Proč můj pes vrčí?

morgos-kutya

U psů je vrčení součástí běžné komunikace. Lidé ho obvykle považují za varování nebo obranu, ale často znamená, že se zvíře bojí nebo je mu něco nepříjemné. Vrčení se však může vyskytovat i v jiných situacích.

Je snadné spojit psí vrčení s agresí. Pokud však budeme svého mazlíčka pozorně pozorovat, budeme schopni pochopit, že skutečně existují různé typy vrčení a že každé má svůj vlastní význam.

Možné příčiny vrčení psa

Vrčení je přirozené chování, kterým psi sdělují různé emoce. Může ho vyvolat řada situací. Zajišťují ji mimořádně citlivé psí smysly, ať už jde o oči, uši nebo nos. Psi mají dokonalý sluch, slyší věci, které my neslyšíme. Ať už se jedná o vzdáleného psa nebo o vysoký zvuk, náš mazlíček zareaguje přirozeným vrčením. Podobně jako náš pes slyší věci, které my neslyšíme, mohl vidět něco, co jsme my neviděli. Například si mohl všimnout kočky, která číhá v okně, ale než jsme se podívali, už se schovala.

  • Pokud váš pes ve stravě vrčí, může to být způsob, jakým zvíře dává najevo svou nespokojenostDůležité je krmit ho vždy vyváženou stravou, aby byl zdravý a spokojený.
  • Pokud váš pes vrčí v reakci na bolest nebo nemoc, bude tak činit pouze tehdy, pokud se dotknete určitých částí jeho těla. Pes může vykazovat i jiné příznaky nemoci nebo zranění, jako je ztráta chuti k jídlu, letargie, úbytek hmotnosti nebo časté olizování určité části těla. Měli bychom kontaktovat veterináře, protože vhodná léčba by měla zmírnit bolest, čímž se vrčení sníží nebo odstraní. Zejména u starších psů je třeba brát v úvahu bolest, protože u nich máme vysoký výskyt artritida . Tyto typy onemocnění se často projevují pomalu a mohou zůstat po určitou dobu nepovšimnuty, než je stanovena diagnóza.
  • Pokud váš mazlíček typicky vrčí na cizí lidi, konkrétní osoby, například muže, je to pouze ze strachu. Může také vydávat podobné zvuky v cizích situacích, například při bouřce nebo ohňostroji. Zřídka, ale je možné, že váš čtyřnohý společník má psychický problém. To způsobuje, že je úzkostnější než obvykle, a to generuje neustálé vrčení. Někteří psi vrčí více než jiní, protože mají nižší toleranci vůči stresovým situacím.

Psi nemají vždy hravou náladu. Někdy jsou příliš unavení nebo prostě chtějí být sami. Unavení psi mohou vrčet, protože prostě chtějí být sami.

Psi mohou vrčet, když cítí potřebu bránit své území - vzpomeňte si na pošťáka, který se blíží k vašim dveřím. Když váš mazlíček uvidí někoho, koho považuje za vetřelce, chce vám to dát najevo. Psí vrčení v tomto případě znamená: "Hej, ty sem nepatříš a já jsem ochoten chránit své páníčky a svůj domov!". Pes může vrčet na kohokoli, o kom si myslí, že nemá na jeho pozemku co dělat. Pokud se takto chová z důvodu teritoriální agrese, může se stát, že vrčí i na pohovce nebo v posteli, pokud vycítí, že ho někdo narušil. Tento někdo může být cizí člověk nebo dokonce člen rodiny.

Pes, který projevuje majetnickou agresi, může také vrčet. Někteří psi vykazují agresivní chování pouze vůči konkrétnímu předmětu a vyskočí nebo zavrčí, když se k nim někdo přiblíží, například pokud žerou sušené prasečí uši. Jiní psi reagují takto na cokoli, co najdou v domě, včetně dětských hraček, bot nebo jiných náhodných předmětů. Agresivita se časem může zhoršovat. Váš pes může začít vrčením, ale pokud se varování ignoruje, může přejít ke kousání, aby chránil své vlastnictví. Často se stává, že u psů v útulku se vyvine problém majetnické agrese, protože vnímají ostatní útulkové psy jako konkurenci.

Další možnou příčinou vrčení je situace, kdy je pes frustrovaný, protože nedostává to, co chce. Tento typ vrčení může být charakterizován tím, že se zvíře chce dostat do blízkosti objektu své touhy (nebo plemene), úzkostlivě pobíhá, někdy dokonce vrčí nebo vrčí. Velmi podobné agresivnímu vrčení, rozlišení mezi nimi závisí na tom, jak dobře znáte chování svého psa.

Stejně jako když kočka vrní, aby vyjádřila náklonnost, mohou někteří psi občas vyjádřit svou náklonnost vokalizací. Například když svého mazlíčka pohladíme, může vydat dlouhé, hluboké zavrčení, které zní, jako by na nás mluvil, a pak uvolnit své tělo. Jako projev radosti a spokojenosti může příjemně vrnět, když ho hladíme po břiše, což je jemný výraz jeho lásky k nám.

Někdy váš pes při hře vrčí. Pak není třeba se rozčilovat, protože to znamená, že se baví natolik, že nechce s činností přestat. Vrčení spojené s hravým potěšením se snadno odliší od jiných vrčení, protože zvíře vydává zvuk o vyšší výšce a trvá kratší dobu než obvykle. Řeč těla může také naznačovat štěstí.

Kroky ke zvládnutí vrčivého chování psa

Pro psy je vrčení jedním ze způsobů komunikace s námi i s ostatními zvířaty. A i když si někteří mohou myslet, že by se toto chování mělo potlačovat, ve skutečnosti je ve vztahu mezi lidmi a psy cenné. Pokud budeme vrčení svého psa potlačovat, ztratí schopnost upozornit nás, když je mu dobře, když ho něco bolí, když cítí nebezpečí nebo když nám chce hlasitě vyjádřit lásku, a může to dokonce vést ke zvýšené trestající agresi a strachu z vrčení.

Klíčem k tomu, aby pes přestal vrčet, je odstranění základního problému. Po odstranění bolesti, strachu, majetnické agrese nebo teritoriality se vrčení zmírní nebo zcela přestane. Pokud není možné určit nebo odstranit příčinu, vyhledejte pomoc veterináře, behavioristy nebo trenéra psů.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.