Co dělat, když váš pes kašle?

Stejně jako my lidé i psi občas kýchají a kašlou, aby se zbavili prachu, bakterií a dalších látek, které vdechují. Pokud se to však děje často nebo pokud se zdá, že váš pes nemůže přestat kašlat, možná bude potřebovat léčbu.

Občasné kašlání je u psů normální chování a není důvodem k obavám. Vzhledem k tomu, že psi vzhledem ke své povaze neustále očichávají a vkládají věci do tlamy, občas zakašlou, aby se jich zbavili. Opakované kašlání však může být známkou vážnějšího problému, zejména pokud dochází ke změně dechových zvuků. Může být vyvolán onemocněním srdce, chronickou bronchitidou, srdečními červy a infekcemi dýchacích cest způsobenými bakteriemi, viry nebo plísněmi.

CO MŮŽE ZPŮSOBIT TO, ŽE VÁŠ PES KAŠLE?

Studený kašel: Onemocnění horních cest dýchacích se silným suchým kašlem, někdy doprovázeným dušením a zahleněním, hlavně v chladných měsících. Nejčastěji ho způsobuje bakterie Bordetella bronchiseptica a dva viry zvané parainfluenza a adenovirus. Zvíře se mohlo nakazit ve výběhu, psí škole, v útulku pro psy nebo případně na psích hřištích, pravděpodobně od jiného nemocného psa. Psincový kašel je velmi nakažlivý, ale sám o sobě nepředstavuje závažný problém. Pokud má váš pes dostatečnou chuť k jídlu, bude se pravděpodobně po týdnu cítit lépe. Nemoc však neberte na lehkou váhu! Pokud má vaše zvíře nízkou chuť k jídlu, horečku, rýmu a hodně kýchá, je důležité navštívit veterináře, protože psincový kašel může přejít v zápal plic. Veterinář by měl zkontrolovat, zda zvíře nepotřebuje antibiotika nebo léky na potlačení kašle. Ten může také zmírnit dávivý kašel.

Houbové infekce: Kromě škrábání je jedním z příznaků kvasinkové infekce zánět horních cest dýchacích. Existují antimykotické léky na předpis, které mohou tento problém odstranit.

Hmyzí červi: Toto onemocnění šíří komáři. Srdeční červi se uhnízdí v srdci nebo plicích a mohou být smrtelní. Parazit způsobuje dýchací a srdeční problémy a jedním z varovných příznaků je kašel. Lze jej snadno zjistit pomocí krevních testů, ale léčba léky je zdlouhavá a srdeční červi v plicní tepně lze odstranit pouze chirurgicky.

Srdeční onemocnění: Dysfunkce srdečních chlopní nebo slabost srdečního svalu vede k překrvení plic. Hromadění syrovátky, která uniká stěnami plicních cév, a křeče průdušek mohou způsobit, že se zvíře dusí. Léky, správná strava a cvičení mohou příznaky zmírnit.

Plicní problémy: Někdy psi onemocní bronchitidou a zápalem plic. Vdechují různé druhy nečistot, travních semen nebo potravy, které mohou uvíznout v nozdrách a vést k infekci dýchacích cest. V obou případech mohou pomoci antibiotika.

Zvíře mohlo spolknout malou kost, která mu uvízla v jícnu. V takovém případě se jí bude snažit zbavit dávením a kašláním. Dušení psa je naléhavé a vyžaduje neodkladnou veterinární péči.

VÁŠ PES MŮŽE BÝT TAKÉ NACHLAZENÝ

V chladných měsících jsou lidé náchylnější k nemocem, ale stejně tak i jejich domácí mazlíčci. Zatímco u lidí se nachlazení nejlépe léčí šálkem horkého čaje s medem, u psů to tak snadné není.  V případě nachlazení se u psů (stejně jako u lidí) objevují zarudlé a zanícené sliznice, rýma, horečka a únava. Nejlepším způsobem, jak svému zvířeti pomoci, je nechat ho několik dní odpočívat bez dlouhých procházek. V žádném případě byste svému zvířeti neměli podávat lidské léky! Pokud se jeho stav nezlepší a příznaky přetrvávají déle než 3-4 dny, obraťte se na svého veterináře, který vám doporučí správnou léčbu.


Psí chřipka je nakažlivé onemocnění, kterým se váš mazlíček může nakazit kontaktem s jinými psy, ale může se také šířit kapénkovou infekcí. Riziko je zvýšené v místech, kde je mnoho psů nebo kde jsou špatné hygienické podmínky. Hlavními příznaky onemocnění jsou horečka, slabost, ztráta chuti k jídlu, letargie, rýma a kašel, zvracení a průjem, které vyžadují odbornou péči.

TIPY PRO PREVENCI

Nejjednodušší léčba spočívá v odpočinku a vyvarování se namáhavé činnosti. zajistěte psovi teplý a pohodlný pelíšek, dostatek tekutin a kvalitní krmivo, případně sirup proti kašli z veterinární prodejny. Pokud příznaky přetrvávají nebo se zhoršují, vyhledejte veterináře.

Pro prevenci onemocnění je také důležité zajistit správnou výživu a dostatek pohybu. Obézní psi i psi s podváhou jsou náchylnější k různým onemocněním. Krmiva pro psy se sklonem k obezitě jim mohou pomoci dosáhnout ideální tělesné hmotnosti, zatímco některá krmiva zajišťují přibývání na váze tím, že poskytují živiny bohaté na energii. Podávejte svému domácímu mazlíčkovi probiotika. Probiotické střevní bakterie, které budují střevní flóru, zlepšují rozklad a vstřebávání živin a podílejí se na produkci trávicích enzymů. Hrají zásadní roli při produkci vitaminů B12, B7 a K. Chrání před škodlivými mikroorganismy a mají tak funkci posilující imunitu. Při jejich nedostatku může dojít k poruchám trávení, zácpě a špatnému vstřebávání.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.