Doplňky stravy pro psy: co je nejlepší volba?

7J9C0298a-min

Existuje pět důvodů, proč přidávat psovi do stravy různé živiny. Jedním z nich je kompenzace nedostatku určitých živin, druhým je terapeutický nebo preventivní účinek proti případnému onemocnění.

Někdy se nedostatek živin zjistí, když se psovi provede krevní test za účelem posouzení jeho stavu. Pokud má pes nedostatek určité živiny, může její doplnění výrazně zlepšit jeho zdravotní stav. Vyrovnání i minimálního nedostatku živin může mít pozitivní vliv na psy, kteří se zdají být zdraví. Jejich srst je často hustší a lesklejší a mohou zmizet lupy. Podle odborníků na holistickou výživu je to proto, že některé mikroživiny a stopové prvky již v půdě zcela chybí, takže zvířata, která jsou hlavním zdrojem potravy psa (skot, ovce, kuřata), je neobsahují ani v mase.

Léčebné dávky

Častým důvodem doplňování krmiva pro psy je optimalizace množství určitých živin pro terapeutické nebo preventivní účinky. Je třeba dbát na správné dávkování, protože nadměrné doplňování může způsobit řadu problémů. Například při předávkování vápníkem může u mladých psů způsobit nejrůznější deformace kostí. U velkých plemen může totéž vést k problémům s klouby, protože vápník ve vazbě na jiné minerály může vyvolat zánět. Velmi nebezpečné lékové interakce mohou nastat, pokud se některé byliny užívají s některými léky. Pro jejich bezpečné užívání byste se měli poradit s veterinářem, který je obeznámen jak s léky, tak s bylinami. Příkladem je vrbovka, která interaguje s aspirinem. Na rozdíl od lidí si psi vytvářejí vlastní vitamin C. Pokud svému domácímu mazlíčkovi podáme maximální denní dávku vitaminu C, přestane si pes vitamin C sám vyrábět. A pokud tuto maximální dávku náhle vynecháme, může se u nás dokonce dočasně vyvinout kurděje. Nadměrné dávky glukosaminu mohou někdy způsobit žaludeční potíže a ztrátu chuti k jídlu.

Terapeutické doplňování může zahrnovat například krmení psa se specifickými zdravotními problémy (např. alergie). Vyšší dávky živin, které pomáhají tělu efektivněji fungovat při konkrétním problému. Například v sezóně podávání antioxidačních vitamínů C a E psům s pylovou alergií. Preventivní suplementace je snahou předejít vzniku onemocnění. Má však smysl pouze tehdy, pokud je výskyt onemocnění pravděpodobný a pokud bylo prokázáno, že tento konkrétní doplněk mu předchází. Příkladem může být používání jodových doplňků k prevenci onemocnění štítné žlázy u zlatých retrívrů, mezi nimiž je toto onemocnění velmi časté.

Jaké jsou nutriční potřeby vašeho psa?

Pět základních živin, které pes potřebuje, jsou: bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky a vitamíny. Ty by měly být součástí běžné stravy zvířete, protože se podílejí na všech základních funkcích organismu. Nejzdravějším krmivem pro psy je libové kuřecí nebo krůtí maso bez kůže a kostí. Hovězí maso, syrová nebo vařená játra (ne častěji než jednou týdně, aby nedocházelo k hromadění vitaminu A) a většina ryb včetně tuňáka a lososa. Pokud máte psa určitého plemene, mohou mu ke spokojenému, zdravému a aktivnímu životnímu stylu velmi pomoci doplňky stravy nebo vitamíny. Někteří psi mohou vzhledem ke genetickým předpokladům vyžadovat doplňky již od útlého věku. Obecně lze říci, že pokud je vašemu psovi méně než šest let a zdá se být v podstatě zdravý, doporučuje se mu podávat pouze několik věcí. Některé doplňky stravy zvyšují výkonnost a odolnost a vedou k okamžité a rychlé obnově fyzické a duševní síly zvířete.

Doplňky stravy při různých zdravotních problémech

Většině psů prospívají trávicí enzymy a probiotika. Pokud je vašemu psovi více než šest let, měl by začít předcházet degenerativním onemocněním (artritida a kloubní problémy), které mohou v tomto věku začít. Pak by se mělo uvažovat o glykosaminoglykanu (GAG) a vitamínu C a E. Existují přípravky na ochranu kloubů obsahující extrakt ze žraločí chrupavky, vitamin C, denaturovaný kolagen a glukosaminoglykan, jedním z nich je Mister Mix Iperartoflex Dogs.

Pro štěňata do 12 měsíců věku se doporučuje Mister Mix Iperartoflex Junior Dogs, který pomáhá rozvíjet správnou pohyblivost kloubů. Přípravek podporuje správnou tvorbu kolagenu, čímž přispívá k posílení kosterního svalstva. Obsahuje hydrolyzovaný kolagen, chondroitin sulfát, glukosamin, omega-3 mastné kyseliny, esenciální aminokyseliny a vitamin C s postupným uvolňováním.

Vynikající pro péči o srst je Mister Mix Biotin Forte Dogs, bohatý na D-biotin, chelát zinku a omega-3 mastné kyseliny. K léčbě revmatoidní artritidy a kardiovaskulárních onemocnění lze Mister Mix Iper Effe Dogs používat také preventivně. Přípravek přidává k základní stravě bohatý zdroj polynenasycených omega-3 mastných kyselin.

Pro zlepšení funkce jater, léčbu příznaků ekzému, dermopatie a detoxikaci je vynikající Mister Mix Epato Dogs, který obsahuje vitamin B, aminokyseliny, mannan-oligosacharidy (MOS) a chelát zinku. Mister Mix Coprofagia Dogs je výborným pomocníkem při průjmových potížích, zatímco Mister Mix Iper Asco B-Carotene Dogs je vhodný pro zlepšení pigmentace a zvýšení plodnosti.

Pokud má váš domácí mazlíček střevní problémy, můžete zvážit také užívání probiotik nebo trávicích enzymů. Při anémii pomůže komplex vitamínů B. V krmivech připravovaných pro zvířata často chybí mastné kyseliny, zejména omega-3 mastné kyseliny, ačkoli jsou užitečné při mnoha zdravotních potížích, jako jsou kožní a srdeční problémy, prevence rakoviny a problémy s krevním oběhem a nehty.

Vitamíny a doplňky stravy jsou dobrou alternativou pro lidi, kteří nejedí dietně nebo jejichž psi se zotavují po nemoci či operaci. Jsou podpůrné zejména ve vlhkém a chladném počasí. Diety Mister Mix jsou kompletní krmiva, která vašemu psovi poskytnou všechny důležité živiny.

Před rozhodnutím o používání doplňků stravy je důležité poradit se s veterinárním lékařem!

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.