Proč je dobré krmit psa granulemi lisovanými za studena?

cold-pressed-dog-food

Krmení vašeho domácího mazlíčka za studena lisovaným krmivem pro psy namísto extrudovaného krmiva má nespočet výhod. Co však tento pojem skutečně znamená a jaké složky činí tento typ krmiva tak výjimečným?

Jak již název napovídá, krmivo lisované za studena se vyrábí při nízké teplotě a lisováním. To znamená, že biologická hodnota surovin je vysoká. Je vhodnější než syrové krmivo a pro psa mnohem lépe stravitelné ve srovnání s extrudovaným krmivem. Tím však výhody nekončí.

Co je to krmivo pro psy lisované za studena?

Termín lisované za studena nemá nic společného se složením, ale spíše s výrobou. Říká se mu tak proto, že se nevyrábí přidáním páry. Při výrobě extrudátů, které se vyrábějí při velmi vysokých teplotách, pára zahřívá směs složek na 120 °C, čímž se zničí značná část životně důležitých vitamínů, enzymů, vlákniny a živin. Naproti tomu při extruzi za studena se složky zpracovávají odděleně a vaří se při nízkých teplotách. Směs složek lisovaných za studena dosahuje během výroby díky tření teploty 60 °C. Tím se však složky nepoškodí, tj. nezmění se jejich biologická hodnota. Nižší teplota pomáhá zachovat enzymy citlivé na teplo a všechny přírodní chutě obsažené ve složkách. Díky šetrnému způsobu přípravy krmivo pro psy obsahuje fytochemikálie a antioxidanty z rostlin, které působí proti stárnutí a zabraňují poškození buněk, takže velmi působí preventivně proti nemocem. Díky tomuto procesu zůstává biologická hodnota všech složek krmiva nezměněna. Společnost Mister Mix Dog potvrzuje, že ve svých recepturách používá pouze ty složky, které prošly řádným a diferencovaným procesem vaření (rýže se nevaří, pouze pšenice, maso, ryby nebo zelenina). Extrahovaný sacharid neobsahuje surový škrob, ale je želatinizován v nejvyšší možné míře. Ta je způsobena tím, že sama o sobě dosahuje téměř úplné stravitelnosti, čímž dosahuje biologické hodnoty 95 %.

Takto vyrobené krmivo pro psy je plnohodnotným krmivem a většině psů chutná právě díky obsahu masa. Má nutriční výhody syrového krmiva, ale nevyžaduje žádnou přípravu v době krmení. Nevýhodou extrudovaného krmiva oproti krmivu lisovanému za studena je, že v žaludku zvířete bobtná, přidává se do něj škrob a barviva, umělá dochucovadla a konzervační látky. To neprospívá metabolismu a může způsobit zažívací problémy a nadýmání.

Další extra

Studené lisování surovin umožňuje krmivu lépe zachovat jeho syrovost, což váš pes ocení. Díky vysokému obsahu masa a zdravých extra složek poskytují granule lisované za studena vašemu psovi cenné živiny a energii, navíc neobsahují žádné zbytečné přísady. Šetrné složení poskytuje dokonalou rovnováhu vitamínů a minerálů a obsahuje bylinky, ovoce, zeleninu, esenciální mastné kyseliny, prebiotickou vlákninu, řasy a různé výtažky z buněčných stěn kvasinek.

Na rozdíl od granulí lisovaných za studena extrudáty v žaludku psa bobtnají a mají řadu dalších nevýhod: přidávají se do nich škroby, barviva, umělé příchutě a konzervanty. To neprospívá metabolismu psa a může způsobit zažívací problémy, prodloužení doby trávení a nadýmání. Výživová hodnota extrudovaného krmiva je mnohem nižší a jeho tvrdost může některým psům ztěžovat žvýkání. Pokud se obáváte, že je za studena lisované krmivo "tvrdé", máte možnost namočit ho do teplé vody. Vhodné pro štěňata a malé psy. Jak již název napovídá, krmiva lisovaná za studena se vyrábějí při nižší teplotě a jsou vystavena větší tlakové síle. Ve společnosti Mister Mix Dog používají stroj zvaný Cubing press, který pracuje při teplotě 60 °C a zajišťuje snadnou pasterizaci.

Extruze vždy zahrnuje míchání zdrojů sacharidů. Pára způsobuje, že teploty dosahují 140/150 °C. Může vyvstat otázka: je při tomto procesu želatinizace škrobů dostatečná, aby se staly součástí celkové směsi se zdroji sacharidů? Dále, zda si při tepelném působení 145 °C zdroje bílkovin zachovají požadované hodnoty aminokyselin, nebo se zhorší jejich kvalita. Stejné problémy vznikají i u vitaminů, pokud jde o jejich stabilitu a křehkost jejich cenných složek.

Další výhody

Stále více majitelů psů chce přejít na syrovou stravu, ale někdy je to obtížné a těžkopádné. Krmivo pro psy lisované za studena může poskytnout alternativu k syrovému krmení, a je také užitečné, pokud majitel plánuje cestu a nemůže převážet nebo skladovat různá krmiva v autě. Granule lisované za studena podporují trávení prostřednictvím trávicích enzymů a mají pozitivní vliv na metabolismus, čímž psovi dodávají okamžitou energii, což se projeví na jeho výkonu.

Krmiva Mister Mix Dog lisovaná za studena jsou bohatá na aminokyseliny, esenciální mastné kyseliny, které příznivě působí na kardiovaskulární systém, imunostimulátory a hrají roli ve zdravém fungování nervového systému. Vyberte si super-prémiová krmiva, která jsou pro vašeho mazlíčka nejlepší, a máme také řadu pro psi s nadváhou.

Jaké složky obsahuje krmivo pro psy lisované za studena?

Závěrem lze říci, že společnost Mister Mix Dog sestavuje svá krmiva v různém poměru v závislosti na životním stylu psa a ročním období: zdrojem sacharidů je dehydratované maso (které musí být podle zákona tepelně upraveno, aby se potlačil růst patogenních bakterií). Podobně jako u ryb jedlé oleje a jedlé tuky a vláknina získaná extrakcí inulinu. Mezi další složky patří kvasinky Saccharomyces Cerevisiae, frukto-oligosacharidy (FOS), mannan-oligosacharidy (MOS), dále komplex vitaminů, oligo- a mikroživiny a zdravé tuky.

Díky výrobnímu systému Mister Mix Dog je krmivo baleno teplé ve vakuově uzavřených sáčcích. Vakuové balení zaručuje vzduchotěsnost, která je dokonalým synonymem pro zachování kvality. Dlouhá trvanlivost znamená, že krmivo lze spotřebovat do 9 měsíců od výroby. Nezapomeňte, že přírodní antioxidanty, jako jsou vitaminy E a C, pomáhají chránit výrobek před oxidací. Pokud však dojde k jejich poškození během konzervace nebo ke snížení jejich množství, nebudou plnit svou funkci posilování imunity a nebudou schopny působit proti volným radikálům, které jsou zdraví škodlivé. To je další zásadní téma, o kterém budeme hovořit později.

Je důležité si uvědomit, že kvalitu nezajišťuje lisování za studena, lisování nebo peletování, ale vlastnosti použitých složek. Použití surových sacharidů není totéž jako jejich dokonalá želatinizace. Stejně jako biologická hodnota bílkovin apod. Další věcí, která je pro žaludek výhodná, je to, že při kontaktu s vodou a/nebo žaludečními šťávami se potraviny lisované za studena snadno rozpadají, zatímco extrudované potraviny v žaludku nabobtnají a zůstávají lepkavé. Představte si, jaký vliv má chování těchto dvou potravin na žaludek. Ve srovnání s extrudovanými potravinami mají za studena lisované potraviny hranatý tvar. Ty extrudované by se měly žvýkat, a ne polykat, dokud působí blahodárně na zuby. Dobrá chuť krmiv Mister Mix Dog pochází ze surovin. Nepoužívají se glutamáty a mnohem méně se dochucují.

Nechť se každý sám rozhodne, který způsob je pro jeho metabolismus lepší. Myslete na Více než 30 let zkušeností společnosti Mister Mix Dog a výrobní postupy, které se za tu dobu vyvinuly. Naše produkty jsou vyráběny z předvařených surovin za použití technologie za studena, aby byla zajištěna co nejsnadnější stravitelnost. Lépe fungují ledviny, energie poskytovaná vysoce želatinizovanými škroby pomáhá snižovat množství přijatých bílkovin. Výsledkem je větší vitalita, delší život a celková pohoda. Takže méně Mister Mixu je více!

Vy se také snažíte dát svému příteli to nejlepší. A Mister Mix Dog poskytuje dokonalé krmivo pro vašeho psa. Vycházíme z našich osobních zkušeností a jsme vždy připraveni poradit vám, jak vašemu psovi pomoci vyniknout.

 

 

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.