Máte doma psího seniora? Poradíme, jak o něj pečovat!

Jaká jsou specifika krmení psích seniorů?

Psi ve starším věku snadno přibývají na váze, jelikož jsou méně aktivní. Proto je dobré u psích seniorů přejít na nízkokalorickou stravu. Krmiva pro starší psi jsou obecně bohatá na proteiny a obsahují malé množství kalorií, pomohou vám tedy udržovat optimální váhu vašeho pejska. 

psi-senior

Péče o klouby a kosti psa - prevence a léčba artrózy

Krmiva pro psí seniory také obsahují vyváženou směs živin a antioxidantů, které prospívají psím kloubům a jejich imunitě. Starší psi jsou méně aktivní nejen kvůli úbytku energie, ale především kvůli problémům s pohybovým aparátem. Osteoartritida a další kloubní onemocnění postihují nejen starší pejsky a způsobují tak jejich nadváhu, která zpětně zhoršuje kloubní problémy. Proto je důležité sledovat pečlivě kondici vašeho psa a při zaznamenání jakékoliv změny ať už v pohybu nebo tělesné formy, byste si měli domluvit schůzku s veterinářem, který vám poradí nejen různá cvičení, ale i další tipy, kterými můžete pejskovi pomoct.

Jedním z nejčastějších kloubních onemocnění je artróza. Artróza, někdy také osteoartróza nebo jinak degenerativní onemocnění kloubů dokáže vašeho mazlíčka pěkně potrápit. Vyvíjí se sekundárně jako následek jiného kloubního onemocnění, ať už jde o vady vývojové (dysplazie kyčlí, luxace čéšky), nebo o stavy po různých traumatech (přetržení vazu, šlachy). Méně častá je primární artróza, která se vyskytuje u pejsků trpících obezitou. 

Předejít artróze tedy není tak jednoduché, ale pokud vašemu mazlíčkovi věnujete dostatek času, chodíte s ním na pravidelné procházky a hlídáte jeho tělesnou kondici, má váš pejsek velkou šanci, že u něj artróza nenastane. Prevencí mohou být také kolagenové doplňky stravy, které přispívají ke správné funkci kloubů. 

Nejdůležitější je včasné odhalení nemoci. Jelikož je artróza bolestivé onemocnění, začne váš pejsek viditelně kulhat, nebude se chtít hýbat, mohou se objevit i změny nálad nebo nechutenství. Tyto příznaky byste neměli ignorovat a včas vyhledat pomoc veterináře. Ten vám doporučí vhodnou léčbu, přípravky na bolest a podpůrnou terapii, aby příznaky artrózy byly omezeny na minimum a váš pejsek mohl žít bez větších potíží.

Zdraví zubů a dýchacího traktu

Péče o zuby vašeho psa je stejně tak důležitá jako péče o vaše zuby. I pejsek potřebuje zubní kartáček a psí zubní pastu. Musíte pejskovi jeho zuby pravidelně čistit, aby nedocházelo k udržování bakterií v tlamě, díky kterým vzniká plak, který se pak mění v zubní kámen. Dobré jsou také žvýkací pamlsky, které nejen zabraňují hromadění zubního plaku, ale také skvěle bojují proti zápachu z úst a budou vašemu pejskovi moc chutnat. 

Starší psi častěji trpí na dentální problémy, proto je u nich ústní hygiena obzvlášť důležitá.V zubním plaku se totiž hromadí bakterie, které mohou způsobit problémy se srdcem nebo s ledvinami, proto není dobré podceňovat prevenci. A pokud váš pejsek čištění zubů vyloženě nesnáší a nenechá na sebe sáhnout, existují přípravky proti zubnímu plaku, které mu jednoduše přimícháte do krmení.

Psí senioři bohužel často trpí na onemocnění dýchacích cest. Chronické bronchitidy mohou postihnout psy všech velikostí a plemen, ale objevují se častěji u menších psů. Pokud váš pes začne kašlat, objeví se u něj změny v chování nebo jakékoli jiné příznaky nachlazení, určitě neváhejte a navštivte veterináře. Podívejte se na další rady, co dělat, když pes kašle.

Jak udržet psího seniora v pohybu?

I staří pejsci potřebují pravidelný pohyb. Váš pejsek toho sice už neujde tolik co za mlada, ale stále potřebuje pravidelné procházky. Nechte si poradit od vašeho veterináře, kolik zátěže pejsek zvládne a jaká cvičení jsou ideální pro udržení mobility a zdraví vašeho mazlíčka. Dobré je pejskovi přizpůsobit i domov, aby pro něj nebyl náročný co se týče fyzické zátěže. Pokud máte doma schody, můžete pořídit malou rampu, která starému psovi usnadní chůzi nahoru a dolu, nebo schodiště zatarasit tak, aby pejsek na schody nechodil. Pokud váš miláček trpí artritidou nebo jinými problémy, je vhodné zvážit koupi koberců, aby se mu neklouzaly tlapky a zbytečně se tak nenamáhal. Velkou pomocí jsou i ortopedické pelíšky a zdravotní lehátka, která pomáhají při vstávání a uléhání, a také částečně ulevují od bolesti kloubů. 

Pohoda a kvalitní spánek jsou důležité i pro psy

Stejně jako vy, i váš mazlíček potřebuje kvalitní spánek, aby se jeho tělíčko regenerovalo a nasbíralo dostatek energie. Nechte pejska pořádně vyspat. Přijde vám, že dlouho polehává? Možná vám to připadá, že je pes líný, ale není tomu tak. Dospělý pes skutečně potřebuje kolem 14 hodin denně, a pokud se jedná o nemocného nebo starého pejska, musí spát dokonce až kolem 20 hodin denně. Může to znít, jako příliš, ale v čase jsou započítané i jeho malé přestávky a šlofíky během dne. 

stary-pes

Jak dlouhé procházky se starým psem?

Kolik fyzické zátěže váš pejsek snese, zvládne dobře posoudit jen veterinář. Záleží také na fyzické kondici a zdraví vašeho miláčka. Určitě ho nenuťte do dlouhých procházek, stačí 10 - 15 minutové procházky, vnímejte potřeby vašeho mazlíčka. 

Čím krmit starého psa?

Ve vyšším věku byste měli u psa nasadit nízkokalorickou stravu kvůli většímu sklonu k přibývání na váze. Vhodné jsou také různé doplňky stravy bohaté na kolagen a měkčí strava u pejsků, kteří mají problémy se žvýkáním. 

Jak se pozná, že má pes bolesti?

Pes vám dá sám vědět, že je v bolestech. Snadno to poznáte díky změnám v chování všeho druhu. Nechuť k jídlu a k pohybu, nadměrné polehávání, kulhání, změny nálad a další pohybové změny, tomu všemu byste měli věnovat pozornost a při přetrvávání příznaků zvážit návštěvu veterináře.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.