Je normální, když psovi "kručí" v žaludku?

ldoggy-dog

Psí žaludky vydávají zvuky jako ty naše. Ať už se jedná o bublání, kručení nebo žbluňkání, hlučný psí žaludek může znamenat řadu věcí. Často jde prostě o to, že je váš mazlíček hladový. Někdy to znamená, že se právě hodně najedl a jeho žaludek usilovně tráví potravu. Jindy je příčinou porucha trávení nebo zažívací potíže. Ale jak poznáme, že zvuky vycházející ze psího žaludku jsou známkou potíží?

Nyní se dozvíme, co mohou znamenat a kdy vyhledat veterinární pomoc.

Ačkoli může být kručení v žaludku a ve střevech hlučné, často je normální součástí trávení. Kručení, které vydává plyn ve střevech, známé také jako borborygmus, je výsledkem průchodu potravy a vody trávicím traktem. Žaludeční trakt zahrnuje žaludek, tenké střevo a tlusté střevo. Každý z těchto orgánů obsahuje hladkou svalovinu, která pomáhá průchodu potravy a vody tělem. Při peristaltice se tyto svaly stahují v rytmických vlnách. Když jsou žaludek a střeva prázdné, zvuk nic netlumí. Představte si vodu pohybující se dutou trubicí. Proto často slyšíme, jak našemu psovi kručí v břiše, když dlouho nejedl.

Přibližně takhle se chová pes, když dlouho nejedl.

Na jaké problémy mohou zvuky z psího bříška upozorňovat?

Břicho psa vydává závažnější zvuky, pokud je zvíře nervózní nebo má zažívací problémy, ale může je vyvolat mnoho faktorů. Ačkoli některé z těchto problémů mohou samy odeznít, jiné jsou závažnější. A průjem může zvýšit sílu zvuků, protože potrava a voda procházejí trávicím traktem rychleji. Problém může vyvolat také zablokování střev působené cizím tělesem. Někteří psi sní i věci, které jsou nestravitelné, jako jsou ponožky, kosti a kukuřičné klasy. Mohou jim uvíznout v žaludku nebo ve střevech, což zvyšuje tvorbu plynů a nadýmáníkteré je spojeno se zvuky. Střevní neprůchodnost je velmi závažný stav a měl by být okamžitě léčen. Základní trávicí porucha nebo syndrom, jako je zánětlivé onemocnění střev, chronické podráždění střevního traktu nebo exokrinní pankreatická nedostatečnost, kdy se neprodukují trávicí enzymy, může vést k intenzivním žaludečním zvukům.

A (salmonely, E. Coli nebo giardie) mohou hrát roli při zesilování zvuků. Ty mohou narušovat vstřebávání živin a/nebo samy produkovat plyny a kolonizovat tak trávicí trakt. Silnější žaludeční a střevní zvuky jsou jednoduše důsledkem zvýšené tvorby plynu. K tomu dochází, když se střevní bakterie snaží rozložit méně stravitelné potraviny nebo sloučeniny. Sacharidy jsou sice důležitým zdrojem energie, ale také zdrojem plynů. Při jejich trávení dochází ke kvašení jejich vláken, což produkuje plyn. Množství plynu v trávicím traktu psa se může den ode dne lišit. Někteří psi jsou citliví na určité složky. Zdrojem plynů je požívání vzduchu. Dýchající pes může polykat více vzduchu, což vede ke zvýšené produkci plynů a zvukům v žaludku.

žaludeční problémy psa

Kdy máme zavolat veterináře?

Přestože jsou zvuky v žaludku u psů často normální, někdy jsou varovnými příznaky zažívacích problémů. Pokud je doprovází některý z následujících příznaků, vyhledejte odbornou radu:

  • svědění nebo píchání,
  • závažný průjem nebo úporný průjem trvající déle než 24-48 hodin,
  • letargie,
  • neštěstí.

Pokud zaznamenáte neobvykle silné zvuky v žaludku, pozorně poslouchejte, zda vaše zvíře nejeví známky bolesti břicha.

Jak můžeme snížit žaludeční zvuky?

Pamatujte, že zvuky žaludku a střev jsou obecně neškodné a znamenají, že trávicí systém vašeho psa dělá to, co má. Pokud jsou hladina energie, chuť k jídlu a stolice vašeho zvířete normální, ale zvuky ze žaludku se vám zdají nadměrné, zkuste následující:

Zajistěte mu přístup k čerstvé vodě. Voda podporuje peristaltiku a je nezbytná pro pravidelnou stolici. Používejte misku na jídlo. Pokud pes jí příliš rychle, spolyká více vzduchu, ale toto řešení tomu může zabránit. Po jídle vezměte svého mazlíčka na relaxační procházku. Procházka po jídle může skutečně zlepšit trávení tím, že urychlí proces a zkrátí dobu, po kterou zůstává potrava v žaludku. Nebojte se, týká se to pouze procházky, Určitě se vyhněte intenzivnímu cvičení nebo běhu bezprostředně po jídle! Psi se cítí nejbezpečněji, když mohou být se svými majiteli. Kromě toho může zvýšený stres zpomalit proces vyprazdňování žaludku. Existuje několik způsobů, jak snížit úroveň stresu. Cvičení je také skvělým prostředkem ke snížení stresu. Fyzické aktivity, jako je například chůze nebo canicross, pomáhají odbourávat stres. Pořiďte si dalšího domácího mazlíčka (funguje pouze v případě, že spolu vycházejí). Pokud je to vhodné, může vám veterinář předepsat léky proti úzkosti.

 

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.