Pes v posteli - ano či ne?

sleep-with-dog-2

 

Spát v jedné posteli nebo ložnici se svým domácím mazlíčkem se v moderní době neujalo. Domorodí Australané takto často odpočívali se svými psy nebo dingy, aby se zahřáli a ochránili před zlými duchy.

Psi totiž mohou v noci štěkat, několikrát se vzbudit a šlápnout na svého majitele, když se procházejí po posteli, a rušit je tak ve spánku - je však také nesporné, že mít v noci v posteli přituleného domácího mazlíčka je mimořádně prospěšné pro vaše zdraví. 

Žádná pravidla

Kde bude náš pes spát, je osobní rozhodnutí, které závisí na zdraví a chování nás i našeho mazlíčka, ale může ho ovlivnit i spousta dalších věcí. Bohužel se moderní kultura zaměřuje spíše na negativní aspekty společného spaní než na jeho výhody. Určitě se ve vašem okolí najdou lidé, kteří si myslí, že pes by měl být na podlaze nebo ve vlastním pelíšku, ale neexistují žádná striktní pravidla, jak by se pes měl chovat a žít se svým majitelem v domácnosti. Panuje přesvědčení, že nechat psa spát v posteli může způsobit dominantní a potenciálně agresivní chování. Tento mýtus vychází z tzv. teorie dominance: myšlenky, že my lidé bychom měli svým psům důsledně dávat najevo, že jsme vůdci smečky. Výzkumníci chování psů však tuto teorii vyvrátili. Psi obecně chápou, že nejsou hlavou rodiny.

Proč je dobré spát se psem

Průzkum ukazuje, že téměř polovina majitelů domácích mazlíčků sdílí se svým mazlíčkem postel nebo ložnici. Lidem trpícím depresemi nebo úzkostmi může prospívat, když s nimi pes nebo kočka v noci spí, protože hebké, chlupaté zvířátko na ně může působit uklidňujícím dojmem. Spánek se čtyřnohým společníkem uvolňuje v mozku hormon dobré nálady zvaný oxytocin, který pomáhá vyvolat mozkové vlny theta spojené se spánkem REM, zmírňuje úzkost a stres a snižuje krevní tlak. Psi poskytují pocit bezpečí a lidé se špatným spánkem mohou lépe odpočívat s vědomím, že je jejich domácí mazlíček upozorní na noční nebezpečí, například na požár nebo vetřelce. V neposlední řadě psi fungují také jako "hřejivá podložka".

Zvíře, které tráví spoustu času samotné, zatímco členové rodiny jsou v práci nebo ve škole, se může cítit izolované. Společné spaní mu může pomoci důvěřovat svému majiteli a posílit pouto s ním. Jednou z nejdůležitějších věcí, které můžeme svým domácím mazlíčkům dát, je láska, protože jsou to také cítící bytosti. Jedním ze způsobů, jak jim to vyjádřit, je umožnit jim spát s námi. 

Proč není spaní se psem dobrý nápad

Někteří majitelé psů se svým mazlíčkem v posteli nespí tak dobře, protože se rozčilují, když se zvíře hýbe, chrápe nebo vydává ve spánku jiné zvuky. Nedostatek spánku může způsobit náladovost a může ovlivnit imunitní systém, což může mít vliv na celkový zdravotní stav. Naučíte-li psa spát u vašich nohou, snížíte tím pravděpodobnost, že se probudí, když se začne hýbat. Někteří psi nejsou agresivní, ale jednoduše přehnaně reagují, když je někdo v noci vzbudí. Pokud svého mazlíčka něčím vylekáme, nemusí mít v úmyslu nás kousnout - ale neúmyslné kousnutí bolí stejně, jako kdyby to udělal úmyslně.

I ti, kteří netrpí alergií na domácí zvířata, mohou při spaní se psem pociťovat příznaky alergie. Když jsou psi venku, prach a pyl se může nalepit na jejich srst a dostat se na postel. Koupání psa a časté praní lůžkovin sníží expozici alergenům, což může vašemu zvířeti umožnit znovu získat místo na posteli. Nicméně těm, kteří trpí astmatem, alergiemi nebo chronickou obstrukční plicní nemocí, spaní s chlupáčem rozhodně nedoporučujeme!

I čistý a dobře ošetřovaný pes může přenášet parazity, včetně blech, klíšťat a roztočů, které může přenést na člověka. Pokud chcete, aby se váš čtyřnohý přítel stal vaším dlouhodobým spolubydlícím, věnujte ochraně před vnějšími i vnitřními parazity ještě větší pozornost.

Každý pes je jiný

Tělesná teplota některých psů může být při spánku v posteli příliš vysoká, proto raději leží na chladné podlaze. Jiní rádi mění místo spánku několikrát za noc, nejprve spí na podlaze v kuchyni, pak na rohožce v koupelně a později na gauči. Někteří psi dávají přednost spánku v posteli, ale ne se svým majitelem, zatímco jiní ne, protože jejich majitel je neklidný spáč a mohl by je rušit ve spánku. Naštěstí psi nejsou o spánek ochuzeni, ani když mají neklidnou noc, protože mají čas na odpočinek během dne.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.