Musí se psům čistit zuby?

fog

Je nešťastnou skutečností, že mnoho majitelů psů se svému mazlíčkovi nikdy nepodívá do úst. A to je velká chyba, protože se odhaduje, že více než 80 procent psů má značné problémy se zuby.

Veterináři často při lékařské prohlídce zjistí, že pes má závažné onemocnění zubů. Uvolněné, zbarvené zuby, nepříjemný dech a infikované dásně jsou jen některé z příznaků onemocnění parodontózy u psů. Pokud se neléčí, může špatný stav zubů vašeho domácího mazlíčka vést k řadě zdravotních problémů a dokonce i k rakovině dutiny ústní.

Jaké problémy nám mohou hrozit, pokud se o zuby a ústní dutinu nebudeme řádně starat?

Bakterie v plaku pod dásněmi uvolňují toxiny, které poškozují okolní tkáně. Způsobují těžký zánět dásní a zánět způsobuje, že dásně jsou abnormálně červené a oteklé a často krvácejí. Zánět často vede k destrukci strukturálních tkání obklopujících zuby, což následně způsobuje strukturální oslabení čelistní kosti. Mezi příznaky parodontitidy patří uvolnění zubů a infekce nebo zlomenina čelisti. zánět v ústní dutině umožňuje bakteriím v ústech dostat se přímo do krevního oběhu, odkud se mohou dostat do dalších orgánů, zejména do jater a ledvin. Bakterie cirkulující v krvi mohou způsobit zánět srdce. Studie také prokázaly, že u psů s onemocněním zubů se zvyšuje riziko městnavého srdečního selhání, což je progresivní a potenciálně smrtelné onemocnění. Zubní problémy mohou psovi způsobit bolestivé žvýkání. Může se zdráhat otevřít čelisti, nemusí správně žvýkat potravu nebo může potravu z tlamy vyhánět. Často dochází ke ztrátě chuti k jídlu a úbytku hmotnosti. Špatná chuť k jídlu a úbytek hmotnosti mohou také naznačovat vznik chronického onemocnění jater, srdce nebo ledvin. Zánět může vést k rakovině ústní dutiny. Mezi příznaky patří vředy v ústech, které se odmítají hojit, krvácení a podezřelé výrůstky na jazyku.

Hromadění plaku je jednou z hlavních příčin, které vyvolávají zánět dásní. Mezi predispoziční faktory patří stáří, špatné žvýkací návyky, autoimunitní onemocnění, měkká strava, urémie a cukrovka.Běžně se v tlamě našich domácích mazlíčků objevují zažloutlé a zhnědlé, vyštípané, opotřebované a zkažené zuby. Ty jsou důsledkem různých bakterií a sacharidů obsažených v potravě. Stejně jako u lidí, i u psů může dojít k rozkousání zubů. Zejména klínové a řezáky mají tendenci se lámat, protože psi žvýkají mnoho věcí, včetně tvrdých předmětů. Zvíře může mít bolavý zub a střeva se mohou zanítit a infikovat. Pokud zánět přetrvává, může se projevit i orgánovými příznaky v podobě artritidy, zánětu svalů a srdečního svalu.

zub2

Pravidelná péče o zuby je pro prevenci nezbytná. Pokud se provádí důsledně, může pomoci minimalizovat tvorbu zubního plaku a kamene. V boji proti zubnímu plaku a kameni vám pomohou ošetřovací prostředky a čištění zubů. Doporučuje se čistit psovi zuby alespoň dvakrát až třikrát týdně a jednou ročně byste ho měli vzít na profesionální čištění zubů. Když mu poprvé vložíte do tlamy zubní kartáček, váš mazlíček vám pravděpodobně čištění zubů nedovolí, proto mu nejprve věnujte nějaký čas, aby si na to zvykl. Zubní kartáčky pro domácí zvířata jsou menší než ty, které používají lidé, a mají měkčí štětiny. K dispozici jsou tradičně vypadající kartáčky s extra dlouhou rukojetí, s menšími štětinami, prstové kartáčky, dvouhlavé kartáčky, nebo pokud si nevystačíte ani s jedním z nich, existují také hadříky na čištění zubů.

Používejte pouze výrobky pro péči o ústní dutinu určené speciálně pro psy, ty pro lidi obsahují složky, které jsou pro domácí zvířata nebezpečné, dokonce způsobují otravu (fluorid, xylitol). Zubní pasty pro psy jsou vyráběny s příchutěmi - například drůbeží nebo hovězí - které preferují. Nechte svého mazlíčka nejprve ochutnat z prstu. Pokud se nechá ošetřit, ale zubní pastu nesnáší, nepoužívejte ji. I bez zubní pasty je čištění zubů užitečné. Zvíře pravděpodobně nesnese čištění všech zubů najednou, které může trvat od 30 sekund do 1 minuty. Každých 5 až 10 vteřin udělejte přestávku a pozitivně ho posilujte, například pohlazením nebo pochvalou. Udělejte vše pro to, aby se čištění zubů stalo pro vaše zvíře příjemným zážitkem.

Stejně jako my, i psi potřebují pravidelné zubní prohlídky, aby si udrželi zdravé zuby a dásně. Důležité je pravidelné odstraňování zubního kamene veterinářem v ordinaci.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.