Výhody probiotik a prebiotik pro psy

probiotika pro psy

Všichni víme, že krmivo pro psy je pro jejich zdraví nezbytné. Důležitější však je, co krmivo pro psy obsahuje. Pokud obsahuje probiotika i prebiotika, pak ty zajistí, že váš mazlíček zůstane dlouho zdravý.

Výzkumy ukazují, že 70 % imunitního systému psa se nachází v jeho trávicím traktu (platí to i pro lidi). Některé složky v krmivu pro psy podporují trávení a zajišťují, aby se v tlustém střevě nemnožily škodlivé bakterie. Naši čtyřnozí společníci se tak mohou vyhnout nemocem.

Probiotika

Probiotika jsou prospěšné mikroorganismy, které žijí v trávicím traktu v miliardových počtech. Plní úkoly, jako je boj proti patogenům,  posilování imunitního systému a zlepšení rovnováhy střevní mikroflóry. Probiotické střevní bakterie, které vytvářejí střevní flóru, zlepšují rozklad a vstřebávání živin a podílejí se na produkci trávicích enzymů. Hrají zásadní roli při produkci vitaminů B12 a B7, vitaminu K a pomáhají štěpit sacharidy. Chrání před škodlivými mikroorganismy, a mají tak funkci posilující imunitu. Při jejich nedostatku mohou způsobovat zažívací potíže,trávení a potíže se vstřebáváním. Potlačují růst a aktivitu škodlivých bakterií, jako jsou některé E. coli, a mají další přínosy. Modulují imunitní systém, odstraňují průjmy a jsou prospěšné při syndromu dráždivého tračníku. Zabraňují infekcím močových cest a snižují alergické reakce tím, že snižují střevní propustnost a potlačují zánět. Probiotické bakterie produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které inhibují růst škodlivých bakterií. Tyto výhody mohou využívat i psi.

Probiotika se nejčastěji doporučují k udržení rovnováhy střevní flóry. Když je zvíře ve stresu nebo nemocné, může dojít k narušení rovnováhy prospěšných a choroboplodných mikrobů. To může vést k průjmu, nadýmání, křečím a zápachu z úst. Mezi příčiny těchto zažívacích potíží patří:

Stejně jako u lidí mohou ke kolitidě vést změny, které způsobují emocionální stres, jako je stěhování nebo ztráta milovaného majitele. To je jeden z důvodů, proč mnoho psů z útulků trpí průjmy. Některé studie prokázaly, že probiotika mohou pomoci odstranit průjem u psů z útulků.

Náhlé změny stravy mohou narušit rovnováhu střevní flóry, zatímco antibiotika a dlouhodobé podávání steroidů může probiotické bakterie zničit.

Zvažte podávání probiotik zdravému psovi, pokud je náchylný k průjmům ve stresových situacích. Lactobacillus a Bifidobacterium mohou pomoci předcházet úzkosti a stresu nebo je zmírnit. Mohou mít pozitivní vliv na náladu a odstranit průjem a potravinové alergie. Mohou také podpořit imunitní reakci a pomoci odstranit infekce, které způsobuje přemnožení bakterií. A Mister Mix Zip Dogs přírodní probiotikum pro psy, které může pomoci podpořit rozvoj střevní flóry a udržet rovnováhu střevní flóry.  Jeho užívání snižuje nadměrnou fermentaci v tlustém střevě, podporuje regeneraci trávicího traktu a střev a vytváří kompaktní stolici. Obohaceno o vitamíny A, C a E.

Proč probiotika potřebují prebiotika

Prebiotika jsou ve vodě rozpustné nestravitelné vlákniny a jsou potravou probiotik pro jejich rozmnožování. Bez prebiotik jsou probiotika méně aktivní, méně účinná a nakonec může dojít k poklesu jejich počtu. Pokud jsou však probiotika "dobře živena", rostou a podporují osídlení novými koloniemi přátelských bakterií, které brzy začnou vytlačovat škodlivé bakterie.

Vláknina má mnoho dalších příznivých účinků. Každý, kdo měl někdy potíže s chozením na toaletu, pravděpodobně ví, jaké výhody může vláknina nabídnout. Podporují pravidelnou stolici, čistí tlusté střevo od usazenin, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Mají detoxikační účinek a hrají klíčovou roli při obnově a udržování rovnováhy střevní flóry. Běžnými zdroji přírodní vlákniny ve zdravém krmivu pro psy jsou lněné semínko a ovesné vločky. Můžete také najít zdroje vlákniny, které mohou působit jako prebiotika, například řepné řízky.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.