Podzim přináší nebezpečí i pro psy

pejsek

Podzim může být skvělým obdobím, kdy můžete vzít svého psa na výlet. Listy mají krásnou zlatavou barvu, počasí ještě není příliš chladné, ale v tomto ročním období se častěji vyskytují některé nebezpečné věci. Tyto věci bychom si jako majitelé psů měli uvědomit, zejména proto, že mohou našim mazlíčkům způsobit onemocnění.

S podzimem byste se měli ujistit, že máte veškeré vybavení, které budete potřebovat. Obvykle to nevyžaduje mnoho úsilí. Použití správného vybavení a oblečení a znalost možných nebezpečí v přírodě obvykle stačí k ochraně vašeho čtyřnohého společníka.

Žaludy:  Žaludy často rostou na dubu v lese. Obsažená kyselina tříslová může poškodit játra a ledviny zvířat. Mezi příznaky patří zvracení, průjem, bolesti břicha a letargie. Přežrané žaludy mohou také způsobit střevní obstrukci. Listové hromádky mohou obsahovat bakterie a plísně. Při požití zvířetem mohou vést k zažívacím potížím.

Klíšťata: Klíšťata mohou být aktivní i při teplotách do 7 °C, proto by se před nimi měl váš pes chránit. Kapky proti klíšťatům a blechám jsou k tomu výborné, ale pokud je nechcete používat, důkladně je po každé procházce zkontrolujte a odstraňte případnou administraci. .

Roztoči: Škodlivé účinky různých roztočů (například svrab) na psech bychom neměli podceňovat. Larvy těchto drobných škůdců mohou psa infikovat, propichují kůži a jsou krvežíznivými parazity. Roztoči na kůži způsobují svědění, takže se pes konstantně škrábe a olizuje si postižené místo, často tlapky, čumák, uši nebo břicho. To způsobuje vypadávání srsti, podráždění kůže a záněty. Pokud chcete, aby váš mazlíček chodil v podzimním období na procházky do lesa, zeptejte se svého veterináře na preventivní opatření.

Houby: Podzimní vlhká půda je příznivá pro růst divokých hub, ale pro naše psy může být houbová polévka smrtelná.

dog-merge-mushroom_1

Chlad a vlhko: Na chlad a vlhko jsou náchylní zejména starší psi a psi s tenčí podsadou. To na ně působí a znepříjemňuje jim to procházky a zvyšuje artritidu V takových případech se doporučuje nosit vhodný oděv, například nepromokavou vestu a obleček pro psy, který jim poskytne ochranu před chladnějšími teplotami. Tento oděv by měl umožňovat správný pohyb a udržovat zvíře v teple, aniž by mu bránil v pohybu. Délka procházek závisí na vašem psovi. Pro starší čtyřnohé kamarády může být lepší několik krátkých procházek v podzimním lese než jedna dlouhá procházka.

Tma: Na podzim se stmívá dříve. Pokud venčíte svého psa v pozdním odpoledni, ujistěte se, že je ve tmě vidět. K tomu se skvěle hodí reflexní obojky, postroje a vodítka. Psi s dlouhou srstí si mohou lépe poradit s reflexní vestou, která není zakrytá srstí. Vyplatí se také myslet na vlastní oblečení a nosit reflexní vestu stejně jako váš pes.

Obezita: V tomto ročním období jsou dny kratší, je zima a často prší, takže naši psi nemají tolik pohybu jako v létě. Je dobré sledovat váhu a stravu vašeho mazlíčka, protože možná budete muset snížit množství krmiva, které sní, abyste zabránili jeho přetěžování.

 

Mohlo by vás také zajímat:

Jak správně krmit psa během podzimních a zimních měsíců?

Jsou probiotika vhodná pro psy?

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.