Proč by psi neměli jíst kočičí krmivo?

dog-cat-zik

Na kočičím krmivu je něco, co je pro psy neodolatelné. Většina psů, bez ohledu na plemeno, věk nebo dobré chování, ho vyčmuchá a s chutí se do něj zakousne, když může. Ale nezpůsobí to problémy?

Když jde o jídlo, není neobvyklé, že kočky a psi jsou zvědaví, co se skrývá v misce jejich chlupatého přítele. Občasná změna krmiva není nic hrozného, ale jakmile se stane součástí každodenní rutiny, je čas toto chování napravit.

Psí vs kočičí krmivo. Jaký je v nich rozdíl?

Někteří psi mají rádi krmivo pro kočky, protože má pro ně vyšší obsah tuku a bílkovin než konzervy. Vůně a složení se liší od toho, co běžně jedí. Jsou zvědaví a rádi všechno ochutnávají. Kočky jsou také zvědavé, a tak mohou někdy sníst i méně chutné a výživné krmivo vašeho psa. Kromě toho mohou být větší kousky pro kočky hůře stravitelné. 

Primární rozdíl ve stravě psů a koček spočívá v tom, že psi jsou všežravci, což znamená, že potřebují rostlinné živiny a živočišné bílkoviny. Kočky jsou naopak masožravci, což znamená, že potřebují více živočišných bílkovin a tuků a méně vlákniny. Kočičí krmivo obsahuje 26 % živočišných bílkovin, zatímco psí krmivo obsahuje 5 až 10 % léčivých přípravků. Pokud je část bílkovin v krmivu pro psy rostlinného původu, není to pro zdraví vaší kočky dobré. Kočičí krmivo obsahuje specifické živiny, které kočky potřebují, vitamin A a aminokyseliny zvané taurin. 

Kočičí krmivo obsahuje mnohem vyšší podíl bílkovin na bázi masa než krmivo pro psy. To může být důvod, proč je kočičí krmivo pro psy tak lákavé, protože má výraznou vůni a chuť. To, že po něm psi touží, však neznamená, že ho musí jíst. Pokud váš pes často jí hodně kočičího krmiva nebo pokud ho krmíte kočičím krmivem místo psího, mohou nastat komplikace, protože nebude mít dostatek živin, které potřebuje ke svému zdraví.

Je bezpečné krmit psa kočičím krmivem?

Psu, který jí kočičí krmivo - ať už jako příležitostnou pochoutku nebo místo vlastního krmiva - neškodí. Pro některé psy, například pro ty, kteří trpí rakovinou, vyhublostí, svalovou atrofií a ztrátou chuti k jídlu, může být kočičí krmivo ideální alternativou k mnoha psím krmivům. Obsahuje méně kalorií na porci a je bohatší na živiny než mnoho doma připravovaných krmiv. Pro ostatní psy se může konzumace kočičího krmiva jako příležitostného pamlsku stát problematickou, pokud existují důvody, proč není nadměrný příjem bílkovin nebo krmiva ideální. U psů s citlivým trávicím traktem může dojít ke zvracení. Psi s onemocněním ledvin nebo jater by měli jíst mírné množství bílkovin, aby pomohli těmto orgánům správně fungovat. A při nadváze, nebo u psů se sklonem k zánětu slinivky břišní by měla být podávána strava se sníženým obsahem tuku, aby se podpořil úbytek hmotnosti nebo omezil zánět slinivky břišní. U těchto zvířat může mnoho kočičích krmiv zhoršit zdravotní problémy. 

Jaké je řešení?

Oddělujte vaše domácí mazlíčky při jídle. To je povzbudí, aby v klidu snědli své vlastní jídlo.

Malé shrnutí na závěr

Psi jsou všežravci, a proto mají pestřejší stravu, která zahrnuje jak rostlinné, tak živočišné složky. Kočky jsou opravdoví masožravci, kteří jedí pouze živočišné bílkoviny, což znamená, že mají vyšší potřebu bílkovin a tuků než psi, proto kočky potřebují ze stravy jedenáct esenciálních aminokyselin, zatímco psi pouze deset. Další aminokyselinou, kterou kočky potřebují, je taurin. Pro splnění vyšších požadavků na živiny musí komerční krmiva pro kočky poskytovat vyšší koncentrace bílkovin, tuků a taurinu než krmiva pro psy. To znamená, že krmivo pro psy není pro kočky výživné.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.