Proč se pes škrábe?

miert-vakarozik-a-kutya

Pravděpodobně nejotravnější odpověď na otázku "proč se váš pes pořád drbe" zní "protože má blechy!". Ale neurazte se hned! Bez ohledu na to, jak dobře je váš domácí mazlíček ošetřovaný, může na zahradě blechy chytit. Pokud jsme však možnost blech s jistotou vyloučili, je to složitější. U psů může být mnoho dalších, zdánlivě vzdálených příčin škrábání a zjistit, jaké to jsou, je pro veterináře častým problémem.

Přesný mechanismus svědění není znám. Ví se jen, že souvisí se změnami teploty nebo vlhkosti, onemocněním kůže a vnitřních orgánů. Stejně jako u lidí mohou i u psů svědění způsobovat různé mechanické, chemické a tepelné podněty působící přímo na kůži, stejně jako různé látky a léky podávané vnitřně.

Možných příčin je celá řada

Není neobvyklé, že se psi škrábou. Nutkavé škrábání je u nich velmi časté a existuje pro něj mnoho důvodů. Kromě toho, že zvíře může mít podrážděnou kůži, může být vyvoláno spánkem nebo úzkostí. Stejně jako lidé trpící úzkostí, kteří si například koušou nehty, jsou i psi schopni zvláštních projevů psychické tísně, jako je právě škrábání. Někteří psi totiž vykazují chování podobné lidské obsedantně-kompulzivní poruše osobnosti.

Nejčastějšími příčinami nutkavého škrábání u psů jsou však blechy, klíšťata a roztoči. Přestože klíšťata jsou často viditelná pouhým okem, blechy jsou často neviditelné, zatímco roztoči jsou mikroskopičtí. Nepředpokládejte tedy, že váš pes netrpí parazity jen proto, že je nevidíte. Pokud tělo vašeho psa neprodukuje dostatek hormonů štítné žlázy nebo dokonce příliš mnoho kortizolu, může dojít k povrchovým kožním infekcím. Na srsti se mohou objevit lysiny, které se mohou škrábat nebo olizovat. K suché kůži a svědění u psů mohou vést také různé faktory, včetně zimního a letního počasí a nedostatku esenciálních mastných kyselin. V některých případech dochází k nutkavému kousání, olizování nebo škrábání v důsledku strachu, stresu nebo nedostatečné stimulace. Protože kompulzivní chování může způsobit vážné škody a ovlivnit kvalitu života vašeho psa, je důležité udělat vše pro to, abyste mu předešli. Zajistěte svému psovi dostatek pohybu, pozornosti a lásky. Může být také užitečné, aby váš pes žvýkal hračky nebo kosti, které ho zbaví stresu.

 Kromě těchto příčin může být svědění způsobeno:

  • Přílišnou nebo zanedbanou péčí o kůži a srst
  • Dlouhodobá strava nebo přecitlivělost na jakékoli krmivo
  • zánět kůže způsobený bakteriemi nebo kvasinkami
  • Onemocnění vnitřních orgánů
  • Vnitřní parazité
  • Příčina vzniku alergií
  • Extrémně prašné prostředí, například dům ve výstavbě
  • Atopická dermatitida

Při alergii je svědění zaměřeno především na hlavu, uši (způsobuje opakované záněty zevního zvukovodu), krk, břicho a tlapky, často je doprovázeno zánětem spojivek a rýmou. Alergie je projevem přecitlivělosti na krmivo. Nejčastějším alergenem jsou bílkoviny masa, vajec, mléka nebo i sóji, ale může se vyskytnout i přecitlivělost na jiné složky krmiva.

Mírné formy škrábání mohou mít jednodušší příčiny, jako je zanedbaná nebo nadměrná péče o srst zvířete nebo nevhodný a příliš používaný šampon. Výsledkem je nadměrné vysušování kůže nebo naopak nadměrná tvorba kožního mazu. To může způsobit pocit svědění. Negativní vliv na kůži psa má také příliš suchý vzduch v centrálně vytápěných domácnostech. Nezapomeňte, že stav kůže a srsti je odrazem zdravotního stavu. ke svědění mohou přispívat také poruchy nebo špatná funkce ledvin, jater, trávicího traktu a nádory vnitřních orgánů.


Vlivem tepla z klimatizace může být svědění způsobeno suchým vzduchem v domácnosti psa.

V důsledku neustálého škrábání může dojít k zánětu, svědění nebo vředům a infekci kůže zvířete a je třeba vyšetřit příčinu svědění. Pokud je příčinou suchá kůže, je dobré zvolit studené lisované krmivo, které obsahuje mastné kyseliny omega-3 i omega-6. Mastné kyseliny omega-3 a omega-6 jsou protizánětlivé nenasycené mastné kyseliny, které chrání před kardiovaskulárními chorobami a posilují imunitní funkce. Jsou prospěšné pro kůži a vlasy a jsou nezbytné pro zdravou funkci mozku. Doporučuje se také užívání doplňků stravy. Přípravek na srst a kůži Mister Mix biotin forte dogs obsahuje D-biotin, chelát zinku a omega-3 mastné kyseliny a jeho příznivé účinky se projevují v posílení a zlepšení kvality drápků. Řada Super-premium obsahuje vitamíny a minerální látky, pre- a probiotika, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, hnědé řasy a řasy a také zdraví prospěšnou zeleninu, jako je česnek a sušený rohovník.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.