, se musí potýkat s problematikou správného krmení a výživy. Pokud chcete svého pejska udržovat v optimální kondici a perfektním zdraví, tak byste se měli zajímat o to, jak jej správně krmit. Sepsali jsme pro vás pár tipů, tak věříme, že vám pomohou se v této oblasti zorientovat.

pamlsky-pro-psy

Pravidelné krmení je základ

Je to podobné jako u lidí. Pravidelné stravování je základ pro zdravý a dlouhý život.

Dospělí psi - ideálně 2x denně ráno a večer

Jak často krmit dospělého psa? Závisí to na věku a fyziologickém stavu. Základní pravidlo je, že krmíte dospělé psy dvakrát denně - což je optimální frekvence z hlediska trávení a vstřebávání živin.

Dalším faktorem, na kterém také záleží, je druh krmiva (suché/mokré krmivo). Pejskům s nadváhou se podává více menších porcí, což usnadňuje proces hubnutí. V každém případě je důležité, aby čas jídla byl pravidelný

A co pamlsky a odměny? Chutné a zdravé pochoutky pro psy jsou skvělé a bezpečné - pokud se jim dávkují podle pokynů na obalu. Pamlsky by neměly tvořit více než 10 - 15 % denní krmné dávky pro psa.  

Štěňata - 3x a vícekrát denně

Krmení štěňat je trochu složitější, protože v závislosti na vývojové fázi mají různé potřeby - rostou, takže potřebují více energie. Určitě by se měla krmit častěji během dne než dospělí psi, ale kolikrát denně a jaké krmivo, konzultujte raději s odborníkem nebo zkušenějším pejskařem.

Po příchodu od chovatele do nového domova se doporučuje nějakou dobu (alespoň jeden týden) zůstat na krmivu, kterým bylo štěňátko krmeno u chovatele, jelikož mají štěňata citlivé trávení, v případě přechodu na nové krmivo přecházejte pozvolna.

Mladí psi do 6 měsíců by obvykle měli dostávat 4 jídla denně, starší 3. Štěňata by neměla mít trvalý přístup k jídlu, protože nebudete mít kontrolu nad tím, kolik toho snědí. Důležitý je také pravidelný režim a výběr vhodného místa pro krmení, kde bude štěňátko vždy dostávat svoji porci. 

Pravidelné krmení podporuje pohyby střev, které vám umožní optimálně naplánovat procházky vašeho domácího mazlíčka a vyhnout se nepříjemným překvapením, když se vrátíte z práce domů. V této souvislosti je také třeba se vyvarovat náhlých změn v psím menu, které mohou způsobit žaludeční potíže, poruchy trávení, atd.

granule-pro-stenata

Zásady správného a zdravého krmení

  1. Pes by měl mít své stálé místo, kde bude jíst a bude tam také umístěna jeho miska s vodou.
  2. Stanovte pevnou dobu krmení.
  3. Po jídle musí pes odpočívat! Nenuťte ho, aby si s vámi hrál.
  4. Nedávejte krmivo psovi bezprostředně po cvičení ani před cvičením.
  5. Neměňte náhle stravu, na kterou je váš pes zvyklý. Jakákoli úprava stravy je spojena se změnami zažívacího systému, pozorně sledujte psa v prvních dnech po změně.
  6. Postarejte se o neustálý přístup k misce s čerstvou pitnou vodou. Měla by mít pokojovou teplotu, bez ohledu na roční období.
  7. Nenuťte psa jíst, když se na to necítí. Nedostatek chuti k jídlu může mít různé příčiny.

Jak dlouho nechat psa odpočívat po nakrmení?

Po jídle - odpočinek. Nekrmte svého mazlíčka těsně před procházkou nebo těsně po příchodu domů z procházky. Po návratu počkejte alespoň 15 - 20 minut. Na oplátku by pes měl před klidnou procházkou jíst o hodinu dříve, a pokud ho vezmete na výcvik, pak i několik hodin před tímto typem aktivity. V případě aktivity po jídle jsou psi podobní lidem - po jídle se zvyšuje touha po odpočinku a také je potřeba jim dopřát potřebnou dobu na trávení.

Zvolte správný typ krmiva

Při výběru granulí musíte brát zřetel na věk a aktivitu vašeho pejska.

Granule pro štěňata - V tomto období je vhodné zvýšit příjem masa, vitamínů a minerálů 

Obzvlášť důležité je, aby krmivo obsahovalo vyvážený poměr vápníku a fosforu. Krmivo by mělo obsahovat kvalitní kloubní výživu a vhodná jsou také začleněná probiotika. Dbejte na optimální míru bílkovin v krmivu, např. u velkých plemen se v období růstu doporučuje max. 28 % bílkovin

Granule pro dospělé psy - Strava by měla být bohatá na kvalitní živočišné  bílkoviny, tuky, minerály a antioxidanty. Tady již záleží na velikosti plemene psa, aktivitách a životním stylu.

Granule pro seniory - Krmivo by mělo obsahovat chondroitin a glukosamin (kloubní výživa), která zabrání opotřebení pohybového aparátu a pomůže s jeho výživou . 

Granule pro aktivní psy - Vyšší aktivita je spojená s mladšími pejsky nebo se psy, kteří se věnují sportu, případně jiné aktivitě, např. lovečtí psi, služební psi, atd. Vhodné jsou granule s vyšším obsahem bílkovin, tuků a energie.

Nutriční potřeby se liší dle aktivity, březosti, kastrace nebo zdravotních problémů typu obezita, různé druhy alergie, cukrovka,jaterní potíže atd. Dbejte také na kvalitu - zajímejte se o složení krmiva a nebojte se ptát na detaily.

granule-mistermixdog

Rozdíl mezi granulemi a barfováním

Granule

  • Jedná se o kompletní  a vyvážené krmivo pro všechna psí plemena všech věkových a hmotnostních kategorií.
  • Výhodou je jejich snadné skladování a jednoduché dávkování.
  • Další výhodou je především energetická hodnota při vysoké koncentraci živin při relativně malém objemu.
  • Složení se u každé značky a v jednotlivých recepturách liší. V zásadě se do suchého krmiva zpracovává maso, které se vhodně upraví nebo masová moučka,  případně vhodné obiloviny jako např. rýže, vitamíny a minerály, ovoce, zelenina, funkční doplňky (výživa kloubů, probiotika…), atd.
  • Tyto složky jsou obsaženy v krmivu v různých hmotnostních a druhových složení
  • Další výhodou granulí, je jejich rovnováha, majitel si je jistý, že jeho pes dostane vše, co potřebuje, ve správném poměru a množství. 
  • Kvalita závisí hlavně na použitých surovinách ( původ a způsob zpracování masa nebo masové moučky), ze které se granule vyrábějí, na obsahu a typu obilovin, metodách konzervace a technologickém  výrobním procesu.

Barfování

  • Jednoduše řečeno, BARF je zkratka z anglického “ Bone and Raw Food “ tedy “ kosti a syrová potrava “, kdy si majitel psa pomocí čerstvých surovin připraví krmení, které se skladbou jídelníčku podobá přirozené potravě divoce žijících masožravých zvířat.
  • Mezi syrové přílohy patří také ovoce, zelenina, obiloviny jako např.rýže, byliny.
  • Výhodou je, že majitel psa  může přizpůsobit výživu přesně podle potřeb svého psa a vždy přesně ví, co mu vložil do misky.
  • Další výhodou je, že pravidelné pojídání kostí udržuje v dobré kondici zuby psa.
  • Nevýhodou je časová náročnost při přípravě, potřeba najít a obstarat vhodné maso, místo pro skladování.

Záleží na vás, jakou formu krmení si vyberete. Bez ohledu na to, zda si vyberete granule, konzervované potraviny nebo barfování, měli byste vždy zajistit rovnováhu a kvalitu jídla. Psi jsou závislí na lidech, a pokud jde o výživu, je to dvojnásob pravda.

Věříme, že jsme vám poskytli dostatek informací k základům ohledně krmení vašich psích kamarádů. Pokud byste měli jakékoliv dotazy nebo chtěli krmnou dávku konzultovat s námi, jsme vám plně k dispozici na info@mistermixdog.cz nebo na telefonním čísle +420 724 900 600. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.