Jak poznat, že pes trpí depresí?

deprese u psa

Deprese je porucha nálady, která způsobuje trvalý smutek. Často je spojena se ztrátou zájmu o běžné činnosti. U lidí se může pohybovat od mírných příznaků až po závažný a chronický stav, který narušuje každodenní aktivity. Léčba deprese obvykle zahrnuje léky a terapii, ale co psi? 

Ačkoli se psů nemůžeme zeptat, jak se cítí, můžeme rozpoznat příznaky, které mohou svědčit o tom, že trpí depresí.

Jaké jsou příznaky deprese u psů?

Je těžké si představit, že by náš přítel vrtící ocasem mohl propadnout depresi, ale psi jsou ve skutečnosti stejně náchylní jako lidé. V závislosti na příčině může mít deprese mnoho podob. Může mít sníženou chuť k jídlu nebo v závažných případech může přestat jíst a pít úplně. Může spát více než obvykle nebo být nevyspalý a působit letargicky. Vyžaduje více náklonnosti nebo se více upne na svého majitele. Zdržuje se na místech, kde jeho bývalý majitel nebo kamarád na hraní trávil většinu času. Štěká častěji a hlasitěji než obvykle, se spontánním vyprazdňováním nebo močením. Chová se neobvykle agresivně vůči lidem nebo jiným zvířatům a je neustále unavený. U domácích zvířat se mohou v závislosti na situaci objevit i další příznaky deprese, smutku nebo úzkosti. Pes se schovává, odmítá si hrát nebo chodit na procházky a stáhne ocas pod sebe. Jednou z jeho oblíbených zábav je kousání nebo ničení nábytku a jiných předmětů.

Ne všichni psi rádi běhají nebo chodí za aportkem, takže nedostatek pohybu nemusí být jediným příznakem deprese vašeho psa, ale často tomu tak je. Pes v depresi nebo smutný pes nebude mít stejnou hladinu energie jako dříve a nebude se tolik těšit na hru nebo cvičení.

Zvířata si neolizují srst nebo tlapky jen proto, aby byla čistá. Někdy to dělají proto, aby se cítila lépe. Ačkoli to není běžný příznak deprese u psů, není to nic neznámého a může to být určitým vodítkem.

Štěňata instinktivně používají ke komunikaci s matkou kňučení nebo štěkání a mohou se k této metodě uchýlit i v dospělosti, pokud poznají, že na ně reagujete a vnímáte jejich potřeby.

Je normální, že naši domácí mazlíčci chtějí zvýšenou pozornost a útěchu, když se cítí v depresi. To se často stává, když jejich smutek souvisí s pocity bolesti, nemoci, osamělosti nebo nudy. Pokud jste se svým chlupatým přítelem dlouho, měli byste být časem schopni interpretovat jeho výrazy tváře, jednání a hlas.

Co způsobuje depresi u psů?

Pokud máte podezření, že váš pes trpí depresí, zamyslete se nad tím, co se v jeho životě změnilo nebo mění, například jeho prostředí. Jakákoli významná změna v běžném denním režimu zvířete může způsobit stres nebo depresi. Může ji vyvolat chronická bolest nebo chronické onemocnění, trauma (například zranění nebo týrání), nedostatek duševní nebo fyzické stimulace, zejména u energických nebo pracovních psů. Může ji vyvolat strašení, příchod nového člena rodiny (člověka nebo domácího mazlíčka) a dlouhodobá osamělost. Pokud ztratí milovaného majitele nebo jiného domácího mazlíčka, se kterým trávili hodně času, mohou se také dostat do trvalé deprese, protože jsou také schopni truchlit. Většina zvířat vykazuje známky deprese již při příchodu do útulku.

Zvířata mohou pociťovat soucit se svými majiteli, včetně deprese. Studie ze Švédska z roku 2019 zkoumala dlouhodobé koncentrace stresových hormonů u lidí a jejich domácích mazlíčků a zjistila, že psi mají podobnou hladinu stresu jako jejich majitelé. Vědci dospěli k závěru, že psi spíše odrážejí úroveň stresu svých majitelů, než že by majitelé reagovali na stres svých psů. Psi vědí, kdy jsme šťastní nebo smutní, a naše nálady je mohou ovlivnit. 

Ne vždy se jedná o depresi

Naneštěstí se příznaky deprese u psů mohou podobat příznakům některých onemocnění. Chronická bolest je u starších domácích mazlíčků často zaměňována za depresi, a aby toho nebylo málo, stres z deprese může vést k základním zdravotním potížím.  

Stárnutí mozku psa může ovlivnit paměť, učení a reakce na určité podněty. Může mít příznaky podobné depresi. Pokud se u vašeho zvířete zdánlivě bezdůvodně objevují příznaky podobné depresi, měl by váš veterinář vyšetřit příčinu. K veterináři ho vezměte také v případě, že příznaky deprese doprovází i jiné příznaky, jako je zvracení, průjem, silná letargie, výrazná agresivita nebo časté vyprazdňování.

Jak pomoci psovi v depresi

Stejně jako u lidí, i u každého psa se deprese a její následky mohou projevovat jinak. Chcete-li mu pomoci, musíte zjistit, co příznaky způsobuje. Naštěstí jsou psi poměrně odolná stvoření. Po události vyvolávající depresi mohou malé změny výrazně ovlivnit jejich emocionální stav. Zde je několik nápadů, které mohou být užitečné.

Pokud vašemu mazlíčkovi chybí chlupatý kamarád, vztah s jiným psem může zaplnit prázdnotu. Adopce jiného psa může také pomoci, ale je to rozhodnutí, které by nemělo být učiněno jen proto, aby ho rozveselilo. Přivést si domů nového domácího mazlíčka je ještě větší zodpovědnost, a pokud váš současný pes nového nepřijme, může se situace ještě zhoršit. Někdy mohou být noví psi zdrojem stresu a vzrušení, což může způsobit další problémy. Místo toho ho vezměte do psího parku, na skupinové kurzy nebo do psí školky, kde může trávit čas s jinými zvířaty.

Zvyšujte psychickou a fyzickou stimulaci. Choďte se psem na delší procházky nebo mu kupte interaktivní logické hračky. Ty jsou navrženy tak, aby stimulovaly psí mozek.

Je přirozené, že se svému psovi chcete více věnovat, když je v depresi. To samo o sobě není špatné, ale snažte se ho příliš nehladit ani neutěšovat. Přílišné utěšování z naší strany může ve skutečnosti smutné chování posílit.

Procesu zotavení pomůže, když se ujistíte, že váš čtyřnohý přítel ví, co denně dělá. Znuděná zvířata jsou často úzkostná nebo depresivní. Než odejdete do práce, ujistěte se, že má váš pes dostatek pohybu. Poskytněte svému pejskovi dostatek hraček, které ho zaměstnají, což může pomoci omezit jeho úzkost.

Existuje lék na psí deprese?

Přestože se psi mohou z deprese často vyléčit, pokud dostanou od svých majitelů trochu více lásky a pozornosti, může vám veterinář doporučit také léky, jako jsou antidepresiva nebo léky proti úzkosti. Ty mohou pomoci uklidnit jejich nervy, pokud jejich deprese nevykazuje žádné známky zlepšení. Léky mohou být obzvláště užitečné pro zvířata, která se bojí, jsou úzkostná a procházejí obtížnými situacemi.

Pamatujte si: Deprese a úzkost mohou být příčinou onemocnění, takže pokud se váš pes zdá být nervózní nebo letargický, je třeba nejprve naplánovat návštěvu veterináře. Nežádoucí chování by se obecně nemělo trestat a obzvlášť to nefunguje u zvířat trpících depresí nebo úzkostí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.