Jak zajistit, aby stěhování bylo pro vašeho psa co nejméně stresující?

koltozes-kutyaval

Stěhování se může zdát jako vzrušující a nová kapitola, ale váš pes s tím nemusí souhlasit. Stěhování pro něj může být výzvou, ale existuje několik věcí, které mu můžete usnadnit.

My lidé možná potřebujeme trochu času, abychom si zvykli na nový domov. Naše věci budou na jiných místech, ale my jsme na to psychicky připraveni. Naše domácí mazlíčky však může stěhování zasáhnout náhle a nečekaně a nemusí na něj reagovat dobře.

I klidné zvíře může pociťovat úzkost

Psi mohou vycítit, že se něco mění, když balíme věci v našem současném domově, ale nevědí přesně, co to je. Někteří mohou stěhování považovat jen za nové dobrodružství, ale jiní psi se mohou změnám bránit nebo se rozčilovat, když se v jejich prostředí něco změní. Tato situace může vyvolat úzkost i u klidného zvířete. Existuje však několik věcí, které můžete udělat, abyste psovi pomohli uvědomit si, že jeho nový domov je stejně milý jako ten předchozí. Odborníci doporučují rozdělit proces zvykání psa na stěhování do tří fází. Pro každou z nich přinášíme tipy.

Co udělat před stěhováním?

Všimli jste si někdy, že psi velmi rychle zasahují do věcí, které předpokládají změnu rutiny? Posbírejte několik krabic a postavte je ke zdi nebo do rohu. Nedělejte z toho povyk a nechte psa, aby je prozkoumal svým vlastním tempem. Pokud je z těchto nových věcí obzvlášť úzkostný, můžete vytvořit pozitivní asociaci tím, že mu dáte odměnu, když se ke krabicím sám přiblíží. Jakmile si na jejich přítomnost zvykne, můžete je začít přesouvat do jiných částí domu. Cílem je zajistit, aby se kvůli krabicím necítil špatně.

Přestože se váš program může s blížícím se stěhováním trochu zkomplikovat, dbejte na to, aby měl váš pes i nadále dostatek pohybu. Pokud se stěhujete na místo, kam se snadno dostanete, například na druhý konec města, je užitečné seznámit psa s novou oblastí již na začátku.

Při výběru nového domova myslete na svého domácího mazlíčka. Před rozhodnutím, kde budete bydlet, je nutné mít na paměti potřeby pro svého milovaného čtyřnohého kamaráda. Ujistěte se, že váš potenciální domov nabízí dostatek příležitostí k pohybu, ať už se jedná o oplocený dvůr nebo nedaleká místa k venčení.

Pokud svému čtyřnohému příteli přestěhujete pohovku a křeslo, pozná, že něco není v pořádku. A to mu může způsobit určitou úzkost. Všímejte si jejích příznaků, včetně abnormálního štěkání nebo pokusů o útěk, nadměrného olizování nebo funění a destruktivního chování, jako je například kousání nábytku. Udržujte denní režim, aby se vše hned nezměnilo. Krmte ho, cvičte a hrajte si s ním v obvyklou dobu. Do začátku stěhování nechte nedotčenou část domu, kde se nachází psí pelíšek a oblíbené hračky, tj. poskytněte jim místo, kam se mohou uchýlit.

Co dělat se psem v den stěhování

Protože budeme mít ten den hodně práce, budeme mít na svého mazlíčka mnohem méně času. Navíc může být shon v den stěhování pro psy velmi stresující. Jakkoli je skvělé dodržovat rutinu a zajistit psovi bezpečné místo, je lepší poslat psa jinam, pokud se obáváte, že uteče nebo se příliš rozruší. Požádejte přítele nebo člena rodiny, který je na něj zvyklý, aby ho pohlídal.

koltozes-kutaval2

Co dělat po přestěhování

Pomozte mu zvyknout si na nový domov. Bezpečný prostor je nezbytný, aby se váš pes cítil klidnější, když se vše kolem něj mění. Vytvořte mu takový prostor stejným způsobem, jako jste to udělali ve svém starém domově. Se stejnými hračkami, jeho pelíškem a oblíbenou dekou, které voní jako jeho starý domov. Ponechte si nábytek, ke kterému váš pes tíhne, a počkejte několik týdnů, než si pořídíte celou novou obývací sestavu.

Sousedé ještě nevědí, že pes je náš, a štěně může mít problém najít domov, pokud se zatoulá, protože není zvyklé na nové prostředí. Nejlepším způsobem, jak zajistit, aby se váš mazlíček dostal bezpečně domů, je aktualizovat údaje o jeho mikročipu a na identifikační známku, kterou mu pověsíte na krk, uvést vaši aktuální adresu s telefonním číslem. Udělejte to ihned po přestěhování. V novém domově bychom mu také měli poskytnout vlastní prostor. Schovejte mu po domě pamlsky za odměnu, aby si nové místo spojil s pozitivními věcmi. Vraťte ho co nejdříve do rutiny. Nezapomeňte, že život vašeho psa se drasticky změnil. Změna bydliště mu může obrátit svět vzhůru nohama, ale zachování rutiny, na kterou je zvyklý, mu to může částečně vynahradit. Vezměte ho na dlouhé procházky do parku a prozkoumejte s ním jeho nové okolí a sousedy.

Je normální, že pes po přestěhování vykazuje známky úzkosti. Buďte s ním trpěliví, dokud si na změnu nezvykne. Když jdete ven, nechte zapnutou televizi a nechávejte ho o samotě, abyste zmírnili úzkost a zablokovali venkovní zvuky, které by ho mohly vyděsit.

V důsledku stěhování můžete u svého zvířete zaznamenat změny v chování. Může nás chtít následovat všude, kam jdeme, nebo může pociťovat separační úzkost. Nemusí jíst nebo si hrát jako obvykle, štěkat nebo vrčet, když slyší zvuky nebo vidí neznámé lidi. Buďte s ním velmi trpěliví! Jakmile si zvykne na nové prostředí, jeho problémy s chováním zmizí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.