Jak vidí váš pes?

Možná se také občas zamýšlíte nad tím, jak a co vlastně vidí váš psí kamarád. Začtěte se do našeho článku a zjistěte, jak na tom pejsci se svým zrakem jsou. A nezapomínejte - zdravý zrak je závislý na kvalitě stravy a krmení.

Vidí pes barvy?

Dříve se myslelo, že psi vůbec nerozlišují barvy a vidí svět jen v odstínech šedé. Již v 80. letech však vědci z Kalifornské univerzity dokázali, že psi rozlišují určité barvy.

Psí oko i lidské oko mají na sítnici dva typy fotocitlivých receptorů. Čípky umožňují vidět barvy při dobrém osvětlení, zatímco tyčinky umožňují vidět za nedostatku světla. Člověk má tři typy čípků, které jsou citlivé na červenou, zelenou a modrou, což dává schopnost rozlišit asi deset milionů barev. Psi mají naproti tomu pouze dva typy čípků, které umožňují vidět odstíny žluté a modré. Barvy jako zelená, žlutá a oranžová jsou psy vnímány jako různé odstíny žluté. Barvu fialovou a modrou vidí jako modrou.

Samozřejmě, kromě samotného oka, jsou do procesu vidění zapojeny také nervy a mozek. Proto je velmi obtížné přesně říci, jak psi vnímají barvy. Vědci však zjistili, že psí oči jsou obzvláště citlivé na žlutou a modrou.

Jak tyto vědecké poznatky využít v každodenním životě? Kupte svému psímu miláčkovi hračky v těchto barvách. Červený míček na pozadí trávy bude pro psa méně viditelný než modrý míček. Na druhou stranu, pokud zakoupíte pro svého pejska jasně žlutý obleček, nemusí to být nejlepší nápad. Bude příliš nápadný a může se stát terčem útoků jiných psů.

psi-zrak

Zraková ostrost

Velká čočka umožňuje psům lépe vidět za soumraku, ale na úkor hloubky ostrosti. Psi nemohou tak účinně pracovat čočkou jako lidé, ale mohou pomocí svých svalů mírně změnit tvar celého oka. Některá plemena, jako např. rotvajleři, němečtí ovčáci a knírači, mají predispozici ke krátkozrakosti.

Paprsky světla procházející jejich rohovkou a čočkou se zaostřují před sítnicí, což umožňuje psovi velmi ostře vidět blízké objekty, zatímco vzdálené zůstávají rozmazané. Na druhé straně, např. chrti jsou obvykle dalekozrací, tj. paprsky světla procházející jejich rohovkou a čočkou zaostřují na sítnici. Chrti tedy mohou vidět vzdálené objekty daleko lépe než ty, které se nacházejí docela blízko. Jedná se o zjevné přizpůsobení lovu malé zvěře.

Kontrolujte pravidelně psovi oči 

Zaměřte se alespoň jednou za týden na stav očí vašeho psa a zkontrolujte, zda jsou v pořádku. Můžete tak předejít větším problémům, které byste odhalily až za delší dobu.

Co sledovat?

  • čistotu oka
  • trhání okem
  • zavírání očí
  • zarudnutí

Tyto a další problémy mohou naznačovat vážný problém a rychlá reakce zabrání vážným zdravotním problémům, dokonce i slepotě!

Umístěte svého psa na dobře osvětlené místo a dívejte se mu přímo do očí. Měly by být průhledné (viditelná část oční bulvy kolem rohovky) a bělmo by mělo být bílé.

Jakou stravou a výživovými doplňky podpořit zdravý zrak psa?

  • Karothenoidy (lutein a zeaxantin) - jsou přírodní antioxidanty přítomné ve větším množství v sítnici a oční čočce. Pohlcují modré světlo, které je pro zrak nejškodlivější a zlepšují schopnost vidět. Přirozeným zdrojem luteinu a zeaxantinu jsou rostliny, zejména zelenina, jako je kapusta, špenát, brokolice nebo červená paprika.
  • Vitamín C - u psů jsou pozorovány vysoké koncentrace kyseliny askorbové v komorové vodě oční bulvy. I když tělo psa produkuje určité množství vitamínu C, v mnoha vnitřních orgánech se jeho koncentrace mění s věkem, což dokazuje jeho důležitost pro správný vývoj a dokazuje vhodnost jeho doplňkového přísunu ve stravě. Psi s šedým zákalem vykazovali nižší hladinu vitaminu C v plazmě.
  • Vitamín E - vynikající antioxidant, podílí se na metabolismu nenasycených mastných kyselin, zabraňuje tvorbě volných radikálů, chrání před vznikem katarakty a makulární degenerace i degenerace sítnice. 
  • Vitamín A -  je zodpovědný za správný zrak schopnost vidět ve tmě, nezbytný při prevenci makulární degenerace a katarakty. Přirozeným zdrojem vitaminu A jsou: játra, ryby, vejce, maso, ovoce i zelenina. Nedostatek vitaminu A způsobuje mimo jiné noční slepotu, zákal rohovky a suchou spojivku.
  • Rybí olej - obsahuje cenné DHA a EPA mastné kyseliny, zlepšuje práci očí. Olej lze přidat do denního množství krmiva pro psy. Rybí olej obsahuje i krmivo Mister Mix Dog. Zjistěte více například o granulích MISTER MIX SALUTE TOP MAXI DOGS nebo MISTER MIX SANA MAXI DOGS
  • Chrom - má příznivý účinek na zrak, mezi jeho zdroje patří: játra, maso, celozrnné výrobky a luštěniny.

Jaké existují  u psů oční vady a problémy?

Mezi nejčastější oční choroby patří:

  1. Výhřez oční bulvy - jde o nouzovou situaci, která vyžaduje lékařskou pomoc. Oční bulva se pohybuje dopředu a vypadává ze zásuvky. Nejčastějšími příčinami vypadnutí knoflíku jsou zranění, dopravní nehody a neoplastické nádory umístěné za knoflíkem. Prolaps oční bulvy je spojen s velkou bolestí a může dokonce vést k pomalé srdeční frekvenci způsobený vagovým nervem. Nereagování rychle vede ke slepotě a dokonce k nutnosti odstranit oční bulvu.
  2. Mechanická zranění a cizí tělesa - v důsledku bitvy mezi psy může dojít k poranění očí, např. rozříznutí očních víček nebo dokonce k poškození oční bulvy. Je doprovázeno krvácením, mžouráním a bolestí.
  3. Rohovkový vřed - běžným stavem, který postihuje psy, je vřed na rohovce. Spočívá v narušení kontinuity rohovky oka. V závislosti na hloubce defektu lze vředy rozdělit na povrchové a hluboké. 
  4. Zánět spojivek a třetího víčka - je jedním z nejčastějších onemocnění u zvířat. Projevuje se slzením, mžouráním, zarudnutím spojivek a třetího víčka a otokem spojivek. Nejčastěji postihuje obě oči.
  5. Šedý zákal - psi také trpí šedým zákalem, spočívá v postupném zakalení čočky, což se projevuje modravě mléčnou barvou zornice. Jedná se o chronické onemocnění, které vede k oslepnutí.

 

Pamatujte, že i když zrak není u psa vůdčím smyslem, protože pes se orientuje v prostředí především díky dokonalému čichu a sluchu, je pro něj  velmi důležitý fungující orgán zraku, který mu podmiňuje plné pohodlí a kvalitu života, jaké si zaslouží.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.