Běžkování se psem

Myslíte si, že už vám zimní sporty nemají co nového nabídnout? Že už jste vyzkoušeli téměř vše? Sjezdové lyžování, skialpy, snowboarding,... A co skijöring, pro ty z vás, kdo máte doma čtyřnohého parťáka? Skijöring neboli běžkování se psem se od klasického lyžování liší v tom, že lyžař kromě síly vlastních svalů využívá k pohybu tažnou sílu svého psa.

Historie skijöringu

Skijöring pochází ze Skandinávie a je to zimní varianta cannicrossu. Člověk je připoutaný k psovi pomocí vodítka s amortizérem a pohybuje se na běžkách. Principem je, aby pes lyžaře táhnul. V České republice se zrodil skijöring v severních Čechách a první závody v psích spřežení se konaly v Peci pod Sněžkou roku 1985. Jednou z kategorií byl právě i skijöring.

Rádi byste tento sport vyzkoušeli i se svým pejskem? 

Jak začít s tímto sportem?

Skijöring vyžaduje dobrou fyzickou přípravu a harmonii mezi vám a psem, proto je ideální začít canicrossem, u kterého se se svým psím parťákem naučíte spolupracovat a vybudujete si dostatečnou kondici.

Pes by měl umět základní povely pro zastavení, rozběhnutí se a zatočení doprava či leva. V našich klimatických podmínkách je nemožné trénovat celoročně, někdy i zima je nepříznivá na nedostatek sněhu, přesto kondici svou i psa můžete trénovat nejen na běžkách. Během sezóny bez sněhu můžete trénovat např. canicross nebo bikejöring (pes je připoután ke kolu). V létě vám zase výbornou fyzičku zajistí plavání nebo dlouhé procházky.

Pokud jste hledali způsob, jak spojit milovaný sport s láskou vašemu čtyřnohému mazlíčkovi - bingo! Skijöring by mohl být sport pro vás. Připravte se však na to, že vás to bude stát mnoho fyzických sil.

bezkovani-se-psem

Pro koho je vhodný?

Skijöring je vhodný pro každého, kdo chce zkusit něco nového a zároveň miluje sport. Co se týká plemen psů, není žádné omezení, více se však využívají větší a sportovnější plemena, která tento sport milují. Ačkoli vám pes tahem pomáhá, stále potřebujete dobře posílené břišní svaly a dolní část zad, abyste udrželi rovnováhu.

Jaké vybavení budete potřebovat?

Nejdříve se zaměřte na svou výbavu - samozřejmostí je kvalitní sportovní oblečení, běžky a hole. Dále budete potřebovat speciální bederní pás, ke kterému připnete vodítko. Vodítko spojující běžkaře se psem o délce asi 2,5 m a vybavené tlumičem nárazů. 

Pes by měl nosit kvalitní postroj, který mu umožní volný a zdravý pohyb.

TIP: Pokud sněhové podmínky dovolí a vyrazíte se svým čtyřnohým parťákem vyzkoušet skijöring, dejte si pozor a předem si zjistěte na jaké běžkařské tratě se psem můžete.

KRMIVO PRO AKTIVNÍ PSY-2

Kde běžkovat se psem

Obecně platí, že na frekventované a známé běžkařské tratě není ideální se psem vjíždět. Pokud začínáte, zvolte raději vedlejší běžkařské trasy. Pokud budete ohleduplní a nebudete ničit upravenou stopu, tak vás ostatní běžkaři nejspíše dobře přijmou. Ideální pro začátečníky je např. Rokytnice nad Jizerou, kde není na běžkařských tratí omezen vstup psům.

TIP: Začtěte se do článku, kde zjistíte, kam můžete se svým pejskem vyjet na běžky.

Pokud situace dovolí a budete moci vycestovat do zahraničí, pak vyzkoušejte trasu v rakouském Seefeldu. U vchodu a na několika místech dvoukilometrové silnice jsou značky, které vás informují, že psi jsou zde vítáni! Trasa je dobře připravená, upravená a jsou na ní dokonce i umístěné koše na psí exkrementy.

Skijöring je další kynologická disciplína, při které si můžete užít aktivitu se psem v krásné bíle zasněžené krajině. Pokud milujete sníh a lyžování nebo běžkování a váš pes rád běhá, mohl by to být pro vás dokonalý sport.




Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.