Proč jsou důležité bílkoviny v krmivu pro psy?

Stejně tak jako my i naši psi potřebují stravu bohatou na bílkoviny. Bílkoviny nebo také proteiny jsou totiž jedním ze základních stavebních bloků tkání a orgánů. Při dostatečném příjmu bílkovin je zdravé tělo schopné pokrýt veškeré nároky, ale pejsci, kteří se více pohybují, potřebují proteiny doplňovat mnohem častěji a ve větším množství. Záleží také na věku a velikosti vašeho miláčka. Kromě bílkovin je jedním z hlavních zdrojů energie u psů tuk. Je důležité dbát na vhodné vyvážení proteinů a tuků v psím krmivu. Nevyvážený poměr může vést k problémům s trávením, obezitě nebo nedostatku živin.

psi-krmivo

Krmivo Mister Mix Dog je zpracovávané za studena a díky tomu si udržuje všechny potřebné živiny pro vašeho pejska.

Požadavky na bílkoviny a tuky s ohledem na životní stádium psa:

Stádium

Bílkoviny %

Tuk %

štěňata

22 - 32 %

10 - 25 %

štěňata velkých plemen

22 - 32 %

8,5 - 17 %

dospělí mladí

15 - 30 %

10 - 20 %

dospělí starší

15 - 23 %

10 - 15 %

pracující psi

22 - 32 %

15 - 30 %

březí + kojící feny

25 - 35 %

min. 20 %

psi s nadváhou

15 - 30 %

7 - 10 %

Zdroj tabulky: zverokruh-shop.cz 

Kromě stavební funkce se bílkoviny podílí jako součást enzymů na celé řadě tělesných jevů, jako je trávení, výroba energie, ale především zajišťují správnou funkci obranyschopnosti organismu. 

 

Nejlepší volbou pro doplnění bílkovin jsou živočišné zdroje. Sice existují i rostlinné zdroje, ale ty se většinou používají spíše za účelem snížení nákladů na výrobu krmiva. Minimálně z krmiva vašeho pejska by měly být proteiny živočišného původu. Ty jsou pro psa nejlépe stravitelné, šetří játra, jsou mnohem chutnější a daleko bohatší na aminokyseliny.

Rozdělení

Rostlinné zdroje:

  • olejniny (lněné semínko,...)
  • kukuřičný/pšeničný gluten
  • luštěniny
  • obilná zrna
  • obilné klíčky

Nejvhodnějším rostlinným zdrojem proteinů je žito. 

Živočišné zdroje:

  • vejce
  • mateřské mléko
  • ryby
  • maso

Funkce proteinů v psí výživě

Bílkoviny jsou v psím krmivu nezastupitelnou živinou, bez které by se pejsek nemohl správně vyvíjet a růst. Jejich nedostatek by měl značný vliv nejen na svalový vývoj mazlíčka, ale i na jeho kůži a srst. Proteiny se podílí na několika metabolických funkcích, pomáhají nejen při trávení, ale i při výrobě energie. 

Kolik bílkovin by mělo krmivo obsahovat?

Dostatek proteinů je pro psa velice důležitý, ale pozor! Více je někdy méně a s ničím se to nesmí přehánět. Příliš vysoký obsah bílkovin v krmivu může pejskovi uškodit stejně tak, jako jejich nedostatek. Pokud má pes proteinů málo, nejen že se to projeví na jeho celkovém oslabení a na jeho srsti, ale také tím výrazně utrpí jeho imunitní systém. Organismus si neumí bílkoviny ukládat na později, bude se je tedy snažit všechny honem zpracovat, proto dávejte velký pozor, aby přísun bílkovin v krmivu nebyl nadměrný. To by mohlo totiž silně oslabit játra a ledviny vašeho mazlíčka. Kolik bílkovin je ideálních právě pro vašeho a psa a jejich vyvážení s tuky si přečtěte v tabulce Požadavky na bílkoviny.

Ať už máte doma štěně, velkého psa, nebo třeba pejska co má problémy s trávením, je vždy důležité sledovat správné vyvážení proteinů a tuků a na základě toho teprve volit vhodné krmivo. Štěňata potřebují mnohem více minerálních látek, bílkovin a vitamínů než dospělý pes. Je proto vhodné volit krmiva, která jsou speciálně obohacená o všechny důležité složky a určena právě pro pejsky ve vývoji. Pejsci, kteří mají potíže s trávením nebo je trápí jiné resorpční potíže, ocení zase stravu dietnější.

V obchodech jsou v dnešní době dostupná krmiva, která nezatěžují psí žaludek a jsou bohatá na všechny důležité látky, takže je zvládnou strávit i nemocní pejsci. Tato krmiva bývají také dělána tak, aby byla velice chutná, takže i pejsci, kteří odmítají jíst se po nich utlučou, a ani nepoznají, že mají nějakou dietu. 

Potřebují aktivní psi více bílkovin?

U aktivních pejsků je především důležitá volba zdrojů energie. Výběr vhodného krmiva má totiž vliv na kvalitu výkonu. Co se týče zdrojů energie, musíme u aktivních pejsků rozlišovat dny volna a dny tréninku. Stejně jako u sportovců, ve dny tréninků je ideální zvolit lehčí stravu, kterou si tělo snáze a rychleji přemění na energii. Pokud pejska čeká velká námaha, neměl by být krmen dvě hodiny před i po výkonu, aby bylo zamezeno riziku torze. Naopak když má zase váš mazlíček volno, dopřejte mu vydatnější stravu, klidně náročnější na trávení, jako je třeba zvěřina. 

Projevy nedostatku bílkovin u psa

Nedostatek bílkovin u psa poznáte na první pohled. Tělo je zesláblé, dochází k ochabnutí svalů, pes je bez energie, unavený. Odráží se to i na jeho kůži a srsti, která je hrubá a mastná. U fen se může snížit produkce mléka. Při dlouhodobé absenci bílkovin a podvýživě pejska dojde k tomu, že jejich ochablé tělíčko začne čerpat bílkoviny s krve a v extrémních případech může nastat smrt.

Projevy nadbytku bílkovin u psa

U citlivějších pejsků může nadbytek proteinů způsobit průjem a řadu trávicích potíží. Bílkoviny obecně nedokáže organismus ukládat na horší časy, musí je tedy zpracovat. A pokud má tělo nadbytek bílkovin, snaží se je rychle zpracovat a velmi se tím zatěžují játra a ledviny. 

Jak dodat psovi bílkoviny?

Nejsnazší je podávat psovi suchou stravu (granule) s vyváženým obsahem bílkovin. Nejlepším zdrojem proteinů jsou maso a ryby. Proteiny můžete pejskovi doplňovat i rostlinnou stravou, vždy však sledujte, zda krmivo obsahuje vyvážený počet tuků a bílkovin vzhledem k životnímu stádiu psa. Pokud vašemu pejskovi značně chybí bílkoviny a tuky, třeba protože nemá tak velkou chuť k jídlu, můžete mu zkusit dát kočičí stravu. Vzhledem k tomu, že jsou kočky vyloženě masožravci, je jejich strava o to bohatší co se týče proteinů a může tak mnohdy pejskovi pomoct. 

Jak poznat, že psovi nesedí krmivo?

Základní alarmující prvek, podle kterého poznáte, zda psovi krmivo sedí, je změna ve vylučování. Když si pejsek dojde na velkou a spozorujete jakékoliv změny přetrvávající déle než týden, je možné, že mu zkrátka zvolená strava nesedí. Dalšími příznaky může být změna kvality srsti, nebo nadměrná únava. 

Jak snížit bílkovinu v moči u psa?

Pokud má pejsek bílkovinu v moči, znamená to, že má potíže s ledvinami. Rozhodně se poraďte se svým veterinářem, jak v takovém případě postupovat. Někdy pomůže dietní krmivo, to má totiž vysoký obsah mastných omega-3 kyselin, které mohou zpomalit progresi chronického onemocnění ledvin. Vysoký obsah bílkovin v moči může také znamenat, že má váš pejsek infekci, nebo zánět, způsobený třeba kameny. Doporučuje se zvýšit příjem zeleniny a vlákniny a v každém případě navštívit veterináře.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.