Pomoc! Můj pes se drbe.

Pokud si všimnete, že se váš pes drbe, nemusí to být hned důvod k obavám. Ne vždy jsou důvodem nějaké neduhy nebo nemoci - nejčastěji se psi drbou, protože je to pro ně přirozené. Poplašným znamením by pro nás mělo být pozorování zvýšené frekvence drbání jednoho místa nebo dokonce kousání. Co to může znamenat a jak se s tím vypořádat?

pes-srst

Jak poznat, že váš pes trpí kožními problémy?

Psí drbání je chování, kterého si zpočátku pravděpodobně nevšimnete. Většinou jde o normální reflex, který neznamená nic neobvyklého. Vaši ostražitost by však mělo probudit vytrvalé drbání, jehož výsledkem jsou rány na kůži. Příznakem tohoto chování je svědění.

Snad každý z nás ten nepříjemný pocit svědění zná, neustále si chcete dané místo škrábat  a třít. Je to obtěžující, jak pro lidi, tak pro zvířata. Svědění se může objevit po celém těle, což je jeho nejhorší forma. Vyskytuje se také lokálně, pouze v omezených částech kůže. Tento neduh se navíc vyznačuje i tím, že pes si olizuje a kouše podrážděné mista, tře se o různé předměty nebo se válí po trávě. Pokud tyto příznaky pozorujete u svého mazlíčka, neváhejte a určitě ho vezměte k veterináři. Svědění může být pouze důsledkem neškodných kožních problémů, ale může být příznakem i jiných, závažnějších onemocnění, proto by se nemělo podceňovat. 

Příznaky, které byste neměli minout

Nejčastější příčinou svědění u psa jsou blechy nebo jiní parazité. Je důležité pravidelně kontrolovat kůži vašeho mazlíčka a česat ho, zvláště pokud má velmi dlouhou srst. Zvláštní pozornost byste měli věnovat ektoparazitům, zejména v létě a na začátku podzimu, kdy se tento problém zesiluje. Nejsou však jediný, kteří způsobují svědění, mezi nežádoucími hosty vašeho psa se může objevit i svrab a roztoči. Pokud má váš pes svrab, bude se intenzivně drbat téměř okamžitě a to tak, že to nelze přehlédnout. Jestliže jde o demodex, příznaky svědění se budou zvyšovat úměrně s rozvojem infekce. Pokud zaznamenáte i vypadávání chlupů, zajděte co nejdříve na vyšetření k veterináři

Vnější parazité, i když jsou nejčastější, však nejsou jedinou příčinou svědění vašeho mazlíčka. Další může být atopie, genetická predispozice založená na specifické reakci na alergeny z prostředí. Mezi příčiny svědění se často uvádí také alergie na konkrétní potravinu nebo její jednotlivé složky a další alergie, které se vyskytují celoročně. Pokud váš pes trpí potravinovou alergií a jeho žaludek je obzvlášť citlivý, bude se pravděpodobně trvale drbat. Svědění a drbání zesílí zejména tehdy, když pes pozře zakázanou věc. Proto je důležité dodržovat dietu doporučovanou veterinářem. Díky tomu budete mít jistotu, že svého psa nevystavíte dalším nepříjemnostem. Svědění však kromě potravinové alergie způsobuje také kontaktní alergie. To znamená, že pocit svědění se objeví přesně v místě, které bylo v kontaktu s konkrétním prostředkem. Například, pokud pes často nosí v tlamě svůj oblíbený míček a je vyrobený z látky, která mu způsobí alergie, právě zde se objeví kožní léze, na kterých se pes škrábe. Svědění může provázet i jiná onemocnění, které může souviset s imunitním systémem, ale může jít i o reakci na přecitlivělost či intoleranci na určité léky.

Stává se také, že svědění a časté drbání vašeho mazlíčka nejsou způsobeny žádným z výše uvedených důvodů, ale vyplývají z psychických nebo behaviorálních problémů vašeho psa. Stresovaní, nejistí, opuštění a často se toulající psi mohou trpět svěděním, které bude navíc doprovázeno okusováním srsti. K takovým nepříjemným situacím bohužel nejčastěji dochází u psů z útulku, která jsou vystavena mnoha náročným a stresovým situací a takto se vyrovnávají s realitou, ve které se nacházejí.

Olizuje si váš pes tlapky? Čas od času to dělá každý pes v rámci své hygieny, ale pokud je to často, možná byste měli zpozornět.

Olizování pacek a uší

Je normální, že si váš pes občas olízne tlapky nebo ucho. Při zvýšené frekvenci olizování dochází ke změně barvy kůže a vypadávání srsti.

Důvody k tomuto chování mohou být různé a mezi možné příčiny patří změny, které se objevily na tlapkách (polštářcích) a uších, včetně:

  • ran, vředů,
  • svědění kůže způsobené alergickou reakcí,
  • mykózy,
  • atopické dermatitidy,
  • zánět,
  • nádory, cysty.

Lízání tlapek může být i psychicky podmíněné. Ukazuje se, že psi tak reagují, pokud jsou ve stresu nebo se nudí a lízáním tlapek se uklidňují.

pes-drbani

Zdroj: pixabay.com

Jak se vyhnout opakovaným případům kožních problémů u vašeho psa?

Drbání mohou způsobit vnější parazité, vážná onemocnění, alergie, ale také špatná strava nebo špatné životní podmínky. Pokud chcete svého psa před svěděním a drbáním ochránit, pak byste měli vědět, jak mu účinně předcházet. 

Myslete na: 

  • kvalitní suché krmivo,
  • čistotu a hygienu,
  • časté procházky 
  • koupání  - ideálně psím šamponem proti svědění.

TIP! Na ovesnou koupel pro psa proti svědění

Ovesné vločky jsou skvělou přísadou, kterou stojí za to zavést do pravidelné hygieny, např. po stříhání, aby se váš pes nedrbal. Předností této koupele je především zklidnění, výživa a hydratace. Na pokožce vytváří ochrannou bariéru, díky které se zadržuje voda a navíc fenoly v ní obsažené mají protizánětlivé vlastnosti. Pejsek po pár minutách pocítí úůevu.

Jak připravit ovesnou koupel na svědící psí kůži?

  1. Rozmixujte ovesné vločky na jemnou mouku.
  2. Nalijte do vany naplněné vlažnou vodou spolu s dalšími přírodními složkami, jako jsou například oleje nebo jíly.
  3. Všechny přísady musí být důkladně rozpuštěny. 
  4. Do takto připravené vany dejte psa a omyjte mu rukou kůži a srst, občas jemně promasírujte. Tato procedura by měla trvat min. 10 minut. Čím déle, tím lépe.

Strava a doplňky jsou základ

Krmivo pro alergického psa musí být samozřejmě hypoalergenní. Ve složení najdeme většinou jeden druh kvalitní živočišné bílkoviny, kterou imunitní systém snadno přijme. V každém případě byste však měli pečlivě kontrolovat složení potravin. Kvalitní krmivo pro alergického psa by mělo obsahovat asi 40% živočišných bílkovin, do 20% hrubého tuku, stejně jako 5% surové vlákniny. Kromě toho by kompozice měla obsahovat mikroelementy, makroelementy, vápník, fosfor a mastné kyseliny Omega 3. Ty mají protizánětlivý účinek. 

Alergie může také souviset se zdrojem rostlinného proteinu. Změnit by se měl i zdroj sacharidů a rostlinných bílkovin, obiloviny se často nahrazují bramborami nebo tapiokou. Hypoalergenní potraviny obsahují také žito, ječmen a sóju.

Naše krmivo v sobě má i aditiva v podobě probiotik, pokud si však vyberete jiné krmivo,  můžete jej obohatit pomocí doplňků stravy, neboť posilují střevní flóru.

Jak můžete vidět, existuje mnoho příčin svědění. Od těch triviálních, jako jsou blechy, až po dermatitidy, různé druhy alergií či jiných onemocnění. Jen velmi těžko posoudíte, co je důvodem neustálého drbání vašeho mazlíčka. Nejrozumnější proto je, když ho budete pozorovat a při neobvyklém chování svého psa vezmete k veterináři, který jednoznačně určí příčinu a navrhne vhodnou léčbu.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.