Se psem v zimě na hory

Kam se psem na hory? Vše záleží na vašich představách a způsobech trávení volného času. Nechte se unést a přeneste se s námi na nejkrásnější hory České republiky včetně tipů na ubytování, kde majitelům nevadí přítomnost domácích mazlíčků.

Bez ohledu na to, co si vyberete - jsme si jisti, že najdete své vysněné ubytování. Podívejte se na seznam míst vhodných pro psy v českých horách.

pes-na-horach

Kam se psem v ČR na hory

  • Krkonoše - patří mezi nejvyšší pohoří Česka, leží v severovýchodních Čechách a na jihu zasahují do polské části Slezska. Nejvyšší horou Krkonoš a zároveň Česka je Sněžka. Krkonoše patří mezi nejnavštěvovanější a nejoblíbenější horská místa.

Tip na ubytování s pejskem: Hotel Friesovy boudy ve Strážném (mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýně) nabízí krásné ubytování nejen pro vás, ale i váš čtyřnohý mazlíček je vítaným hostem a navíc se za něj neúčtují žádné poplatky.

  • Jizerské hory - jsou nejsevernějším pohořím Česka, pohoří je nazváno podle řeky Jizery. Nejvyšším vrcholem  Jizerských hor je Smrk.

Tip na ubytování s pejskem: Restaurace a penzion U Zvonku v Kořenově, který se nachází na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš. Domácí mazlíčky ubytují zdarma.

 

  • Orlické hory - se nacházejí v severovýchodních Čechách, kousek od hranic s polským Kladskem. Nejvyšším vrcholem je Velká Deštná.

 

Tip na ubytování s pejskem: Pokud si chcete dopřát trochu luxusu a přitom rodinné atmosféry, doporučujeme penzion Kozí chlívek, můžete si dopřát výborné jídlo i masáže. Pejsek je za poplatek 500 Kč/noc.

 

  • Šumava - je rozsáhlé pohoří na hranicích České republiky, Rakouska a Německa. Je jedním z nejstarších pohoří Evropy. Nejvyšší horou je Velký Javor.

 

Tip na ubytování s pejskem: Pension Hájenka Nebe - v Kašperských horách se nachází na samotě u lesa, pokud máte rádi klid, toto ubytování oceníte vy i váš pes, který se může ubytovat za 150 - 250 Kč/noc.

  • Beskydy - se nacházejí na severovýchodní Moravě. Nejvyšším horou českých Beskyd je Lysá hora.

Tip na ubytování s pejskem: Chcete si užít trochu relaxu a wellness v Beskydech? Zajeďte si do lázeňského města Čeladná, Apartmány Lara Wellness čekají na vás i na vaše psí miláčky.

  • Jeseníky - Jeseníky se dělí na pohoří Hrubý a Nízký Jeseník. Jeseníky jsou krásné hory a mají pestrý výběr pro vaše pěší cíle i jiné aktivity.

Tip na ubytování s pejskem: Hledáte místo pro odpočinek? V tom případě navštivte Ubytování a keramickou dílnu Habartovi, kde si odpočinete od denodenních starostí, v okolí je les, kam si můžete s pejskem vyběhnout.

A kam si vyšlápnout za krásnými výhledy a úžasnou přírodu?

zima-hory

Tipy na nejznámější výlety v horách

 

  • Výstup na Sněžku (Krkonoše)

 

Vynechte turisticky vytíženou trasu z Pece pod Sněžkou a vyrazte z Horní Malé Úpy u sjezdovky po cestě česko-polského přátelství, dále přes chatu Jelenku až na Sněžku.

Pokud se přeci jen vydáte na Sněžku z Pece pod Sněžkou a budete chtít využít lanovku, je potřeba sledovat počasí a jejich webové stránky, za zhoršených povětrnostních podmínek lanovka nejede. Pejsek je zpoplatněn částkou 50 Kč.

Pozor! Na území Krkonošského národního parku je zakázaný volný pohyb psů, doporučujeme mít psa na vodítku. Na polské straně však musí mít pes vodítko i náhubek!

  • Rozhledna Na Čihadle (Jizerské hory)

Celodenní výlet a 20 km v nohách budete mít, pokud se vydáte s pejskem na známou rozhlednu. Zimní krajina je tu jako malovaná, půjdete kolem potoku Jedlová a narazíte na kaskádu několika vodopádů, které jsou nejatraktivnějším turistickým cílem Jizerek. Nad vodopády vede Mořská cesta, kde je celkem rovina. Zpátky budete scházet k vodní nádrži Josefův Důl, kde se nachází sklářská osada Kristiánov.

 

  • Šerlich (Orlické hory)

 

Jde o nevýrazný vrch, kde se však nachází známá Masarykova chata, která byla postavena Klubem českých turistů v Hradci Králové. Masarykova chata je oblíbeným turistickým cílem Orlických hor.

 

  • Klostermannův most a údolí řeky Vydry (Šumava)

 

Kratší výlet vás zavede na Šumavě ke Klostermannově mostu, který je pojmenovaný podle známého spisovatele Karla Klostermanna, dále můžete pokračovat naučnou stezkou do údolí řeky Vydry, která rozhodně stojí za to a váš pejsek bude blažeností bez sebe, že můžete procházku o pár km protáhnout.

 

  • Zřícenina hradu Šostýn (Beskydy)

 

Zřícenina hradu Šostýn se nachází nedaleko Kopřivnice, můžete si ji projít kdykoliv a bez omezení, pejsek může v klidu běhat kolem vás, v okolí jsou hezké lesy. Z Kopřivnice vede ke zřícenině žlutá turistická značka. Kousek od zříceniny se nachází také vyhlídka Raškův kámen. 

Stejně jako vy si nosíte v batůžku svačinu a vybavení na horské výšlapy, nezapomeňte na zajištění základních potřeb u svého psa.

Co zajistit psovi při výšlapu v horách?

Je tu pár nezbytností, které byste s sebou na zimní túru neměli zapomenout. Poradíme, co přibalit vašemu chlupáčovi, aby byl spokojený. 

 

  • Psí botičky

 

Na horách se většinou solit nesmí, ale nikdy nevíte, co vás může potkat. Navíc ani sníh není ideální povrch pro psí tlapky. Proto raději přibalte psovi botičky, ať nemá rozedřené polštářky.

 

  • Obleček

 

Nezapomeňte ani na pořádný obleček, zejména pokud je váš pes gaučák. Vyberte takový obleček, který od těla neodstává a kryje celá stehna i ramena a má zapínací límec na krk.

 

 

Praktickou cestovní misku využijete jak na granule, tak na vodu. Je z kvalitního nepromokavého materiálu. Nezapomeňte přibalit kvalitní granule na zimu a vodu i pro psa, pokud se zastavíte někde na občerstvení, zkuste vodu trochu zahřát např. u topení, aby pes nepil ledovou vodu.

TIP: Není nic horšího, než když se pes ztratí a ještě ke všemu v horách, kde to nezná. Známka je to nejmenší, co pro sebe i psa můžete udělat. Nechte na ní napsat jméno psa, své telefonní číslo a případně odkud jste. 

Teď už jen vybrat vaše oblíbené hory a zvážit, zda má váš pejsek dostatek sil na výšlapy a můžete vyrazit! Užijte si zimní ladovskou krajinu a radovánky se svým čtyřnohým kamarádem.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.