Základní přehled krmiv: které krmivo je pro vašeho domácího mazlíčka nejlepší?

krmivo pro psy

Pro většinu z nás jsou psi nepostradatelným členem rodiny a zároveň nejlepším přítelem, proto pro ně chceme to nejlepší, pokud jde o krmení. Ale jak přesně víme, čím je krmit, když je na trhu tolik různých krmiv pro psy? A co znamená holistické nebo hypoalergenní krmivo? V dnešním článku se pokusíme tyto základní pojmy objasnit.

Holistická krmiva

Holistické krmení pro psy znamená dodávání základních živin, které uspokojují jejich potřeby, a navíc ještě něco dalšího, co je důležité pro zdravý a spokojený život. Holistická strava je také známá jako doplňková komplexní strava a je ideální pro krmení vašeho domácího mazlíčka vyváženou stravou na přírodní bázi, častěji označovanou jako základní živiny. Mluvíme o látkách, které mají v krmení vašeho psa své poslání, ale nejsou součástí základních živin. Svým složením pomáhají stimulovat nespecifické obranné funkce u psů a mají také preventivní funkci. Používají se ke snížení rizika běžných onemocnění a k potlačení některých genetických vad. Holistická krmiva jsou založena na přírodních složkách,

Jak název napovídá, vyrábí se při nízké teplotě a nevaří se, ale zpracovává se v páře. Nízké teploty jsou ideální pro zachování maximální biologické hodnoty surovin. Kvalitní krmivo obsahuje důležité složky, jako jsou chondroprotektivní nebo klouby chránící účinné látky, probiotika a prebiotika, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, mořské řasy a L-karnitin. Tento proces (podobně jako u potravin vařených při vysoké teplotě) znamená, že se vitamíny nerozkládají. Použité živiny jsou pečlivě vybrány pro svou biologickou hodnotu: kuřecí maso, mořské ryby, dehydratovaná vejce a hydrolyzovaná vepřová bílkovina, obiloviny, jako je mikronizovaná a želatinizovaná rýže, vláknina. Tato receptura vytváří pocit sytosti, díky kterému se cítíte pohodlně a uvolněně, jste spokojení, snadno se s vámi manipuluje a vždy perfektně spolupracujete.

Jaké jsou výhody granulí lisovaných za studena?

Jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny, které příznivě působí na kardiovaskulární systém, jsou imunitními stimulátory a hrají roli ve zdravém fungování nervové soustavy. Jsou lehce stravitelné, nezpůsobují psům nadýmání ani otoky v žaludku.

Hypoalergenní krmivo

Pokud máte alergického nebo velmi citlivého psa, doporučuje se krmit ho hypoalergenním krmivem.

Hypoalergenní granule jsou vhodné pro psy s trávicími problémy a pomáhají předcházet možným problémům s tím spojeným, protože neobsahují potenciální alergeny ani nebezpečné látky, jako je kuřecí maso. Vyplatí se podávat vašemu mazlíčkovi krmivo lisované za studena, jako je například Mister Mix Sana Dogs, které je zdrojem bílkovin výhradně z ryb a obsahuje také prospěšnou směs probiotik, prebiotik, vitamínů, kvasničných kultur, prospěšných mikroorganismů a přírodních enzymů.

Výživa

Možná jste již slyšeli o jiném, stále populárnějším způsobu krmení psů, kdy majitelé krmí své psy (a také kočky) potravou, kterou zvířata snědla ve volné přírodě. Základem je syrová strava, maso, vnitřnosti a zelenina. Většina chovatelů je tímto způsobem krmení právem nadšena a psi si ho velmi oblíbili, ale ne ve všech situacích je to nejjednodušší způsob krmení. Granule lisované za studena jsou ideální pro chovatele, kteří chtějí své čtyřnohé mazlíčky krmit syrovou stravou, protože je mohou snadno brát s sebou na výlety a procházky.

A jak velká by měla být porce krmiva? Řiďte se etiketou na krmivu, nebo pokud si nejste jisti velikostí porce, zeptejte se svého veterináře! Protože složení jednotlivých krmiv se liší, mohou se lišit i porce. Při rozhodování o krmivu pro vašeho psa na základě jeho plemene, fyzické aktivity a věku nezapomeňte, že kvalita je důležitější než množství. Čím kvalitnější je krmivo, tím spokojenější a zdravější váš pes bude.

Podle vašich zkušeností je krmivo pro vašeho psa nejvhodnější.

Jak byste měli svého psa krmit?

Štěňata by samozřejmě měla být krmena častěji a v menších porcích než dospělí psi. Štěňata jedí čtyřikrát až pětkrát denně do 2 měsíců věku, třikrát až čtyřikrát denně mezi 2. a 4. měsícem, třikrát denně mezi 4. a 6. měsícem a dvakrát denně od 6. měsíce.

A jak velká by měla být porce krmiva? Řiďte se etiketou na krmivu, nebo pokud si nejste jisti velikostí porce, zeptejte se svého veterináře! Protože složení jednotlivých krmiv se liší, mohou se lišit i porce. Při rozhodování o krmivu pro vašeho psa na základě jeho plemene, fyzické aktivity a věku nezapomeňte, že kvalita je důležitější než množství. Čím kvalitnější je krmivo, tím spokojenější a zdravější váš pes bude.

Důležité je nechat psa po krmení alespoň 2 hodiny odpočívat a nebrat ho běhat, abyste předešli žaludečním potížím!

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.