Mohu být alergický na svého psa?

alergie na psy

Můžeme být alergičtí na nejrůznější věci, ale koho by napadlo, že můžeme být alergičtí na své milované domácí mazlíčky? Alergie na domácí zvířata jsou nejčastěji spojovány s kočkami a psy.

Miliony lidí rády sdílejí své domovy a životy s domácími mazlíčky, a to i ti, kteří jsou na zvířata alergičtí. Mnoho lidí si myslí, že problémem je srst jejich mazlíčka, ale na rozdíl od všeobecného přesvědčení není srst hlavním viníkem. Pokud vás svědí kůže nebo máte vyrážku po olíznutí vaším psem, můžete se ptát, zda vaše tělo nereaguje přehnaně na psí srst?

Jak poznám, že jsem alergický na svého psa?

V krmivu pro psy je několik bílkovin, které vyvolávají přehnanou reakci imunitního systému. ta může způsobit vyrážku nebo kopřivku a kůže může svědit, být červená a oteklá. Kromě toho, když náš mazlíček olizuje náš nábytek, lůžkoviny, koberec, oblečení nebo jiné předměty, zanechává ve svých slinách bílkoviny, které mohou zaschnout a rozptýlit se ve vzduchu, který vdechujeme. Ta vede k slzení, kýchání a/nebo kašli. Může způsobit svědění očí, ucpaný nos a rýmu a v závažných případech i astmatický záchvat. Alergeny koček a psů se nacházejí v kožních buňkách zvířat, v jejich slinách, moči, potu a také v jejich srsti, nejčastěji však ve slinách.

Můžu být alergický pouze na některé psí sliny?

Ano, psi mohou mít různé proteinové profily, takže můžete být alergičtí na sliny cizích psů, i když nejste alergičtí na své vlastní. Kromě toho můžeme být časem na alergeny ve slinách našeho domácího mazlíčka znecitlivěni, a proto na ně nereagujeme. Existují plemena, která produkují více slin, například bernardýn, a mohlo by se zdát, že to alergikům způsobí více problémů. Pokud však nejsme citliví na bílkoviny v jeho slinách, k žádné alergické reakci nedochází.  

U 50 % lidí s alergií na zvířata se neprojeví okamžité příznaky. Kromě toho je mnoho alergiků ve skutečnosti citlivých na více alergenů, nejen na své domácí zvíře, takže se musí zaměřit na omezení všech alergenů, kterým jsou vystaveni.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

Některé příznaky alergie na domácí zvířata, jako je rýma nebo kýchání, jsou podobné příznakům nachlazení. Někdy je obtížné poznat, zda se jedná o nachlazení nebo alergii. Pokud příznaky přetrvávají déle než dva týdny, může se jednat o druhou možnost. Nosní spreje, antihistaminika a bronchodilatancia mohou pomoci zmírnit příznaky. Účinnou léčbou alergie je očkování proti alergii (imunoterapie), při kterém se postupně vstřikují zvyšující se dávky alergenu, čímž se časem vybuduje tolerance

Dá se alergiím na domácí zvířata předcházet?

Pokud nemáte domácího mazlíčka, ale uvažujete o jeho adopci nebo koupi, ujistěte se, že netrpíte alergií na domácí zvířata, než se rozhodnete. Pokud ano, ale nechcete se ho vzdát, naučte ho neskákat na pohovku, postel nebo jakýkoli čalouněný nábytek, protože na nich mohou ulpívat sliny a srst a přispívat k příznakům alergie. Pravidelně perte psí koberec, lůžkoviny, deky a měkké hračky. Pokud dojde ke kontaktu prostřednictvím hlazení nebo mazlení, důkladně si umyjte ruce, převlékněte se nebo se osprchujte, abyste odstranili alergeny a snížili riziko alergických reakcí. Své zvíře také pravidelně koupejte. V domácnosti můžeme používat vzduchový filtr. Pokud používáte přenosné zařízení, zaměřte se na prostory, kde alergický člen rodiny tráví nejvíce času. Zajistěte časté praní nábytku a závěsů. Antihistaminika a nosní dekongestiva mohou také pomoci snížit nebo léčit příznaky alergie.

Někteří psi mohou být považováni za alergiky tolerantnější než jiní, protože jejich srst nebo kožich méně línají, a proto uvolňují méně alergenů způsobujících příznaky. Patří mezi ně australští, irští a tibetští teriéři, portugalští vodní psi a trpasličí pudlové. Pokud jste alergičtí na psí srst, vyhněte se psům, jako jsou buldočci a bernardýni. Oba jsou známí nadměrným sliněním.

 

 

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.