Proč váš pes nepije dost vody?

water-ivo-kutya

V letních vedrech je pro psy obzvlášť důležité dbát na optimální denní příjem tekutin. Naši domácí mazlíčci nám nedokážou říct, kdy mají žízeň, ani nám nedokážou říct, proč navzdory horku nechtějí vodu. Tento problém se však netýká pouze období vlny veder.

Voda je pro život nezbytná. Hydratace je nezbytná pro udržení normální tělesné teploty a krevního oběhu, napomáhá trávení, vstřebávání živin a chrání sliznice před vysycháním. Podporuje pohyblivost kloubů, což pomáhá vašemu psovi užívat si pohybu a snižuje nepohodlí způsobené poruchami, jako je artritida.  Voda urychluje metabolismus, což má pozitivní vliv na hladinu energie. Proto je velmi důležité, aby váš pes dostatečně pil, aby zůstal hydratovaný a zdravý. Je vhodné sledovat jeho příjem vody, protože příliš málo tekutin může způsobit dehydrataci, močové problémy, jako jsou ledvinové kameny, a poškození orgánů.

Kolik by měli psi denně vypít vody?

Někteří psi instinktivně přijímají množství vody odpovídající jejich potřebám, zatímco jiní pijí málo nebo příliš mnoho. Kolik vody pes potřebuje, závisí na jeho velikosti, stravě, věku, úrovni aktivity a povětrnostních podmínkách. Obecně však platí, že denní potřeba vody je 40-50 mililitrů na kilogram tělesné hmotnosti. Když je váš pes dobře hydratovaný, jeho oční bulvy se lesknou a dásně jsou vlhké. Velmi aktivní nebo kojící psi mohou potřebovat více a štěňata mají tendenci pít více než dospělí psi.

Co způsobuje, že zvíře nepije dostatek vody?

Většina psů pije hodně vody, aby uspokojila svou potřebu vody. Existuje několik možných příčin, proč ji nemusí mít:

Mějte před psem 24 hodin denně čerstvou vodu v čisté misce. Dbejte na umístění misky tak, aby zvíře nemělo omezený přístup k tekutině. Pokud je voda špinavá nebo je miska znečištěná, může pes odmítnout pít. Pokud zvíře nepije dostatečně, může dojít k jeho dehydrataci, což se může projevit zapadlýma očima a "lepkavými" dásněmi.

Občas se může stát, že jiné zvíře brání vašemu psovi v přístupu k vodě. Pokud se tak stane, dejte psovi jiné misky na pití umístěné na různých místech.

Je možné, že zvíře má s miskou na vodu nějakou špatnou zkušenost a zdráhá se k ní přiblížit. Někteří psi jsou citlivější na hluk než jiní, takže pokud je miska umístěna v hlučném prostředí, například v prádelně nebo na chodbě, může ho to od pití z ní odradit.

Mnoho psů je citlivých na chuť vody. Zvíře, které je zvyklé na vodu z kohoutku ve svém domově, může mít problémy s pitím, když se jeho majitel přestěhuje do nového prostředí. Stejně tak pokud je pes zvyklý na destilovanou nebo balenou vodu a jeho majitel přejde na vodu z vodovodu, může pít méně, než by měl. V takovém případě se mu snažte pomoci postupně se adaptovat na novou vodu tím, že oba typy vody smícháte.

K hydrataci přispívá i krmivo, které váš pes konzumuje. Některé druhy krmiva obsahují méně tekutin, takže váš pes bude pít více vody, nebo naopak méně, pokud krmivo obsahuje více tekutin. Pokud váš mazlíček jí pouze suché krmivo, potřebuje více tekutin, ale pokud jí pouze mokré, konzervované nebo syrové krmivo, dostane více vody a vypije méně.

Existují některé zdravotní potíže, které mohou ovlivnit schopnost vašeho psa pít vodu. Zkažené nebo zlomené zuby a nádory v tlamě mohou často způsobit bolestivé pití vody. Stejně tak může psovi v pití bránit zlomenina nebo vykloubení čelisti nebo bolest postihující bradu. Při podezření na některou z těchto situací je důležité, aby váš mazlíček co nejdříve navštívil veterinárního lékaře.

Existují některá onemocnění, která mohou způsobit nevolnost a způsobit, že váš pes bude méně pít. Onemocnění ledvin je často spojeno se zvýšenou žízní v počátečních stádiích, která se později změní. Patologické stavy, které způsobují zánět trávicího traktu, jako je například gastroenteritida, mohou také způsobovat nevolnost. Ačkoli jsou vzácné, existují neurologická onemocnění, která mohou mít vliv na žízeň. Nezřídka se také stává, že část mozku zvaná hypotalamus, která se podílí na řízení vodní rovnováhy, z nějakého důvodu nefunguje správně, což způsobuje, že tělo psa vnímá vodu jako nepotřebnou.

V každé fázi spánku zvířata odmítají pít vodu. Naštěstí se jedná o onemocnění, kterému lze snadno předcházet, protože jsou k dispozici bezpečné a účinné vakcíny proti vzteklině.

Proč je špatně, když pes pije příliš mnoho?

Psi ztrácejí vodu při fyzické aktivitě a v letních vedrech, což může být ještě zhoršeno nadměrným dýcháním. I když mají v oblasti polštářků tlapek několik potních žláz, k ochlazení to nestačí, a proto potřebují pít. Ke zvýšenému příjmu vody může dojít také při dehydrataci nebo pod vlivem některých léků. Pokud zvíře pije abnormálně mnoho (polydipsie), ztrácí více vody, než potřebuje. To může být důsledkem řady onemocnění, nejčastěji selhání ledvin, cukrovky, Cushingovy choroby, rakoviny, průjmu, horečky, infekce a onemocnění jater. Nadměrná hydratace je však škodlivá a může vést k intoxikaci vodou. Mezi příznaky patří ztráta pohybové koordinace, letargie, nevolnost, nadýmání, zvracení, rozšířené zornice a skelné oči. V závažných případech může dojít k dýchacím potížím, ztrátě vědomí, kómatu a smrti.

Tipy a rady

Snažte se mít misky s vodou na stejném místě, aby pes věděl, kde má vodu hledat. Mnoho psů dává přednost pití studené vody, proto v teplých dnech dejte do vody několik kostek ledu. Pokud váš pes tráví část dne na zahradě, umístěte další misku také tam. Zvažte pořízení misky s dávkovačem vody (psí fontány), protože tento zdroj vody může být pro mladá štěňata, která dávají přednost tekoucí vodě, atraktivnější. Jsou také snadněji k nalezení pro psy s problémy se zrakem.

Pokud si všimnete jakýchkoli změn v příjmu vody u vašeho psa, které se objeví spolu se sníženou chutí k jídlu, zvracením nebo průjmem, zajistěte, aby váš veterinář co nejdříve vyšetřil a zjistil příčiny.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.