Nejlepší granule pro aktivní psy

Výběr krmiva pro psy je důležitým prvkem správné péče o vašeho mazlíčka. Záleží na velikosti zvířete, fungování jeho trávicího systému a jeho věku. Na výběr správného krmiva má vliv i velké množství fyzického pohybu nebo jeho nedostatek. U aktivních psů je důležité zajistit obsah kvalitních živin a také zvýšený přísun kalorií.

Máte doma psího sportovce? (čím se vyznačují aktivní psi)

Aktivní psi si užívají výhody fyzického cvičení a užívají si sportovních her. Jejich intenzivní životní styl je často nutí pracovat a aktivně pomáha lidem. Na světě snad neexistuje pes, který by si neužil každodenní procházky. Každý mazlíček potřebuje pohyb. O aktivním psovi můžeme mluvit tehdy, když jeho snažení přesahuje meze standardních činností. Typicky do této skupiny patří sportovní a pracovní psi. Lze je rozdělit podle náročnosti vykonávané práce:

  • Sprint - zahrnuje krátké, ale intenzivní úsilí, obvykle do dvou minut. Tento typ úsilí může být spojen se psy, kteří soutěží na dostizích, např. psí plemeno greyhound.
  • Nepřímá práce - může trvat několik minut nebo hodin. Zahrnuje lovecké psy, stejně jako ty, kteří pracují v uniformovaných službách a účastní se různých sportů (např. agility), stejně jako pastevecké psy.
  • Vytrvalostní práce - jedná se o práci, která je spojena s dlouhodobým úsilím, někdy trvajícím i několik dní. Patří sem především tažní psi.

Každý typ práce lze samozřejmě provádět s jinou intenzitou. Záleží především na predispozici plemene a panujících podmínkách. Nelze však popřít, že výkonnost psa je ovlivněna jeho zdravím. Můžete se o ně postarat mimo jiné i používáním správné stravy - to lze zajistit dobrým krmivem pro aktivní psy.

aktivni-pes-krmivo

Výživové potřeby a zvýšená potřeba kalorií 

Kalorie samy o sobě nejsou všechno, protože důležitá je kvalita jídla, nejen kvantita. Tělo aktivního psa potřebuje především hodně bílkovin živočišného původu, minimálně třicet procent. Druhou velmi důležitou složkou je tuk - také asi pětadvacet až třicet procent. Kromě energie je důležité dodávat psovi krmivem dostatečné množství vlákniny, zhruba 3%, vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Pomoci mohou tzv. superpotraviny, které doplní potřebné vitamíny a minerály a podpoří celkové zdraví a vitalitu vašeho psího kamaráda. Je nutné také chránit klouby a chrupavky, které jsou nejvíce vystaveny přetěžovní a poškození, zejména u velkých plemen psů. Podpoří je glukosamin a chondroitin. Hodit se bude i L-karnitin - podporuje látkovou výměnu, ale také chrání srdce a posiluje svaly vašeho psího mazlíčka a kyselina hyaluronová (předchází zánětům a zlepšuje stav kloubů). 

Nezapomínejte na tekutiny

Nezapomínejte pejskovi podávat pravidelně čistou, čerstvou vodu. Hydratace těla je při intenzivním fyzickém výkonu nesmírně důležitá. Platí pravidlo, že na půl kilogramu váhy psa počítejte s 40 ml vody. Plánujete-li se svým psem fyzicky náročnou aktivitu, berte vždy vodu s sebou. 

Jak na vyváženou stravu?

Aby pes měl sílu a energii, musí nejlepší suché krmivo pro aktivní psy obsahovat všechny potřebné živiny ve správném poměru. 

 

  • Bílkoviny

 

Bílkoviny jsou velmi důležitou živinou ve stravě pracovního psa. Aminokyseliny přispívají k rekonstrukci svalové tkáně, která může být při cvičení poškozena a pomáhají při tvorbě svalové hmoty. Krmivo pro aktivní psy by mělo mít vysoký obsah bílkovin, protože aktivní psi potřebují o 5% až 15% více bílkovin než psi, kteří nepracující psi stejné hmotnosti.

 

  • Tuky

 

Tuky jsou zodpovědné za to, že zajistí psovi každý den správnou dávku energie. Jde o to, aby se do malého množství jídla vešlo co nejvíce kalorií. Role tuku je pro aktivní a především pracující psy při nízkých teplotách neocenitelná - slouží jako tepelná izolace a zlepšuje chuť a to nejen v zimě. Proto by se mělo krmivo pro aktivní psy vyznačovat zvýšeným obsahem tuku. 

 

  • Sacharidy

 

U plemen provádějící vytrvalostní práci jsou hlavním zdrojem energie bílkoviny a tuky, takže krmivo pro aktivní psy by mělo obsahovat sacharidů méně. To je úplný opak sprinterů a psů vykonávajících střední práci, kde sacharidy poskytují nejvíce energie. Je důležité, aby krmivo pro aktivní psy obsahovalo pouze lehce stravitelné sacharidy - méně než 5% vlákniny.

 

  • Vitamíny a minerály

 

Jsou důležité v jídelníčku každého čtyřnohého parťáka. Každé dobré suché krmivo pro psy obsahuje vyvážené množství vitamínů a minerálů. 

TIP! Pro velmi aktivní psy, kteří sportují, podávají výkony a potřebují mít dostatek energie, můžete krmivo doplnit o vámi vybraný doplněk pro energii a hydrataci psa.

Druh krmiva pro aktivní psy závisí nejen na míře fyzické aktivity, ale také na věku.

Každý pes má individuální potřeby

Jak krmit aktivního dospělého psa a štěně?

V prvních týdnech života jsou štěňata krmena mateřským mlékem - to se mění přibližně po dvou měsících věku. Po této době již můžeme přejít na hotové krmivo.

Výživa malých svěřenců je pro pečovatele velmi důležitá, protože správná strava do značné míry ovlivňuje zdraví a správný vývoj psů, což se později promítne do pracovní výkonnosti. Krmivo pro aktivní mladé psy by se mělo vyznačovat vysokou stravitelností a optimálním množstvím kalorií. Důležitá je také vhodná energetická bilance a správný přísun vitamínů a minerálů.

Způsob krmení závisí na věku

Strava štěňat musí obsahovat zvýšené množství živočišných bílkovin. Jeho nedostatek může způsobit snížení imunity a poruchy růstu. Nejlepší krmivo pro aktivní mladé psy by mělo obsahovat všechny esenciální aminokyseliny, včetně: L-carnitin, leucin a methionin. Tuky jsou také důležité pro domácí mazlíčky v období jejich růstu. Podle FEDIAF (Evropská federace výrobců krmiv pro domácí zvířata) je minerální požadavek na tuto živinu 21,25 g / 1000 kcal.

Krmivo pro aktivní mladé psy by mělo obsahovat například lososový olej, který je dobrým zdrojem nenasycených mastných kyselin. Při krmení rostoucích psů je třeba věnovat zvláštní pozornost sacharidům - jejich nadbytek může vést k abnormálnímu vývoji kostí. Krmivo pro aktivní psy musí obsahovat přiměřené množství sacharidů, nesmí překročit 60%.

Na správnou výživu má vliv i frekvence jídel. Krmivo pro aktivní psy v raných fázích života je vhodné podávat nejmenším cca 4 - 5x denně, množství jídla by se mělo postupem času snižovat. Postupem času by se také mělo snížit množství jednotlivých živin v krmivu pro aktivní psy.

Vyvážené krmivo jistě dodá vašemu mazlíčkovi sílu, kterou potřebuje k práci. Je třeba si uvědomit, že produkty by měly mít nejvyšší úroveň chuti, protože unavené zvíře nemá vždy chuť k jídlu a přitom víme, že jíst musí. Krmivo Mistermix Dog pro aktivní psy mu poskytne vše, co potřebuje. Je kompletní, což znamená, že nevyžaduje další doplňování suplementů.

Správná výživa závisí na mnoha faktorech, včetně: věku, zdravotním stavu a fyzické aktivitě. Dobré krmivo pro aktivní psy by mělo obsahovat všechny potřebné živiny, musí být také správně vyvážené. Pokud si i po přečtení našeho článku nevíte rady s výběrem krmiva, rádi vám pomůžeme. Neváhejte nás kontaktovat.




Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.