Psi a žárlivost

dog-feltekenyseg

O původu žárlivosti existuje několik teorií. Jeden z nich je evoluční historie těchto zvířat. Každý pes ve smečce ví, kdo je dominantní a kdo má právo na potravu, úkryt nebo partnerství. Žárlivost u psů může být spojena s jejich snahou udržet si své postavení v hierarchii a zabezpečit své zdroje. U obou zvířat může žárlivost také souviset s emocionální vazbou na jejich majitele. Psi a kočky jsou schopni si vytvořit silné pouto s lidmi, které považují za své rodinné členy. Když se majitel věnuje jinému zvířeti nebo lidem, může to vyvolat žárlivost.

Kdy máme mít podezření, že náš domácí mazlíček žárlí?

Kdykoli dojde k významné změně v prostředí vašeho psa, může to vyvolat nejistotu a žárlivost. Některé příznaky žárlivosti u psa jsou nápadné, jiné jsou méně zjevné.

    • Pes může pociťovat zvýšenou potřebu vaší pozornosti a blízkosti.
    • Stává se agresivní vůči kočce a může se jí snažit napadnout.
    • Pes může kočku ignorovat, dělat jakoby neexistovala.
    • Násilné chování v podobě štěkání, tak, aby kočku vystrašil a vyhnal z místnosti či domu. 

Jaký mají důvod k žárlivosti?

Mnoho situací vyvolává u psa ochranitelské, žárlivé a majetnické chování, ale obvykle k nim dochází, když je naše pozornost zaměřena jinam.

Často se vyskytují v následujících případech:

Přivedení štěněte domů může být pro domácího mazlíčka, který může vykazovat známky agrese vůči novému přírůstku, emocionálně rozrušující. Druhé zvíře může mít pocit, že mu bereme veškerou naši lásku a pozornost.

dog-feltekenyseg2

Žárlivost můžete zaznamenat, i když se k někomu nastěhujete. Někdy vás může pes napadnout nebo vás k sobě nepustí.

Když se stěhujeme do nového domova, stále něco uklízíme, vybalujeme věci. To může být pro našeho psa znepokojující. Neví, proč se věci mění, a obává se menší pozornosti.

Kočky jsou potenciálním soupeřem, psi na ně mohou jistě také žárlit. To se může ještě zhoršit, pokud kočky dostanou výsadu mimo jiné lézt na postel, pohovku nebo dokonce na kuchyňskou linku.

A vědci z Kalifornské univerzity dokázali u psů odhalit žárlivost, když jejich majitelé projevovali náklonnost k realisticky vypadajícím plyšovým psům. Když na plyšáka vlídně promluvili, náš mazlíček na něj křičel a reagoval nervózně.

Jak se vypořádat se žárlivým psem?

Ačkoli to může být zpočátku zábavné, žárlivost se může stát problematickým chováním. Psi mohou kousat malé děti, pokud jsou ponecháni bez dozoru, a mohou u nich vznikat úzkostné poruchy. Ale jsou věci, které můžeme udělat, abychom tomu předešli:

  • Začněte například s oblečením nebo přikrývkou, které mají novou vůni domácího mazlíčka nebo člověka. Psovi to dodá určitou jistotu a bude vědět, že nový domácí mazlíček či daná osoba patří do rodiny.
  • Když hladíme kočku, dopřejme láskyplný dotek i psovi. Každé štěně by mělo dostat odměnu, když dostane od staršího štěněte žvýkačku. Zjistili jsme také, že tato technika nám pomáhá podílet se na úspěchu výchovy štěněte. Dospělí psi mohou být vynikajícími vzory pro štěňata, která se teprve učí o různých věcech.

Každodenní rutina je významným rysem života našich čtyřnohých přátel. Každému zvířeti je třeba věnovat zvláštní čas jen na hraní a procházky s ním!

Psi mohou mít vlastní hračky nebo krmivo, proto je nezbytné mít vlastní výběh a prostor pro krmení. Důležité je, aby se zvíře mohlo v případě potřeby někam v rámci domu uchýlit. Vyvarujme se toho, abychom věnovali přílišnou pozornost jednomu zvířeti na úkor druhého.

Když držíte v náručí novorozené dítě, obejměte občas i svého domácího mazlíčka. Vyjděte si ve třech na čerstvý vzduch a nechte ho projít se vedle kočárku.

Když máte nového partnera, dejte svému čtyřnohému kamarádovi za odměnu pamlsky, aby si váš pes spojil dobrý pocit s vaší osobou, když mu je nabídnete. Umožněte jim jít společně na procházku a nechte svého mazlíčka společně s nimi vykonávat činnosti, které ho baví.

 

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.