Proč se někteří psi dívají na televizi?

dog-tea

Sedli jste si někdy po dlouhém dni ke sledování oblíbeného pořadu, a jen co jste dosedli, se na pohovce objevila malá chlupatá hlava, která zcela zakryla výhled? Sleduje váš pes skutečně televizi, když sedí před obrazovkou, nebo štěká? Co přesně je k obrazovce přitahuje? Sledují skutečně televizi stejně jako my? Zajímají je televizní pořady, které jsou pro ně připraveny?

Sledují psi opravdu televizi?

Někteří majitelé domácích mazlíčků vypozorovali, že jejich mazlíčky obsah na obrazovce velmi fascinuje. V televizních programech je mnoho věcí, které je přitahují. Některé z nich jsou vizuální, například pohyb, jiné souvisejí se zvuky vycházejícími z televizní obrazovky. Oči psů se od lidských očí velmi liší. Nevidí dobře zblízka, což může vysvětlovat, proč raději sedí v malé vzdálenosti před obrazovkou. Mají odlišné vnímání barev, protože jejich sítnice má pouze dva typy tzv. čípkových buněk, modré a žluté. Naproti tomu mají velké množství světločivných tyčinek, takže dobře vidí i v noci. Ve srovnání s lidmi mají naši domácí mazlíčci také odlišný pohled, zejména na starší zařízení. Pokud je obnovovací frekvence 55 Hz za sekundu, naše oči ji vnímají jako pohyblivý obraz, ale psi vidí pouze blikající světla do 75 Hz. Novější televizory, notebooky a stolní počítače a televizory naštěstí obnovují obraz vyšší rychlostí, takže si lepšího obrazu užíváme nejen my, ale i naši domácí mazlíčci.

Na co myslíte při sledování televize?

Je těžké zjistit, na co psi při sledování televize myslí, a zdá se, že někteří to berou vážněji než jiní. Přesto v televizi pravděpodobně rozpoznají jiná zvířata, reagují na psí štěkot, ale kreslené postavičky je nezaujmou. Šest z deseti dotázaných majitelů psů uvedlo, že jejich mazlíček má oblíbený televizní pořad, což se zdá být trochu pochybné, ale teoreticky je to možné. Někteří psi se schoulí na pohovce čelem k televizi, ale možná ve skutečnosti nic nesledují, jen chtějí být se svým majitelem. Ve velké míře však spoléhají i na jiné smysly, například na čich, který při sledování televize zřejmě není relevantní. Protože zvířata v televizi nemají žádnou vůni, je pravděpodobné, že psi poznají, že nejsou skutečná. Přesto často reagují na zvuky, které zvířata v televizi vydávají. Proto by bylo vhodné vyhýbat se pořadům, v nichž vystupují zvířata v nouzi. Psi, kteří se spoléhají na svůj zrak a sluch, projeví o televizi větší zájem. Mezi tato plemena patří teriéři a vipeti. Naopak u loveckých psů, kteří spoléhají na svůj čich, je zájem méně pravděpodobný.

Proč někteří psi televizi sledují a jiní ne?

Různá plemena mají různé zrakové schopnosti, takže někteří psi vnímají, co se v televizi vysílá, lépe než jiní. Někteří se nechají obrazem na televizi snadněji oklamat, zatímco jiní jsou o něco citlivější na to, že to, co vidí, není skutečné.

Jaké televizní pořady se jim líbí?

Obecně dávají přednost pořadům, ve kterých se objevují zvířata v pohybu. Pokud chcete vyzkoušet, zda vaše zvíře televize zajímá, vyberte pořad o přírodě s velmi aktivními zvířaty. Mohou to být jejich chovní kamarádi, kočky, veverky, ptáci nebo jakýkoli tvor, který je pro ně v reálném životě zajímavý. Pak sledujte jejich reakce a zjistěte, zda se jim líbí, co vidí. Sleduje jeho oko, co se děje? Vrtí spokojeně ocasem, nebo se tváří smutně a vrčí? V současné době existují kanály věnované psům. Psí televize prý psa uklidňuje a uvolňuje a modré, žluté a zelené barvy na obrazovce mu tuto činnost zpříjemňují. Je více než pravděpodobné, že psi dávají přednost sledování televize se svými páníčky. Když jsou sami, mají tendenci se schoulit ke spánku. Pokud se však zdá, že je váš mazlíček zaujatý různými pořady, pravděpodobně si neuděláte medvědí službu, když necháte televizi zapnutou, v případě, že necháte psa doma. Poslouchání televize nebo rádia může pomoci, aby to rychleji uteklo, než dorazíte. Přepněte hlasitost na nízkou. Sedění před obrazovkou nenahradí venkovní hru a pohyb, ale když jsou před námi dny plné pracovních povinností, zapnutá televize pomůže vašeho psa odreagovat od toho, aby se cítil osamocený. 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.