Pomoc! Můj pes doma značkuje

Značkování močí u psů

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč váš pes močí na tolika místech, když ho jdete venčit? Toto chování se nazývá značkování močí, ale může se stát nepříjemným, pokud to váš mazlíček dělá uvnitř. Jak ale rozlišit "nehody" při močení od značkování močí a jak zabránit tomu, aby náš pes močil doma?

Jde o běžný jev

U většiny psů začíná značkování močí obvykle v době, kdy pes dosáhne pohlavní dospělosti, což může být mezi 6 a 12 měsíci věku, v závislosti na velikosti a plemeni zvířete. Jedná se o přirozené a instinktivní chování, které provádějí jak samci, tak i samice, ale častější je u prvně jmenovaných. V jejich mysli je značení teritoria v malém množství jen jednoduchým způsobem, jak pozdravit nebo zanechat vzkaz pro své partnery, kteří mohou být poblíž. Je to pro ně naprosto normální a instinktivní způsob vzájemné komunikace, který používají už od pradávna.

Podle jejich názoru je to naprosto normální a instinktivní způsob komunikace.

Proč musí psi na všechno "čůrat"?

V domácnostech s více psy mohou psi, zejména stejného pohlaví, soupeřit o dominanci, což může vést ke vzniku skvrn od moči. Vaše zvíře může také považovat dvůr a dům za své území, takže si je může také označkovat.

Někteří psi to na určitých místech dělají opakovaně, aby se ujistili, že ostatní domácí zvířata vědí, že je to jejich území. Tento jev se objevuje také tehdy, když se v blízkosti vašeho domu nebo bytu vyskytují zvířata. Vaše zvíře se může cítit jejich přítomností ohroženo a myslí si, že si potřebuje označit hranice svého teritoria.

Samci si také značkují, když je v jejich blízkosti fena, která je v zápalu boje. Jedná se o běžný způsob, jak je k sobě přilákat. Pokud je v domácnosti jeden nebo více psů a panuje mezi nimi napětí nebo neshody, může zvíře také začít značkovat. Na to vás může připravit i vzrušující situace.

Někteří psi jsou rozrušení, když se změní prostředí, ve kterém žijí, nebo když se přestěhují se svými majiteli do nového domova. Nový nábytek, předměty a lidé se pro ně mohou stát terčem. Protože změny mohou vyvolávat úzkost, psi začnou značkovat močí. Totéž se může stát, pokud zvíře zůstane doma samo, což špatně snáší a začne být úzkostné.

Někteří lidé si všímají, že křik na psa může způsobit počůrání, proto se svého psa snažte nelekat. Stejně tak nekontrolovatelná radost obzvláště u štěňat může vést k loužičce na podlaze. A rozhodně to není něco, za co byste měli psí mládě trestat. 

značkovače psí moči

Jak zabránit čůrání psů v domě

Existuje mnoho způsobů, jak tento problém řešit. Prvním krokem je zjistit základní zdravotní příčiny, například vyloučit infekci močových cest, proto vezměte psa k veterináři. Pokud veterinář nezjistí nic špatného, může pomoci i kastrace. Kastrovaní psi přestanou značkovat močí během několika týdnů nebo měsíců po zákroku, zatímco feny přestanou téměř hned.

Důkladně vyčistěte močí znečištěné povrchy v domácnosti. Důležité je používat účinné čisticí prostředky. Pokud váš domácí mazlíček stále značkuje močí, tak pravděpodobně zápach stále přetrvává a je potřeba místo znovu vyčistit.

Pokud je v domě prostor, který váš pes značí, pokuste se ho nejprve zablokovat, například bezpečnostním schodištěm nebo dveřní mříží.

Když se zvíře chystá značkovat, odveďte jeho pozornost plněním nějakého úkolu nebo hrou, která ho tam nasměruje natrvalo. Když se to podaří, odměňte ho pamlskem.

Nikdy psa netrestejte za značkování močí! Trestání může způsobit další trápení, které může problém jen zhoršit. Naproti tomu, pokud vidíte, že se začíná pomočovat, přerušte ho rázným ne a odveďte ho ven. Když se venku vyčůrá, odměňte ho pochvalou a pamlsky. Ujistěte se, že ho často berete ven močit.

Pokud dokážete identifikovat faktory, které způsobují úzkost vašeho zvířete, odstraňte je. Příchod nového přírůstku může našeho čtyřnohého přítele učinit obzvláště zranitelným, proto se při setkání s miminkem ujistěte, že jste vyladili poslední z nich. Ujistěte se, že ho chválíte, hladíte nebo odměňujete za jeho klidné chování v blízkosti malého, aby s ním měl pozitivní asociace. Psi se nepočůrávají ani nevyprazdňují ze špatné nálady nebo ze žárlivosti. Pokud se vyčůrají do tašky na pleny dítěte, není to proto, že by žárlili nebo neměli dítě rádi. Toto chování vyvolávají neznámé pachy a zvuky spojené s novorozencem.

Vyznačte si místa před domem nebo na trase procházky, kde si je můžete označit. Naučte ho tato místa rozpoznávat, a odměňte jej, když je označí.

Zdroj:

https://www.petmd.com/dog/behavior/urine-marking-dogs

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.