Proč může mít pes obtíže s trávením?

Abychom porozuměli tomu, proč může mít náš pes potíže s trávením, musíme se vrátit úplně na začátek a to konkrétně k jeho předkům - vlkům. Pes domácí byl totiž domestikován před více jak 15 000 lety, některé zdroje uvádí i více než 20 000 - 40 000 let. Za tu dobu lidé přizpůsobili psí jídelníček k obrazu svému, vymysleli granule, nejsnazší způsob jak psa nakrmit.

vyziva-psu

Trávicí soustava našich psích kamarádů ale není uzpůsobená k tomu, aby žili pouze z granulí.Jejich prapředci vlci byli a jsou zvyklí jíst jinou menší zvěř, hlodavce, ale do jejich jídelníčku spadá i ovoce, kořínky, byliny, tráva, hmyz a spoustu dalších složek. Vlk si tím dodává do těla dostatečný počet bílkovin, sacharidů, tuků, minerálních látek a vitamínů. 

Stejným způsobem musíme vnímat i potřeby psa domácího. V dnešní době existují granule bohaté právě na tyto složky, živiny. Přesto se u vašeho pejska může objevit deficit, ať už v oblasti minerálů, vitamínů či tuků. Potom dobře poslouží různé doplňky stravy, ale váš pejsek určitě nepohrdne ani čerstvou stravou, ovocem, vejci, kvalitním masem, vždy se však poraďte s veterinářem

Strava by také měla být dobře stravitelná, pes má totiž krátký trávicí trakt a neměl by trávit déle jak 24 hodin, to by mohlo vést k dalším potížím.

Jak často krmíte svého psa?

V první řadě je nesmírně důležité si uvědomit, že při krmení je klíčová pravidelnost. Často si páníčci přizpůsobují krmení jejich mazlíčka podle toho, jak se jim to zrovna hodí. Pes ale není hračka, je to živý tvor s vlastními potřebami a pokud víte, že na něj nemáte čas, raději si ho nepořizujte. 

Intervaly a četnost krmení se pak odlišují podle konkrétního jedince. 

Štěně - 3x až 4x denně, přičemž několik týdnů po narození by mělo mít přístup k mateřskému mléku

Dospělý pes - u větších plemen se doporučuje jednou denně, vždy ve stejný čas a ideálně v podvečer. Co se týče menších plemen - 2x denně a to dopoledne a v podvečer. Rozhodně by váš pejsek neměl snídat, obědvat a večeřet s vámi, dávat mu zbytky od stolu pro něj není vůbec dobré, jak zdravotně tak ani morálně. Pejsek by se pak mohl naučit ‘’žebrat’’ u stolu. 

Starší psi - jedno jídlo denně, klidně menší porce než dříve dostával, protože s přibývajícím věkem klesá i chuť k jídlu. U pejsků k tomu dochází přibližně po jejich 7 roku života.

Březí fenka - v první polovině březosti stejné množství jídla na které je zvyklá, v druhé fázi by měla dostávat stravu obsahující více bílkovin, minerálů a vitamínů.

Zdravotní problémy ovlivňují trávení psa

Psi stejně tak jako lidé mohou trpět různými žaludečními problémy a poruchami trávení. Nejčastěji pozorované problémy jsou zvracení a průjem. Pokud se některý z těchto problémů objeví u vašeho pejska, zachovejte chladnou hlavu. Zamyslete se, co váš psí kamarád jedl, mohl se dostat k něčemu co by mu neudělalo dobře? Nespásl trávu? Ta by mu pomohla se vyčistit a tedy vést například k průjmu. Nemohl pozřít něco při procházce? Nedošlo k nějaké změně v jídelníčku? Nové granule, nebo jste mu chtěli přilepšit tím, že jste mu dali kousek svého jídla - to nikdy nedělejte, pouze tak pejskovi uškodíte. 

Při přetrvávání potíží vždy navštivte veterináře.

Stres a psychická nepohoda

Pokud se váš pejsek začal chovat jinak než obvykle, schovává se, je vyplašený nebo si často olizuje packy, může ho trápit právě nějaký psychický problém. Je prokázané že stres opravdu může mít vliv na trávení psa. Pokud se váš pejsek tedy začne chovat jinak než obvykle, obraťte se na veterináře.

Jedním z častých psychických problémů u pejsků je separační úzkost. Tedy úzkost z oddělení. Dochází k ní především u pejsků, kteří byli zvyklí být v něčí společnosti a teď jsou ponecháni delší dobu osamotě. Pes se pak může začít počůrávat, bezdůvodně ničit nábytek a nebo se třeba snažit vecpat do malýc prostor.

Jaký je význam omega-3 mastných kyselin v psí stravě?

Omega-3 mastné kyseliny, stejně tak jako omega-6 mastné kyseliny mají velký vliv na organismus. Zatímco omega-6 mastné kyseliny podporují růst kvalitní srsti a jsou nezbytné pro psí kůži a rozmnožování, tak omega-3 mastné kyseliny zase chrání mozkové buňky a podporují kapacitu učení. Omeg-3 mají také protizánětlivé účinky, pomáhají při onemocněních kloubů, kůže nebo střev a hrají důležitou roli v zásobování buněk kyslíkem.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.